Depinde in ce consta obligatia de a face. In contractele cu un puternic caracter personal (intuitu personae) nu poate fi obligat. Ex. pictarea unui tablou. In cazurile celelate da.
Sa inteleg ca obligatia de a face incumba autorului sau.
Este vorba despre evecuarea dintr-un subsol tehnic.Asociatia de proprietari introduce actiune in instanta pentru evecuarea celor 16 proprietari din subsolul tehnic.Intre timp unul din parati decedeaza iar executorul judecatoresc trimite somatie mostenitorului, cu obligarea la plata cheltuielilor de judecata si de executare, desi dispozitivul hotararii stabileste plata acestor cheltuieli in solidar.
Titlul executoriu de "evacuare", trebuie sa fie nominal.
Exista disp. art.397 C.proc.civ. insa se refera la executarea inceputa asupra bunurilor debitorului...ori aici este vorba despre o obligatie de a face.
Se pune in discutie insa obligativitatea mostenitorilor la cheltuielile de executare (in calitate de mostenitori) care...imi par neintemeiate raportat la data decesului debitorului, cand, teoretic, titlul executoriu, impotriva "debitorului" a ramas "fara obiect".Userul poate aplica aceasta teorie la situatia de fapt, respectiv,:executarea incepuse inainte sau dupa decesul debitorului.
Alta este situatia in ceea ce priveste "cheltuielile de judecata".Mostenitorii defunctului debitor, preluand activul si pasivul mostenirii, ar trebui sa achite doar cheltuielile de judecata (cota/parte).Aici iarasi sunt discutii deoarece debitorii au fost obligati la plata cheltuielilor de judecate "in solidar" ( a se vedea disp. c. civ.).
O contestatie la executarea silita, ar putea lamuri problema cunoscut fiind faptul ca, instanta are ultimul cuvant.:)