avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Traducerea cãrþilor de cãtre studenþi - Pot sã ...
Discuție deschisă în Traduceri

Traducerea cãrþilor de cãtre studenþi - Pot sã dau în judecatã profesorul care îmi impune activitãþi ce nu sunt cuprinse în atribuþiile studentului?

BUNA ZIUA, AM O DILEMA MARE! STUSIEZ LA O FACULTATE TEHNICA DIN IASI, MASTERAND IN ANUL 2, PROFESORUL DE LA O ANUME DISCIPLINA MI-A IMPUS CA PENTRU A PROMOVA DISCIPLINA SA TRADUC DIN LIMBA ENGLEZA IN LIMBA ROMANA CARTI INTREGI CU NUMAR DE PAGINI CUPRINSE INTRE 200 SI 400. PENTRU MINE ESTE IMPOSIBIL ACEST LUCRU DEOARECE SUNT CARTI TEHNICE, ENGLEZA TEHNICA ESTE DEOSEBIT DE GREA SI IN PRIMUL RAND NU SUNT TRADUCATOR. CUNOSTINTELE DE LIMBA ENGLEZA SUNT MINIME IN CONDITIILE IN CARE AM AVUT CURSURI DE ENLGEZA PE PARCURSUL ANILOR DE STUDII DAR AU FOST PENTRU INCEPATORI SI INTERMEDIARI. MIE IMI ESTE IMPOSIBIL SA FAC ACELE TRADUCERI, E FOARTE GREU, NU SUNT TRADUCATOR DE SPECIALITATE, AM SI ALTE CURSURI DE PARCURS, SI PLUS DE ASTA TREBUIE SA SI LUCREZ PENTRU A MA INTRETINE. DACA AVETI PARERI VA ROG SA RASPUNDETI. MULTUMESC MULT! PROFESORUL DACA VREA SA SCOATA CARTI DIN TRADUCERI SA NU O FACA PE SPINAREA STUDENTILOR!!! ASTEPT PARERI.
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 21:31, 7 Martie 2011
Sunt de acord cu tot ce s-a postat mai sus. Vad ca este o moda aceasta practica. Si eu am tradus cot la cot cu baiatul meu (student biotehnologii) din microbiologie si altele. Dar macar engleza era obiect de studiu in facultate, chiar daca mai mult de forma. Chestia care deranjeaja este scopul! Nu este rau de loc ca studentii sa stie engleza in domeniul lor, chiar e indicat, dar nu cred ca trebuie sa se faca abuzuri.

Dupa mine, ar fi bine sa negociezi cu diplomatie pentru a ajunge la un numar de pagini mai mic, aducand ca argumente situatia ta: serviciul, timpul limitat, engleza de o calitate mai putin buna etc.
Parerea mea este ca dl. profesor abuzeaza. Stim toti ce inseamna acum invatamantul universitar, asa ca nu e cazul sa cautam scuze pentru atitudinea unor astfel de profesori.
Inca mai sunt cadre universitare fara titlul de dr. (au avut 20 de ani la dispozitie sa si-l ia) si care publica- cu nerusinare- carti realizate cu copy-paste din referatele studentilor.
Inca sunt cadre universitare titulare pe cursuri de care n-au auzit si carora le scriu studentii cursurile, ei iau banii si nu sunt capabili sa spuna un banal "multumesc!"
Sa-si plateasca profesorul traducerile, nu studentii!! pentru ca el va lua bani pe drepturile de autor, el va avansa pe post, el va avea avantaje, nu studentii!
Ultima modificare: Marți, 22 Februarie 2011
elena138, utilizator
Sunt profesor de specialitate la un Liceu de Arte, dar am fost si sunt foarte atasat de elevii mei, chiar si dupa ce au absolvit si au ajuns studenti...
Unul dintre ei, student la Arhitectura, a facut greseala "sa se puna rau" cu Proful universitar de la GD (geometrie descriptiva) in urma unor discutii...Proful in cauza a incheiat discutia cu fraza : "Cum crezi tu mai baiete, dar pixul este la mine"...Si studentul nu a mai pronmovat examenul vreo trei ani la rand, ajungand sa se transfere in alt centru universitar...
Deci, sfatul meu este : Mai gandeste-te !
Imi permit sa-ti dau un sfat prietenesc! Daca obiectul traducerii include tema ta de masterat e ok! Daca insa nu e vorba despre asta e bine sa ai o discutie face-to-face; altfel iti vei mentine atitudinea asta toata viata tolerand abuzurile sefilor in timp ce le zambesti! Si apoi o vei transmite copiilor tai!
Inainte vreme nu exista Google translate si nici macar internet si gaseai lucrari in unele biblioteci sau le primeai din strainatate! Insemna nopti intregi de tradus!
Succes si "Sa fii mai tare ca el!"
Cel mai usor se rezolva problema vorbind cu decanul facultatii. Daca refuza sa te ia in serios si sa discute problema cu profesorul, ameninta cu televiziunea. Am observat ca de obicei, toti decanii,rectorii,medicii de familie care nu iti dau transferul, etc, se ferecs de televiziune. Poti sublinia ca ai si o inregistrare audio care i-ar putea face praf. Succes!

Alte discuții în legătură

Este legal ca un elev sa fie obligat sa invete la scoala dupa o carte care nu e avizata de minister? ziarediverse ziarediverse E legal sa fi obligat sa inveti la scoala o limba straina ( franceza , engleza , germana ) dupa o carte care nu e avizata de minister , fara vreo traducere ... (vezi toată discuția)
Sfat legat de masterat amitza amitza as dori si eu un sfat, va roooooooooooog!!!!!!!!!! sunt proaspat absolventa de drept, si as dori sa urmez unul sau doua programe de master , dar nu ma ... (vezi toată discuția)
Masterat in drept la universitatea titu maiorescu vella85 vella85 Buna ziua.Sunt si eu o proaspat absolventa a facultatii de Drept, si intentionez sa urmez un master.Problema e k dupa ce am cantarit toate optiunile oferite de ... (vezi toată discuția)