avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... casatorie religioasa musulmana-recunoscuta sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

casatorie religioasa musulmana-recunoscuta sau nu?

Buna ziua,
rog luminati-ma in urmatoarea situatie: in 1993 m-am casatorit (eu fiind cetatean roman) cu un cetatean libanez, insa in Emiratele Arabe Unite. Casatoria initiala a avut loc intr-o moschee in emiratul Sharjah. In UAE se aplica legea Sharia care permite si recunoaste casatoria religioasa. Un an mai tarziu, casatoria a fost re-inregistrata in Dubai, atat la moscheea shiita, cat si, ulterior, la Ministerul de Justitie din UAE si apoi la Ministerul Afacerilor externe-tot din UAE.
1) din casatorie a rezultat un copil, acum in varsta de 14 ani, care locuieste cu mine.
2) suntem despartiti in fapt din noiembrie 1994 cand el a plecat inapoi la el in Liban si nu l-am mai vazut-dupa ani si ani ne-am mai reintalnit de 2 ori si atat.
3) Nu stiu exact care i este domiciliul actual, pentru ca nu mi-l spune. Undeva prin tarile Golfului (Kuwait, probabil dar nu mai sunt sigura)
4) si cel mai IMPORTANT: vreau sa desfac aceasta casatorie, o tot tergiversez de ani de zile-initial nu am vrut, apoi am tot amanat...apoi nu am stiut ce sa fac. El-care ar putea divorta foarte simplu, conform legilor Sharia, sau poate chiar a facut-o, nu vrea sa imi inlesneasca asta-sau nu il intereseaza; sau poate i este teama sa nu trebuiasca sa plateasca pensie alimentara si de aceea nu doreste sa divorteze/sa imi trimita hartiile de divort...in fine.
5) e casatoria considerata valida;? Nu a fost inregistrata niciodata la Ambasada Romaniei din AbuDhabi, sau la Registrul de stare civila din Romania-am depus doar o copie a certificatului de casatorie din Araba/engleza la Directia pentru relatiile cu strainii pentru ca in 1998 a avut nevoie de viza sa isi viziteze -singura data-copilul
6) daca e considerata valida, care sunt pasii de urmat:
a) traducere legalizata din araba a actului de casatorie, urmata de depunerea cererii de inregistrare a acestei casatorii, la registrul de stare civila din localitate? Dureaza cam 6 luni din cate stiu
b) dupa ce, finalmente, imi va fi transcris actul de casatorie, sa il depun la judecatorie in vederea inceperii actiunii de divort? Cred ca avand in vedere ca nu i stiu domiciliul si NU vrea sa ma ajute , va dura cativa ani buni.....
c) pot cere declararea casatoriei ca fiind nula daca eu stiu ca la momentul respectiv era casatorit? Cam dificil sa si probez asta...Sunt ceva acte dar....in copie...
As dori sa aflu care e cea mai simpla cale. Am mai intrebat avocatii din localitatea mea, dar nu au stiut sa imi spuna clar daca sunt de fapt si de drept maritata sau nu...nu se mai confruntasera cu un asemenea caz.
Va multumesc.
1. Căsătoria este valabilă atâta timp cât aţi depus o copie a certificatului de casatorie din Araba/engleza la Directia pentru relatiile cu strainii în 1998 pentru ca acesta să-şi viziteze copilul.
2. Căsătoria trebuie transcrisă în Registrul de stare civila din România pentru ca aceasta să fie recunoscută în ţară.
3. După ce căsătoria a fost transcrisă, introduceţi o acţiune de divorţ în România, deoarece din câte am înţeles, ultimul domiciliu comun al soţilor a fost în România.
4. Existând probleme cu identificarea adresei soţului, este necesar a angaja un avocat pentru că procedura va fi un pic mai greoaie pentru a se îndeplini procedura cu pârâtul, altfel instanţa va suspenda judecata pricinii.
5. Conform art. 5 Codul familiei, este interzisă căsătoria bărbatului care este deja căsătorit, dar potrivit dispoziţiilor art. 18 - 20 din Legea nr. 105/1992, condiţiile de fond cerute pentru încheierea căsătoriei sînt determinate de legea naţională a fiecăruia dintre viitorii soţi, iar forma încheierii căsătoriei este supusă legii statului pe teritoriul căruia se celebrează, astfel că această căsătorie este valabilă, fiind încheiat într-un stat musulman unde este acceptată căsătoria cu mai multe femei. Legea (EAU) care reglementează cerinţele legale pentru încheierea căsătoriei se aplică nulităţii căsătoriei şi efectelor acestei nulităţi.
Relaţiile personale şi patrimoniale dintre soţi sînt supuse legii naţionale comune, iar în cazul în care au cetăţenii deosebite, sînt supuse legii domiciliului lor comun. Astfel, dacă ultimul domiciliu comun al soţilor a fost în România, instanţa competentă pentru soluţionarea divorţului este cea din România.;)
pot sa va spun cä vä puteti considera fericitä cä sotul este atit de indiferent.Eu am intilnit multi alti nebuni din rindul lor (chiar si musulmanizati),care atunci cind este un copil in joc (chiar si al unui "frate"musulman),fac tot felul de probleme si presiuni.
Mergeti la primärie la registrul de stare civila si rezolvati problema asa cum bine v-a sfatuit doamna Cora.
In ceea ce priveste punctul 6 c, consider cä astfel de actiuni nu au nici un sens,terminati cu trecutul si sä nu vä preocupe,dacä s-a recäsätorit (in monentul cind v-ati cäsätorit cu un musuman ati luat acest risc si sunt putini,care ramin doar cu o sotie,deci era ceva de asteptat)sau cum sä anulati o cäsätorie,fiti fericitä cä pot sä vä spun in cunostintä de cauzä ati scäpat ieftin.Aveti baiatul linga dvs.,vä lasä in pace,nici macar nu ii cereti bani pentru el,sa nu ii dea prin cap alte idei.Mergeti mai departe si triti-vä viata,läsati trecutul in urmä,cä ati avut un noroc fantastic,rar cind musulmanii renuntä la primul näscut si mai ales bäiat.
Da, doamna, e super tare ca aveti un sot indiferent... eu ma dau de ceasul mortii ca al meu e asa atent si pasator cu mine, cand indiferenta in casnicie e fericirea pe pamant...

