avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzufruct viager - pe cine trebuie sã impoziteze ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzufruct viager - pe cine trebuie sã impoziteze primãria?

În caz de uzufruct viager cine e obligat la plata impozitului pe casă la primărie, nudul proprietar sau uzufructuarul? Cine va fi impozitat?
Am cumpărat casa cu uzufruct viager, iar cei de le primărie îmi pun pe aceasta impozit majorat pentru că e considerată a doua locuinţă.
Eu le-am explicat că nu am nici o obligaţie de plată pentru această casă, cu atât mai puţin majorată, ci uzufructuarul are obligaţia prin lege să suporte toate taxele ce decurg din folosinţa şi posesia aceseia şi deci să notifice pe numele lui impozitul (real) pe locuinţă, căci acesta e obligat să se comporte ca un bun proprietar.
Funcţionara a zis că nu ştie de aşa ceva şi nu va modifica impozitul sau persoana impozată.
Vă rog să-mi ziceţi cine are dreptate, iar dacă am eu vă rog să-mi ziceţi ce pot face împotriva primăriei.

Vă mulţumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ioan_maria , utilizator 14:19, 19 Februarie 2011
este adevarat ca uzufructuarul este obligat sa se COMPORTE ca un bun proprietar, dar el are aceasta obligatie tocmai pt ca EL NU ESTE proprietar si sa nu degradeze bunul astfel incat sa-l prejudicieze pe proprietar la momentul consolidarii (cand proprietatea sa va redevenii deplina si nu doar nuda).
Insa, proprietarul ramane cu atributul de dispozitie al dreptului de proprietate, atribut recunoscut exclusiv proprietarului, ce-i confera dreptul de a intraina nuda prop chiar si pe durata existentei uzufructului. Astfel, proprietarul ca unic detinator al atributului de dispozitie este cel care suporta si taxele ce-i revin ca proprietar (chiar si nud) al imobilui, Daca ar fi bunul in coprorprietate, ar suporta toti coproprietarii valoarea impozitului direct proportional cu cota de participare la intreg!
Impozitul este datorat de proprietar, conform Codului fiscal, fara a face diferenta "la finete" daca este proprietar cu drepturi depline sau nud proprietar... In legea 571/2003 scrie proprietar si atat. Singurul caz in care impozitul este datorat si platit de o alta persoana decat proprietarul este cazul unui contract de leasing imobiliar, cand declaratia de impunere o face locatarul.
In cazul in care nudul proprietar mai are in proprietate o locuinta, aceasta va fi taxata majorat, ca fiind a doua locuinta.
Doamnelor şi domnilor vă mulţumesc pentru răspunsuri,
dar nu mă interesează doar ce zice Codul Fiscal pentru că nu prea are legătură cu Dreptul ci cu fiscalizarea robotizată a orice şi oricine, este o "lege" întocmită de finanţişti nu de jurişti. Mă interesează Codul civil pentru că notarul ne-a spus la încheierea contr. de v-c că plata impozitului rămâne în obligaţia uzufructuarului conf. Cod civil art.548: "Uzufructuarul este obligat, in cursul folosinţei sale, la toate sarcinile anuale ale fondului, precum contribuţiile şi altele ce după obicei sunt considerate ca sarcini ale fructelor." De aici am pornit cu întrebarea mea, din firescul şi claritatea textului de lege.
Codul fiscal foloseşte întâi termenul "persoanele fizice ce deţin mai multe clădiri" ca apoi să zică "pers. fiz. care au în proprietate două sau mai multe...". Cei ce deţin nu e totuna cu cei care au în proprietate conform DEX. Deci să nu aşteptăm de la finanţişti şi o nuanţare a atributelor dreptului de proprietate, stimate daistvan. Codul fiscal nu vorbeşte de drepturi de dispoziţie, de posesie sau de folosinţă, deşi proprietatea mea le are pe toate, dar defalcate la DOI „proprietari” de drepturi. De fapt Statul impozitează doar titularul dreptului de dispoziţie fără a ţine cont de legi generale, speciale sau situaţii speciale.
Dar din punctul de vedere al dreptului civil, dreptul de dispoziţie este alcătuit din dreptul de dispoziţie materială şi dreptul de dispoziţie juridică. Dreptul de dispoziţie materială este posibilitatea proprietarului de a dispune de substanţa bunului, adică de a-l transforma, consuma sau distruge, cu respectarea reglementarilor in vigoare (ceea ce eu nu am). Dreptul de dispoziţie juridică se concretizează în posibilitatea proprietarului de a înstrăina dreptul de proprietate (..).
Consider că este total injust să plătesc ani de zile impozit conf. Cod fiscal pentru că am doar dreptul de dispoziţie juridică de a vinde şi obligaţia de a repara casa (pentru uzufructuar) plus alte obligaţii conf. Cod civil. Asta e special în acest cazul meu. Codul fiscal a luat obligaţia civilă a uzufructuarului şi a pus-o în spatele proprietarului. Plus majorare!
