avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intretinere

Buna ziua!
In urma divortului mi-a fost incredintat copilul, spre crestere si educare si totodata fosta mea sotie a fost obligata la plata pensiei de intretinere. Inca din timpul divortului ea a parasit domiciliul si incercand sa recuperez din urma aceste sume ea nu doreste sa le mai achite mentionand ca i-a cumparat copilului diverse lucruri (caciula,geaca, hard pt. calculator, etc.). Spuneti-mi va rog, este corect ca aceste cheltuieli facute de ea (fara a ma intreba si pe mine daca-i sunt de trebuinta copilului in perioasa aceea) se scad din suma datorata, asa cum afirma ea.?

Va multumesc frumos si astept un raspuns din partea dvs.!
Cel mai recent răspuns: Istvan Dalyay , Avocat 20:47, 20 Februarie 2011
Mama minorului este obligata sa plateasca lunar pensia de intretinere in favoarea minorului in cuantumul stabilit in hotararea judecatoreasca, indiferent daca aceasta a cumparat diverse obiecte pentru minor.
Cu alte cuvinte mama poate cumpara absolut orice doreste pentru copilul sau , insa suplimentar pensiei pe care o are de achitat conform hotararii judecatoresti.
Pentru recuperarea pensiei de intretinere restante aveti 2 variante:
1.-executarea silita a hotararii prin intermediul unui executor judecatoresc sau
2.-varianta penala-plangere pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie prev. de art.305 al. 1 lit. c) c.pen.in cazul neachitarii pensiei de intretinere timp de 2 luni consecutiv.
Ultima modificare: Vineri, 18 Februarie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
poate cu executarea silita sa aveti mai multe sanse sa recuperati sumele de bani restante(desi am destule indoieli si aici),dar cu plangerea penala art.305 nu veti rezolva absolut nimic.va primi in cel mai bun caz o amenda administrativa,daca are cazierul curat si e la prima abatere si atat...nimic mai mult.va doresc succes in actiunile dvs....nervi tari si nu in ultimul rand sa va obisnuiti cu gandul ca intr-o asemenea tara nu primeaza interesul superior al copilului...astea sunt doar pe hartie....in practica nu se intampla asa.
puneti hotararea in executare intrucat plata pensiei de intretinere nu poate fi subrogata de achizitia unor haine sau unor jucarii etc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata pensie alimentara,schimbare program de vizita syncmaster syncmaster Buna ziua, am in intretinere un copil in varsa de 7 ani.Prin sentinta judecatoreasaca definitiva si irevocabila, instanta a hotarat pensie alimentara lunara ... (vezi toată discuția)
Cum pot fi recuperate cheltuielile de judecata si plata pesniei alimentare pentru minor anaisee anaisee Buna ziua! As dori sa stiu cum pot fi recuperate cheltuielile de judecate castigate in urma finalizarii unui proces de paternitate. De asemenea as vrea sa ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara minor 16 ani maria1961s maria1961s Buna ziua.Ma numescu Ioana si am in intretinere pe fiul meu care este minor anul acesta implinind 16 ani.De 3 ani eu nu am mai primit pensia de intretinere a ... (vezi toată discuția)