avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzufruct viager - pe cine trebuie sã impoziteze ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzufruct viager - pe cine trebuie sã impoziteze primãria?

În caz de uzufruct viager cine e obligat la plata impozitului pe casă la primărie, nudul proprietar sau uzufructuarul? Cine va fi impozitat?
Am cumpărat casa cu uzufruct viager, iar cei de le primărie îmi pun pe aceasta impozit majorat pentru că e considerată a doua locuinţă.
Eu le-am explicat că nu am nici o obligaţie de plată pentru această casă, cu atât mai puţin majorată, ci uzufructuarul are obligaţia prin lege să suporte toate taxele ce decurg din folosinţa şi posesia aceseia şi deci să notifice pe numele lui impozitul (real) pe locuinţă, căci acesta e obligat să se comporte ca un bun proprietar.
Funcţionara a zis că nu ştie de aşa ceva şi nu va modifica impozitul sau persoana impozată.
Vă rog să-mi ziceţi cine are dreptate, iar dacă am eu vă rog să-mi ziceţi ce pot face împotriva primăriei.

Vă mulţumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ioan_maria , utilizator 14:19, 19 Februarie 2011
Buna ziua,
cumparatorul va intra in posesia deplina a imobilului dupa decesul vanzatorului cu drept de habitatie viagera sau la un termen stabilit in contract. altfe spus posesia o are vanzatorul care trebuie sa plateasca impozitul. va prezentati cu actul de vanzare-cumparare in copie, subliniati clauza si daca este nevoie faceti in scris o cerere la primarie.
Conform art 249 din Codul Fiscal proprietarul este cel care datoreaza impozitul pe cladire, chiar daca este doar nud proprietar, iar nu cel care detine cladirea (care exercita o detentie precara, nu exercita posesia, posesia o are nudul proprietar chiar daca e corpore alieno). Chiar daca in contractul incheiat cu uzufructuarul ati convenit sa plateasca el impozitul- acest contract are efect doar intre partile contractante, nu poate fi opus tertilor- cu alte cuvinte Administratia financiara in mod corect s-a adresat dumneavoastra. In unele localitati consiliile locale au adoptat hotarari cu regim derogatoriu de la prevederile imperative ale Codului fiscal in sensul ca impozitul sa fie platit de uzufructuar - dar aceasta procedura este incorecta, iar respectivele hotarari pot fi usor anulate de instante. Stiu ca vi se pare incorect sa platiti impozitul in conditiile in care nu folositi imobilul, dar nu este.
Cererea la primarie este complet inutila si riscati sa pierdeti termenul de contestare al deciziei de impunere.
art. 209 alin. 1 lit a şi urm. si art. 218 din Codul de procedură fiscală
Decizia de impunere trebuie contestata in primul rand pe cale administrativa in fata organelor fiscale judetene in termen de 30 de zile de la primirea acesteia (art. 207 Cod pr. fiscala) iar ulterior, daca este respinsa contestatia, in fata instantei de contencios administrativ-fiscal (art. 218 Cod pr fiscala).

@aianaa =D>
Aparent asa "glasuieste" si Codul civil in art. 517

Uzufructul este dreptul de a se bucura cineva de lucrurile ce sunt proprietatea altuia

Insa Codul civil priveste uzufructul si chiar notiunea de proprietate din cu totul alta perspectiva decat Codul fiscal. Primul vorbeste despre proprietate si dezmembramintele ei iar al doilea despre castig si impozitul datorat pentru acesta.
Avand in minte aceste lucruri haideti sa vedem cum reusim sa asezam just sarcinile fiscale adica sa respectam un principiu constitutional daca il obligam pe cel ce are proprietatea nuda sa plateasca impozitul unui bun ale carui castiguri sunt culese de cel ce are imobilul in uzufruct.
1) De ce ar fi cel care are imobilul in nuda proprietate si are doar un drept de dispozitie mai proprietar decat cel care are imobilul in uzufruct si celelalte doua dezmembraminte ale aceluiasi drept?
2) Sarcinile fiscale pot fi micsorate sau marite ceea ce ar introduce in contractul dintre cei doi un element aleatoriu nedorit de parti si care nu existase la incheierea constractului.
Vedeti cate complicatii apar doar pentru ca cel ce are imobilul in nuda proprietate e privit in mod eronat ca fiind mai proprietar decat cel ce are bunul in uzufruct? Iar metoda de a elimina simplu si eficient aceste complicatii este aplicarea rationala a normelor fiscale in sensul ca uzufructuarul va plati impozitul.
Ah, sa nu uit. Uzufructul este un drept real si ca urmare un drept absolut, opozabil erga omnes si care nu devine mai putin opozabil erga omnes pentru ca s-a constituit printr-un act care are putere numai intre parti.
Ultima modificare: Joi, 17 Februarie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Nudul proprietar ... este proprietar (disjungere clara in art 547 Cod Civil precum si in alte cateva articole) In al doilea rand uzufructul va reveni mai devreme sau mai tarziu in patrimoniul nud (art. 557-558). Nuda proprietate este in fond, proprietatea deplina, lipsita, pentru o vreme, de atributul folosintei. Castigul major despre care faceti vorbire referindu-va la normele fiscale este cel provenit din dreptul de dispozitie asupra bunului imobil, recte pretul vanzarii. Fructele, fie ele naturale, civile, sau industriale sunt impozitate la randul lor prin alte norme. Se presupune ca nudul proprietar a avut de castigat in urma momentul dobandirii facute cu sarcina uzufructului, spre exemplu printr-un pret cu mult redus.
este adevarat ca dreptul de uzufruct este un drept real, deci opozabil erga omnes, dar cest lucru inseamna doar ca subiectele pasive au obligatia generala de a nu-l tulbura pe titular (uzufructuar) in exercitarea acestui drept.Opozabiliteatea erga omnes a dreptului nu anuleaza principiul relativitatii contractelor.

In ceea ce priveste impozitarea imobilului in temeiul codului fiscal trebuie facuta o distinctie clara intre impozitarea castigurilor ( cum au fost numite mai sus) si care este reglementata in partea de impozit pe venit (pentru persoanele fizice) si pe de alta parte impozitarea proprietatii( impozitul pe cladiri, pe terenuri, masini etc) care nu are legatura cu faptul ca acea parte aduce un castig sau o pierdere proprietarului.

Alte discuții în legătură

Vindere imobil cu drept uzufruct o1973v o1973v Buna ziua, sunt proprietar de 7 ani pe un imobil cu drept de uzufruct al unui pensionar de 81 ani, fara urmasi, care si-a facut dosarul pentru azilul de ... (vezi toată discuția)
Nuda proprietate mirceap1981 mirceap1981 buna, sora mea (de mama) a vandut \\"nuda proprietate\\" tatalui ei, care la randul lui ar fi vandut casa altei persoane inainte de a muri. cine este ... (vezi toată discuția)
Uzufruct cornelia1605 cornelia1605 buna. daca am un teren si este trecut altcineva pe uzufruct si imi construiesc casa cand o voi lua in folosinta si persoana cu uzufruct pe teren trebuie ... (vezi toată discuția)