avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1013 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... accident masina si pieton
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

accident masina si pieton

eu pieton am travsersat pe langa trecerea de pietoni, de fapt la 5,80 inainte de trece, a venit o masina in curba, m-a lovit usor, organul constatator nu a stabilit nici o culpa intrucat nu am facut plangere impotriva celui care m-a lovit. Acum cei de la asigurari, caci masina avea CASCO, ma pun pe mine sa platesc reparatia masinii pentru ca, zic ei, a fost culpa mea exclusiva, cu toate ca nu s-a stabilit de catre organul judiciar aceasta. Daca cei de la asigurari ma dau in judecata, valoarea aceasta creste pana la finalizarea procesului si daca se mai poate stabili culpa, dar in proces civil, caci pe penal nu se mai poate stabili odata incheiat dosarul cu neinceperea urmaririi penale.
Cel mai recent răspuns: dan gina , utilizator 20:41, 12 Mai 2008
sa inteleg ca trecerea de pietoni era la o distanta de 5,80 m fata de locul unde ati traversat dvs? ce acte a eliberat Politia Rutiera? proces-verbal de contraventie si pe numele cui, al dvs. sau doar o anexa 2 unde a scris ca dvs. sunteti vinovat ( acest act se elibereaza petnru Asigurator).
Ce puteti face:
- daca nu au trecut2 luni, puteti face plangere penala pentru vatamare corporala si in cadrul anchetei sa solicitati o expertiza tehnica auto care sa stabilileasca o eventuala culpa comuna sau culpa exclusiva a cond. auto - viteza excesiva, de exemplu;
- daca e tarziu, solicitati dvs. la instanta civila stabilirea cauzelor si imprejurarilor accidentului precum si a pers. responsabile.
Ati putea sa obtineti cel putin o culpa comuna, ceea ce inseamna ca veti suporta cel mult 1/2 din paguba. Asiguratorul in temeiul art.22 din L.136/1995 se indreapta impotriva dvs.dupa ce a despagubit pe asigurat. Dar, atentie, si aici se pot face o serie de discutii pe marginea cuantumului pagubei: sunt obligati sa va cheme la constatarea pagubelor, sa va arate actele, etc.
Daca spuneti ca a fost un accident usor se nu se poate ca masina sa fi fost avariata mai mult decat ati fost dvs. lovita; oricum ei trebuiau sa va notifice cumva atunci cand au facut constatarea daunelor. Ar fi bine sa luati toate actele pe care le aveti si sa mergeti sa consultati un avocat; din pacate, fiind pe langa trecerea de pietoni s-ar putea sa fiti gasita vinovata de accident, chiar daca spuneti ca masina venea din curba si nu prea aveati cum s-o vedeti (teoretic in curba ar fi avut si viteza mica).
Ar trebui sa vedeti si la cat se ridica dauna ca sa stiti pentru ce va agitati.

PS sdianaviolina a scris:

- daca nu au trecut2 luni, puteti face plangere penala

Daca au trecut 2 luni nu se mai poate face plangere penala? Indiferent de fapta?
Ultima modificare: Duminică, 11 Mai 2008
Lulica, utilizator
conform proc.verbal masina a avut parbrizul fisurat pentru ca am dat cu capul in ea, si capota usor infundata, iar pe factura de la asigurari scrie mult mai multe, printre care si bara masinii si , vopsire capota, cu toate ca la "usor infundata" se poate indrepta fara vopsire. Mentionez ca masina este Volsvagen Pasat nou. Este adevat ca eram inate de trecerea de pietoni dar m-a aruncat 9 metri, m-am trezit dupa trecerea de pietoni. El a declarat la politie ca m-a vazut si m-a claxonat, iar conform codului rutier claxonarea pentru atentionare se face de la 25 metri fata de persoana careia i se adreseaza. Ori el m-a claxonat in scurt, eu m-am speriat si am dat inapoi, moment in care m-a acrosat si m-a dus pe botul masinii 9 metri. Eu ma aflam la 2,5 m de trotuarul pe care trebuia sa ajung. Pe latura penala nu se mai poate face nimic. Iar pe civil nu se poate stabili culpa din moment ce nu s-a facut in penal. In procesul verbal politia nu a stabilit nici o vinovatie. Firma de asigurari ma scoate datoare cu 31 milioane lei vechi. Ce mai pot face, avand in vedere ca miercuri ma duc la o convocare la conciliere la firma de asigurari.
Ar fi foarte bine sa mergeti de mana cu un avocat.
In primul rand, din ce ati descris dvs., inteleg ca va aflati la 2,5 m de trotuar, deci pe sensul opus (altfel nu avea cum sa va duca dincolo de trecrea de pietoni), iar cand incerci sa eviti un obstacol in miscare, de regula o faci prin directia opusa miscarii lui. In al doilea rand, politia nu a stabilit nici un fel de vinovatie (lucru rar!). In al treilea rand, tebuiesc studiate pozele de la locul accidentului si pozele de la constatarea avariei masinii; o capota "usor infundata" este adevarat ca se poate indrepta usor, dar este foarte posibil ca la indreptare stratul de vopsea sa crape sau sa sara si de aici apare necesitatea vopsirii.
Ei se vor lega doar de faptul ca va aflati pe langa trecerea de pietoni (deci prin loc nepermis traversarii)
Daca aveti un avocat bun, avand in vedere ca ei v-au chemat la conciliere, s-ar putea sa scapati mai ieftin...
Voi consulta si un avocat zilele aceste. Voi reveni cu detalii poate miercuri dupa ce vin de la firma de asigurari. Va multumesc pentru informatii.

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala din culpa mariustec mariustec buna ziua la toata lumea..as dori sa primesc un sfat in legatura cu un accident rutier petrecut in 2010 care s-a soldat cu ranirea unei persoane care s-a ... (vezi toată discuția)
Accident traversare neregulamentara ciprita ciprita pe 11 mai 2010 am accidentat cu masina un pieton care traversa neregulamentar in localitatea Beharca Jud Dolj. Era ora 21.15, aproape intuneric, cerul foarte ... (vezi toată discuția)
Am accidentat un pieton care traversa neregulamentar Serby13 Serby13 Buna ziua, In urma cu ceva timp am fost implicat intr-un accident de masina, eu fiind soferul, am accidentat un pieton care traversa neregulamentar, ... (vezi toată discuția)