avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Traducerea cãrþilor de cãtre studenþi - Pot sã ...
Discuție deschisă în Traduceri

Traducerea cãrþilor de cãtre studenþi - Pot sã dau în judecatã profesorul care îmi impune activitãþi ce nu sunt cuprinse în atribuþiile studentului?

BUNA ZIUA, AM O DILEMA MARE! STUSIEZ LA O FACULTATE TEHNICA DIN IASI, MASTERAND IN ANUL 2, PROFESORUL DE LA O ANUME DISCIPLINA MI-A IMPUS CA PENTRU A PROMOVA DISCIPLINA SA TRADUC DIN LIMBA ENGLEZA IN LIMBA ROMANA CARTI INTREGI CU NUMAR DE PAGINI CUPRINSE INTRE 200 SI 400. PENTRU MINE ESTE IMPOSIBIL ACEST LUCRU DEOARECE SUNT CARTI TEHNICE, ENGLEZA TEHNICA ESTE DEOSEBIT DE GREA SI IN PRIMUL RAND NU SUNT TRADUCATOR. CUNOSTINTELE DE LIMBA ENGLEZA SUNT MINIME IN CONDITIILE IN CARE AM AVUT CURSURI DE ENLGEZA PE PARCURSUL ANILOR DE STUDII DAR AU FOST PENTRU INCEPATORI SI INTERMEDIARI. MIE IMI ESTE IMPOSIBIL SA FAC ACELE TRADUCERI, E FOARTE GREU, NU SUNT TRADUCATOR DE SPECIALITATE, AM SI ALTE CURSURI DE PARCURS, SI PLUS DE ASTA TREBUIE SA SI LUCREZ PENTRU A MA INTRETINE. DACA AVETI PARERI VA ROG SA RASPUNDETI. MULTUMESC MULT! PROFESORUL DACA VREA SA SCOATA CARTI DIN TRADUCERI SA NU O FACA PE SPINAREA STUDENTILOR!!! ASTEPT PARERI.
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 21:31, 7 Martie 2011
As putea sa va dau un raspuns "elaborat" asa cum va place dvs cu multe puncte de suspensie si fara prea multa frecare de neuroni de parca am trai in vid.

In loc de asta o sa va spun numai ca "educatia si invatarea are o limita superioara si aceasta este FACTORUL EREDITAR" este un fel de delegare a responsabilitatii. Din pacate necesitatile de invatare sunt stabilite de nivelul general de educatie si atata vreme cat profesorii vor trece elevii si studentii prin examene doar ca sa-si faca cifra de scolarizare si sa-si mentina postul, atunci vor exista premise pentru un invatamant superior atat de mult cuantificat.

Pot spune ca deja m-am saturat de obiceiul acesta de a arunca tot in sfera politicului: "Politicienii sunt de vina.", "Comunistii sunt de vina.", "Ceausescu e de vina." Cred ca ar fi cazul sa ne asumam raspunderea. Traim intr-o tara in care majoritatea a decis ca acesti politicieni sunt buni. Manipulati sau nemanipulati, oamenii asa au decis. Asa cum pe vremea comunistilor au decis sa taca din gura si sa stea cuminti in banca lor, cum au facut-o si sub Imperiul Otoman si sub cel Habsburgic. O sa fiu de acord cu asemenea opinii numai cand o sa vad o persoana luand atitudine, ducandu-se si zbatandu-se. Dar oamenii de acest fel sunt putini si sunt izolati de societate cu replici de genul: "Uite-l si pe nebunul ala ce scandal face doar pentru atat". #-o
Schimbarea pleaca de la fiecare din noi, de la atitudinea noastra. Si de unul singur, incet si greu, se mai poate schimba cate ceva. Dar daca preferi sa te complaci si sa nu risti, atunci nu te plange.
Va pot spune doar ca eu am luptat pentru anumite drepturi in anii de facultate si le-am obtinut: decent si fara amenintari. Dar in mod subtil, desi lucrarile mele erau la nivelul celorlalti colegi si aveam prezenta si activitate la cursuri si seminarii notele mele au fost mereu mai mici... Iar in liceu o profesoara mi-a dat o nota cu 2 puncte mai mica decat a celorlalti colegi sa ma stimuleze pentru ca aveam potential. A reusit exact reversul. Am refuzat sa mai raspund in clasa.

Partea proasta cu profesorii (ca si cu unii doctori), e ca au impresia ca elevii trebuie sa se adapteze la metoda lor de predare, nu ei la nivelul elevilor. Dar, domnii mei, aduceti-va aminte ce spunea Lapusneanu in nuvela lui Costache Negruzzi: "prosti, dar multi". Asa ca daca nu intruniti cvorum AFARA. Recalificati-va ca toti cei care nu pot practica o anumita meserie. Boala raspunde la leac asa cum vrea ea, nu cum vrea doctorul.

