avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... cesionarea partilor sociale
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

cesionarea partilor sociale

Buna ziua, am o intrebare la dvs.
Este vorba de o societate comerciala cu raspundere limitata. Soc. are un singur asociat care este si administrator. La un moment dat asociatul, respectiv administratorul face o procura la notar ginerelui sau prin care il imputerniceste sa administreze firma. Acea procura nu a fost inregistrata la ORC, astfel incat in istoricul firmei tot asociatul unic aparea ca administrator. Intre timp, imputernicitul adm. prin procura promite cedarea a jumatate din partile sociale unei terte persoane; aceasta fiind o cunostinta s-a increzut in acea persoana si i-a dat ca avans o suma de bani. La cateva zile, terta persoana s-a razgandit, nu a vrut sa mai achizitioneze 1/2 din firma respectiva. Banii nici in ziua de azi nu i-a mai dat inapoi...oricum, imputernicitul asociatului unic a semnat o hartie prin care se obliga sa returneze acei bani...intrebarea mea este: imputernicitul avea drept de promisiune si de a incasare a banilor pe partile sociale, sau numai asociatul are drept de asa ceva. Mentionez ca acea procura pe care o avea imputernicitul nu a fost inregistrata la ORC, iar banii nu au intrat in contabilitatea firmei, nici in mainile asociatului. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters193035 , utilizator 03:53, 18 Februarie 2011
In primul rand, nu procura este actul care trebuia facut la notar, ci cesiune de parti sociale. De aceea nici nu a fost depus, pentru ca nu avea valoare. Pentru RC administratorul este persoana care se ocupa de firma, in continuare. In al doilea rand, ginerele nu avea dreptul sa cedeze jumatate din partile sociale, deoarece nu-i fusesera cesionate legal. Daca au trecut mai mult de 3 ani ginerele nu isi va mai putea recupera banii dati tertei persoane. "Hartia" semnata de imputernicit nu are valoare daca nu a fost facuta la notar. Un act incheiat, de obicei creeaza o obigatie, nu un drept, astfel ca nu e vorba de "drept de promisiune"- notiune care nici nu exista, ci de OBLIGATIE. Daca partile sociale sunt inca intregi inseamna ca firma este ok din punct de vedere legal. Dreptul de a primi banii achitati in avans este al imputernicitului care va trebui sa-l actioneze in instanta pe tert, daca, asa cum am mai precizat, nu au trecut 3 ani. Pentru RC asociatul unic este si va ramane persoana care reprezinta firma si care, pana acum trebuia sa achite impozitele si taxele la zi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anularea unui document dgd1978 dgd1978 Buna ziua. In urma cu 90 de zile am intocmit acte (la un cabinet de avocatura)pentru cesionarea de parti sociale dintr o societate comerciala si preluarea ... (vezi toată discuția)
Acte necesare Claudiu.Grasu Claudiu.Grasu Ce acte ar fi necesare pentru ca o persoana imputernicita de catre mine sa mearga la o firma de telefonie mobila pentru a infiinta un abonament ( asta in afara ... (vezi toată discuția)
Imputernicire hambra hambra Sunt asociat unic si administratorul unei societati comerciale. In luna martie trebuie sa plec din tara 6 luni. intrebari: - pot imputernici pe cineva sa ... (vezi toată discuția)