avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1027 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Traducerea cãrþilor de cãtre studenþi - Pot sã ...
Discuție deschisă în Traduceri

Traducerea cãrþilor de cãtre studenþi - Pot sã dau în judecatã profesorul care îmi impune activitãþi ce nu sunt cuprinse în atribuþiile studentului?

BUNA ZIUA, AM O DILEMA MARE! STUSIEZ LA O FACULTATE TEHNICA DIN IASI, MASTERAND IN ANUL 2, PROFESORUL DE LA O ANUME DISCIPLINA MI-A IMPUS CA PENTRU A PROMOVA DISCIPLINA SA TRADUC DIN LIMBA ENGLEZA IN LIMBA ROMANA CARTI INTREGI CU NUMAR DE PAGINI CUPRINSE INTRE 200 SI 400. PENTRU MINE ESTE IMPOSIBIL ACEST LUCRU DEOARECE SUNT CARTI TEHNICE, ENGLEZA TEHNICA ESTE DEOSEBIT DE GREA SI IN PRIMUL RAND NU SUNT TRADUCATOR. CUNOSTINTELE DE LIMBA ENGLEZA SUNT MINIME IN CONDITIILE IN CARE AM AVUT CURSURI DE ENLGEZA PE PARCURSUL ANILOR DE STUDII DAR AU FOST PENTRU INCEPATORI SI INTERMEDIARI. MIE IMI ESTE IMPOSIBIL SA FAC ACELE TRADUCERI, E FOARTE GREU, NU SUNT TRADUCATOR DE SPECIALITATE, AM SI ALTE CURSURI DE PARCURS, SI PLUS DE ASTA TREBUIE SA SI LUCREZ PENTRU A MA INTRETINE. DACA AVETI PARERI VA ROG SA RASPUNDETI. MULTUMESC MULT! PROFESORUL DACA VREA SA SCOATA CARTI DIN TRADUCERI SA NU O FACA PE SPINAREA STUDENTILOR!!! ASTEPT PARERI.
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 21:31, 7 Martie 2011
minel1950 a scris:

Cele de mai sus duc la concluzia ca unii nu stiu, sau nu inteleg, ce inseamna un DOCTORAT !!! Vorbesc de un DOCTORAT pentru care se munceste serios, nu unul pe care il iei pentru titlul in cauza, si te intereseaza doar rezultatul in sine ...Pacat !


poate ar fi util de definit ce inseamna un doctorat ! (nu ca ar fi fost voba de masterat pe tot parcursul topicului, dar, hai sa vorbim si de doctorat !)
un doctorat inseamna a traduce carti pe banii proprii pentru uzul indumatorului ? un doctorat inseamna a face curse pentru indrumator - a-i duce si sotia la cumparaturi ? offff ! mereu uit ca ne aflam in romania, tara unde nivelul cunostinelor nu are nici cea mai vaga legatura - fie doctorat sau masterat - cu calificativul de la examene ! sincer, mi-e scarba ! si nu mi-e scarba de tara in care traim, ci de poporul lipsit de coloana vertebrala sau corectitudine care o reprezinta. cel mai grav este ca aceste amoebe fara sistem osos sau macar cartilaginos sunt .... cei care reprezinta justitia :">
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Martie 2011
hector2010, utilizator
Nu mai exista autonomie universitara? Sunt obligati profesorii universitari sa evalueze studentul pe baza abilitatii de a toci?

Raspunsul la ambele intrebari e nu: prezentati-ne dvs ce restrictii legale gasiti la a da nota pe baza unor traduceri carora li se pastreaza autoratul.
Se noteza traducerile la disciplina Traductologie. Pentru orice alta disciplina trebuie sa existe o bibliografie obligatorie/minimala si o bibliografie facultativa. Nu se traduce tot volumul, pentru ca nu e nevoie, pentru o formula sau pentru un capitol. Apoi, se citeaza autorul, cu titlul cartii, editura, anul aparitiei, pagina. Publicarea traducerii de catre student, chiar sub nume de autor al traducerii, nu face parte din criteriile de evaluare.
Perfect, avem o dezbatere.