"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." Albert Einstein (aici cred ca e singurul punct in care va dau dreptate, cu precizarea ca prostia nu distinge intre profesor si studentul sau)


gabriel teodorescu a scris:

rateodoru a scris:

Stiti, mai sa va dau dreptate ca suntem tara in care toti ne dam cu parerea, numai ca aici e o hiba. Toti am trecut mai devreme sau mai tarziu prin sistemul de invatamant, unii dintre noi mai mult decat altii. Si macar am invatat sa scriem fara multe puncte de suspensie.:O
Nestiinta studentului este tot o problema a profesorului. Nu ca profesorul ar trebui sa-ti bage stiinta pe gat, dar nici sa te treaca prin scoala ca gasca prin apa ca sa-si faca cifra de scolarizare, si nici sa se inventeze cursuri la facultate pentru stimati domni profesori care-si petrec mai mult timp in parlament decat la catedra. Profesori care se straduie si-si pregatesc cursurile si le fac atractive pentru elevii si studentii lor sunt tot mai putini. Prefera sa se piteasca in spatele banilor putini si ale meditatiilor. :stunned:
Cu sfatul cu invatatul sunt si eu de acord, dar de asemenea poate fi sigur ca si daca va da examenul cu o comisie ei tot vor gasi o intrebare pe care sa i-o puna si la care sa nu stie raspunsul. Si vor spune ca trebuia sa studieze n+1 carti. Din pacate profesorii, ca multe alte tagme romanesti, merg pe zicala "corb la corb nu-si scoate ochii".
Iar despre masterele in limbi internationale as avea cateva marunte comentarii ca una care a incercat si asa ceva - unul romano-francez online. Se fac si aici in Romania, numai ca tot din motive economice oricine aplica e acceptat. Nici macar nu i se da o bibliografie sa stie despre ce e vorba. Pe urma iti cer sa citesti tot ce poti gasi despre un subiect. Pentru asta platesc eu 20 de milioane pe semestru? Sa-mi spuna el o fraza cheie si eu sa caut ca am acces la internet, lucru pe care il pot face si singura. Ma duc la un masterat pentru ca vreau sa aprofundez un domeniu alaturi de cineva care stie. Sunt ca un ucenic intr-un atelier de pictura, nu un amarat de zidar, zic eu. Am depasit stadiul zidarului cand mi-am luat diploma de licenta. Cand am cerut o lista cu bibliografia mi s-a spus ca nu am respect, ca de ce indraznesc eu sa-i cer asa ceva unui profesor, sa-mi caut singura. Au spus ca profesorii vor modera forumul. Profesorii erau inexistenti, iar daca cumva intrau pe forum ne spuneau ca toti suntem destepti si toti aveam dreptate, iar noi ramaneam singuri cu parerile noastre ca doar e democratie. Nu stiu cum se face la rusi, dar inainte sa spuneti despre unul sau altul ca e nestiutor sau lenes, hai sa ne uitam la ce lasati in urma, domnilor profesori.
Si aroganta raspunsurilor dvs este mult peste medie, domnul meu (cred ca va veti recunoaste fara nominalizare deschisa). Dvs ca profesor uitati ca respectul merge in ambele sensuri: si de la catedra catre student. Voi tine intotdeauna minte cu placere si cu deosebit respect doi dintre profesorii mei: dl. profesor de matematici speciale Stefanescu, care ne-a spus intotdeauna domnilor studenti si ne-a tratat ca egali desi dansul avea lucrari publicate si era cu multe peste noi, si dna profesoara de romana Gabriela Deaconu, care ne-a spus intotdeauna ca nu trebuie sa avem mentalitate de sclavi, ca trebuie sa gandim nu sa reproducem. Au mai fost si altii care au stiut sa ne capteze atentia si sa ne obtina respectul, dar nu prin zeflemea si spunand ca ei sunt minunati dar nu au cu cine sa lucreze.
Domnilor, toti oamenii au acces la invatatura. Iar cei exceptionali, cum au fost Einstein si Eminescu, nu erau dintre cei care se remarcau in clasa. Profesoratul e o vocatie, nu o meserie... daca o tratati ca o meserie nu va mirati ca sunteti tratati ca niste mestesugari.