Revenind la subiect, Cora avea dreptate referitoare la incheierea casatoriei: ea e valida daca macar una dintre cele 2 ceremonii s-au indeplinit cu respectarea tuturor conditiilor de fond si forma...
Cora, valabilitatea casatoriei nu este data de depunerea actului in copie legalizata si tradusa la Autoritatea pentru straini...
Daca nu le indeplinesc, dv. puteti anula casatoria, insa acest lucru va avea unele efecte si asupra starii civile a copilului dv., ceea ce va complica lucrurile, asa ca nu recomand nici daca aveti sanse.
In plus, anularea se face in statele unde s-a incheiat casatoria...

La autoritatea pentru straini veti gasi datele incipiente pentru a afla domiciliul lui, macar de atunci, din 1998...
Dar pana acolo, ati avut domiciliu comun in Romania? Sau ati stat numai in afara tarii impreuna cu el?


Buna ziua, si va multumesc amandurora pentru raspunsuri.
Nu am avut niciodata domiciliul comun in Romania. In Romania a venit doar 2 saptamani, o singura data.
Am avut domiciliu comun in Dubai Emiratele Arabe Unite, in 93-94.
Am adresa lui (permanenta ca sa zic asa) din Liban, insa e o adresa ce cuprinde doar: orasul, numele cartierului, numele strazii.
Acum vreo 2 ani am introdus o actiune (printr-un avocat care m-a lasat balta, nici nu s-a prezentat la infatisare) in care i solicitam pensie alimentara: judecatoarea mi-a spus ca atata timp cat nu i cunosc domiciliul complet, nu poate ..in fine nu cunosc terminologia dar nu poate continua aceasta actiune. Drept pentru care m-am lasat pagubasa. Autoritatea pentru straini din localitatea mea probabil nu ma va ajuta nici cat negru sub unghie. Am trecut prin furcile caudine si cand am inregistrat certificatul de nastere al copilului meu (nascut si el tot in Dubai, dar "crescut" de la 7 luni in Romania): initial m-au intimidat in cel mai comunist mod cu putinta, explicandu-mi ca nu-mi pot da curs cererii, pentru ca fiul meu NU e cetatean roman, etc, si m-au pus sa dau o declaratie ca renunt a mai inregistra certificatul de nastere ...au trecut cativa ani buni pana am reusit sa obtin transcrierea. SPER sa nu mi se intample la fel si cu certificatul de casatorie.
Deci: imi ramane sa traduc si legalizez certificatul, sa inregistrez casatoria, sa intentez actiune de divort-asistata de un avocat. Va multumesc mult inca o data,
doamna avlil...mä refeream la indiferenta fatä de copil,cä nu doreste sä il ia,dupä legile musulmane copilul (mai ales bäiatul) este al tatälui dupä divort...femeile ,dupä cum se stie nu prea au drepturi in lumea musulmanä ,fiind in rind cu "vitele",scuze dar asta este....in unele tari nu primesc nici certifcat de nastere,nu au nici un act...plus cä o femeiläsatä de bärbat este intotdeauna vinovatä si nu valoreazä mult in lumea lor...deci doamna poate fi fericitä,cä domnul est eindiferent si nu vrea copilul!!!deci asta vroiam sä exprim!!!nu ceea ce dvs. ati dedus total eronat!

deci nu comparati o cäsnicie vesticä cu una de acolo....

...doamnä asa mi s-a intimplat si mie si nu numai la transcriere ci JUDECÄTOR DIN ROMANIA sä sustina negru pe alb in sentintä,cä copillul meu nu este romän!!!...i-am tras niste reclamatii de nu mai uitä niciodatä...o asemenea absurditate,mama este romäncä si oriunde s-ar naste copilul este ROMAN!!!!!!!!!!!!!!! ..eu nu am asteptat ani,ci am luat initiativä si am informat presa si autoritätile competente...asa cä problema mi-a s-a rezolvat rapid!!Dar este trist cä in Romania sunt astfel de persoane ,care nu cunosc legea si ocupä astfel de functii!! Nu vä läsati,protestati ,cä altfel vä calcä in picioare färä milä!!!

Alte discuții în legătură

Divort-am nevoie de ajutor irinel26 irinel26 Sunt casatorita din mai 2005 cu un cetatean libanez.Casatoria a avut loc la ambasada Romaniei din Abu Dhabi,Emiratele arabe unite,dar ulterior nu a fost ... (vezi toată discuția)
Acte necesare transcriere casatorie si divort oti_s oti_s O persoana casatorita in strainatate si ulterior divortata trebuie sa faca transcrierea casatoriei si a divortului in registrele de stare civila romanesti, ... (vezi toată discuția)
Custodie a0808 a0808 Buna ziua. Problema mea tine de custodie. M-am casatorit si divortat in Dubai/UAE. Sot musulman,casatorie musulmana la Tribunalul din Dubai. Am divortat in ... (vezi toată discuția)