La cursul pe care l-am facut de FIlosofie medievala, jumatate din nota de seminar retin ca s-a dat pe traducere din latina. Nu erau sute de pagini, dar rationamentul era foarte rezonabil: nu poti face filosofie medievala fara latina, si nu se cere excelenta, trebuie sa poti folosi un dictionar si sa compari alte traduceri. Nu e nimic inerent incorect sau ilegal in asta.

In opinia mea, profesorii universitari si in domenii tehnice pot folosi criteriul traducerii pentru notare, e la fel de oportun ca tocitul, sau efectuarea de machete tehnologice, sau obligatia de a realiza schita, sau ce considera profesorul ca testeaza nivelul de abilitate.

Evident, ramane de discutat problema publicarii / drepturilor de autor. Si daca sunt intr-adevar sute de pagini, conducerea universitatii poate considera exagerat. Dar nu cred ca ar fi ilegal, studentul trebuie sa cunoasca engleza + domeniul sau, nu scrie undeva ca masteratul trebuie sa fie usor:)
eumarian a scris:

Perfect, avem o dezbatere.
In opinia mea, profesorii universitari si in domenii tehnice pot folosi criteriul traducerii pentru notare, e la fel de oportun ca tocitul, sau efectuarea de machete tehnologice, sau obligatia de a realiza schita, sau ce considera profesorul ca testeaza nivelul de abilitate.

Evident, ramane de discutat problema publicarii / drepturilor de autor. Si daca sunt intr-adevar sute de pagini, conducerea universitatii poate considera exagerat. Dar nu cred ca ar fi ilegal, studentul trebuie sa cunoasca engleza + domeniul sau, nu scrie undeva ca masteratul trebuie sa fie usor:)


N-am spus ca solicitarea unor fragmente de traducere ar fi ilegala. Dimpotriva, as zice, doar ca ar trebui sa se regaseasca in bibliografia disciplinei. Consider chiar obligatoriu sa se faca trimiteri catre literatura de specialitate universala.
Nu obligatoriu engleza. Orice limba straina este binevenita (regret ca nu stiu greaca veche si paleoslava), chiar si limba rusa (in materie tehnica e utila), dar mai ales germana. Am o problema cand vad ca se face apologia limbii engleze, mai ales ca majoritatea marilor opere ale lumii nu sunt in engleza.
Cu drepturile de autor... sunt prea multi cei care le ignora!
Masteratul n-ar trebui sa fie usor. Obiectivele masterului sunt de aprofundare a disciplinei, de a forma capacitatea absolventului sa emita opinii pertinente, specializate, in domeniul masterului. Dar, atata timp cat sunt absolvent de sport cu master in drept, care este nivelul meu de aprofundare?! Aici e problema!
Ultima modificare: Duminică, 6 Martie 2011
elena138, utilizator

Alte discuții în legătură

Este legal ca un elev sa fie obligat sa invete la scoala dupa o carte care nu e avizata de minister? ziarediverse ziarediverse E legal sa fi obligat sa inveti la scoala o limba straina ( franceza , engleza , germana ) dupa o carte care nu e avizata de minister , fara vreo traducere ... (vezi toată discuția)
Sfat legat de masterat amitza amitza as dori si eu un sfat, va roooooooooooog!!!!!!!!!! sunt proaspat absolventa de drept, si as dori sa urmez unul sau doua programe de master , dar nu ma ... (vezi toată discuția)
Masterat in drept la universitatea titu maiorescu vella85 vella85 Buna ziua.Sunt si eu o proaspat absolventa a facultatii de Drept, si intentionez sa urmez un master.Problema e k dupa ce am cantarit toate optiunile oferite de ... (vezi toată discuția)