...
1. in primul rand atunci cand se va recunoaste si in Ro ca educatia si invatarea are o limita superioara si aceasta este FACTORUL EREDITAR... mai vorbim!!!
2. lasati povestile cu Einstein, Eminescu,... respect de sine!!!...
3. in Ro... marea masa a elevilor si studentilor sunt sub limitele bunului simt atat in domeniul in care se pregatesc cat si al moralei...( oricum grea trecere pt unii de la morala spre moralitate... de fapt nu inteleg nici macar terminologia)
4. pana cand nu ajungem si noi macar ca francezii si/sau englezi si sa recunoastem ca inv. superior este un pic ceva mai sus de zero(francezii au spus sec prin vocea ministrului de resort !!! ZERO!!! si iau deja masuri la greu...) ... pana cand nu vor disparea "facultatile unde se stinge lumina", pana cand valoarea va fi repusa in limitele normalului ... nu putem vorbi decat despre o polemica inutila!
...
5....
in final
tot Einstein spunea... daca Universul poate fi cuantificat ... PROSTIA IN VECI!!! ... in cazul nostru ... si nu numai daca inteligenta ar fi pe toate gardurile in Ro. am ajunge pe alta planeta!!! cum nici una dintre cele doua paradigme nu a fost rezolvata... eu zic ca sa mai asteptam a se schimba atat resursa umana cat si sistemul per ansamblu.
de fapt politicul din Ro ar trebui sa vina cu politici educationale pertinente in sistem ... dar oricum nu asta s-a dorit nici inainte si nici acum... poate in viitor, da!
stima
...
dator cu un ultim raspuns...
profesor este doar "o calitate trecatoare"... pe care multi din sistem nu o mai detin si/sau nu au detinut-o niciodata!
... si inca ceva lasati... google-ul in pace si tot felul de wikipedii...
adevarata stiinta se face pe hartie cu creionul, la tabla cu creta, sau in laboratoare bine puse la punct ... si mai ales in biblioteca!!! cu cartea in fata...
...
si pt final ... va povestesc o istorioara
... in sesiunea iarna 2011... doi studenti ai unei facultati, dintr-o universitate respectabila din Ro... discutie intre 2 studenti... ce ba iarasi vrei sa iei 10 doar ai scris o definitie si doar cateva randuri... am zambit si mi-am vazut de drum... si totusi in mintea mea persita o necunoscuta... oare ce a scris studentul 2 care dorea doar sa promoveze examenul?!!! ... de dilema mare

Ultima modificare: Miercuri, 23 Februarie 2011
Teodoru Roxana Andreea - Traduceri lb Engleza, Traducator autorizat
Sa stii ca profesorii iti dau N! carti ca sa le traduci pentru ca ceea ce traduci tu, este viitoarea lui carte. Nu stiu daca a-ti auzit despre scandalul de anul trecut de la Universitatea din Oradea in care un student si-a denuntat profesorul de plagiat, tocmai pentru ca il pusese sa traduca o astfel de carte. Asa ca se poate, in ro se poate orice!
Cred ca avem o dilema in a intelege ceea ce solicita initiatorul acestui topic! El se referea la n carti cu sute de pagini.Sau profesorul a vrut sa faca o gluma cu el sau el face o gluma cu noi. In cei 40 da ani de viata si 19 de scoala ( cu master cu tot )nu am vazut profesori stupizi care sa solicite un asemenea serviciu( mai ales cu santaj) . Majoritatea profesorilor isi dotau laboratoarele cu lucrari de diploma de-ale studentilor( eu a trebuit sa fac un stand de incercari !!!!), unele functionale. Mai nou lucrarile de diploma( sau de licenta) sunt un amalgam de studii copiate de pe internet si nu prea cred in ceea ce spune initiatorul topicului. Stiti si voi ca profesorii cer uneori mult dar si studentii trebuie sa negocieze cat pot sa invete.Noi asa faceam si eu cel putin nu am avut probleme. Apropo sa stiti ca nu sunt profesor, insa eu am un respect deosebit pentru toti profesorii pe care i-am avut( nici unul nu a fost absurd-dar poate in tara mai exista exceptii)
S-ar putea sa fi exagerat, n-or fi chiar sute de pagini si n-o fi vorba de santaj in sensul strict al cuvantului, dar nu cred ca face glume cu noi :) Cred ca e un student peste medie, de care un dascal vrea sa se foloseasca si care probabil ar fi recompensat cu o nota buna daca ar face ceea ce i se cere. Astfel de cazuri in care cei care pot isi insusesc, macar partial, munca altora, exista nu doar in invatamant, ci si in cercetare, unde de exemplu pe lucrarile pentru simpozioane ale doctoranzilor se trec sefii primii, adevaratul autor aparand la sfarsitul pomelnicului.
Poate ne mai lamureste Savater, ca ne-am cam ''incins''...
Pai a spus " carti intregi cu sute de pagini intre 200 si 400" ??????????
si ca daca nu le traduce nu promoveaza materia respectiva!!!!!!!!!!!! Ceea ce e greu de crezut !? Dar ma rog, Savater asa spune!!

Alte discuții în legătură

Este legal ca un elev sa fie obligat sa invete la scoala dupa o carte care nu e avizata de minister? ziarediverse ziarediverse E legal sa fi obligat sa inveti la scoala o limba straina ( franceza , engleza , germana ) dupa o carte care nu e avizata de minister , fara vreo traducere ... (vezi toată discuția)
Sfat legat de masterat amitza amitza as dori si eu un sfat, va roooooooooooog!!!!!!!!!! sunt proaspat absolventa de drept, si as dori sa urmez unul sau doua programe de master , dar nu ma ... (vezi toată discuția)
Masterat in drept la universitatea titu maiorescu vella85 vella85 Buna ziua.Sunt si eu o proaspat absolventa a facultatii de Drept, si intentionez sa urmez un master.Problema e k dupa ce am cantarit toate optiunile oferite de ... (vezi toată discuția)