Din fericire uzufructuarul meu e de bună credinţă şi plăteşte impozitul, dar nu şi majorarea. Pe mine majorarea absurdă mă deranjează, dar nu ca sumă ci ca principiu şi ca abuz.
Vă dau alt caz. Fratele cu familia a locuit în garsonieră, după 10 ani a cumpărat şi garsoniera alăturată. A făcut o uşă între ele şi are ca şi cum ap. cu 2 cam. (50mp). Fiecare garsonieră are CF şi deci plăteşte 2 impozite, acum unul majorat. Domiciliul le-a fost trecut la toţi pe prima. E normal să plătească majorat??? Dpdv material nu are mai mult de un ap. cu 2cam. sau nici măcar atât.
Alt caz în acelaşi bloc. Părinţii din Spania cumpără pe numele minorului (11ani) 2 garsoniere tot alăturate dar neunite. Părinţii mor, iar minorul foloseşte cu bunica cele două. Minorul doarme în una bunica în cealaltă. Cine plăteşte majorarea şi de ce? Minorul, bunica? Nu cred.
Alt caz tot acolo. Nenea G. are garsonieră, o casă la ţară construită demult plus casa alăturată cumpărată în 1995. Deci 3 locuinţe!!! E handicapat mintal asistat şi fără familie. Nu poate nici vinde. Cine plăteşte majorarea?
Alt caz. Familia P. are casa în oraş şi a cumpărat casa alăturată care e considerată în comuna vecină. Le-a unit de ani de zile, dar figurează tot cu 2 case cu 2 CF. Are un total de 6 ari şi 80mp construiţi. Domiciliul tot numai pe una este. E normal să plătească majorat??? Dpdv material au o casă şi o curte, dar din cauza administraţiilor locale au două şi două. Plus majorare!
Alt caz. 3 fraţi au în coproprietate 3 case fiecare cu domiciliul pe una din ele. Nu mai au alte proprietăţi individuale. Cum se aplică majorarea???
Problema e că se impozitează majorat numărul de proprietăţi şi nu suprafaţa totală sau valoarea totală a proprietăţilor şi nici nu ţine cont de numărul de proprietari. Adică e aiurea.
Uzufructuarul meu are un chiriaş acolo. Eu nu am acest drept. Nu am voie nici să intru în casă dacă uzufructuarul nu mă lasă. Voi afla dacă s-a comportat ca un bun proprietar doar după ce va muri, când nu-l mai pot trage la răspundere. Sau poate mor eu înaintea lui. Finanţiştii nu au cum să înţeleagă de ce anume beneficiază un uzufructuar pentru că e vorba de "fineţea" Dreptului, stimată Kyndra.
Eu am trei copii, iar peste 10 poate 20 de ani vor beneficia de această proprietate devalorizată şi deteriorată de trecerea timpului, pentru care trebuie să plătesc impozit majorat doar că „se presupune că a fost la un preţ mult redus" (de ce, faţă de ce şi cine presupune?!) după cum ziceţi stimate Mihaizc. Timpul e cel mai scump lucru într-un astfel de contract şi nu-l puneţi la socoteală, aşa că puteţi să vă uitaţi subiectiv şi din cealaltă parte. Nu ştiu de unde apar gratuit presupunerile astea tipic româneşti de gen „găina vecinului”, „tot românu-i hoţ” sau „ai semnat, plăteşte”. ªi finanţiştii au presupus că nu e normal "două" case la cinci oameni. ªi deci trebuie să fim pedepsiţi! Pentru asta am cerut sfatul în Drept nu în finanţe.
Stimabililor este în primul rând o problemă discutabilă, în al doilea rând o chestiune de principiu şi de etică, iar în al treilea rând suntem în sec.XXI şi nu trebuie să luăm de bună orice lege apare mai ales în condiţiile din ziua de azi. Ar trebui ca românii să fie mai bătăioşi şi să nu accepte să fie prostiţi aşa de uşor. Îmi pare rău că sunt aşa de mulţi dintre d-voastră care merg în faţă doar cu legea fiscală şi nu au descoperit încă frumuseţea Dreptului.
Aşa pot să înghit şi eu disciplinată orice absurditate legală fără să mă mai agit. Dar eu caut „portiţa avocăţească”.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vindere imobil cu drept uzufruct o1973v o1973v Buna ziua, sunt proprietar de 7 ani pe un imobil cu drept de uzufruct al unui pensionar de 81 ani, fara urmasi, care si-a facut dosarul pentru azilul de ... (vezi toată discuția)
Nuda proprietate mirceap1981 mirceap1981 buna, sora mea (de mama) a vandut \\"nuda proprietate\\" tatalui ei, care la randul lui ar fi vandut casa altei persoane inainte de a muri. cine este ... (vezi toată discuția)
Uzufruct cornelia1605 cornelia1605 buna. daca am un teren si este trecut altcineva pe uzufruct si imi construiesc casa cand o voi lua in folosinta si persoana cu uzufruct pe teren trebuie ... (vezi toată discuția)