avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Traducerea cãrþilor de cãtre studenþi - Pot sã ...
Discuție deschisă în Traduceri

Traducerea cãrþilor de cãtre studenþi - Pot sã dau în judecatã profesorul care îmi impune activitãþi ce nu sunt cuprinse în atribuþiile studentului?

BUNA ZIUA, AM O DILEMA MARE! STUSIEZ LA O FACULTATE TEHNICA DIN IASI, MASTERAND IN ANUL 2, PROFESORUL DE LA O ANUME DISCIPLINA MI-A IMPUS CA PENTRU A PROMOVA DISCIPLINA SA TRADUC DIN LIMBA ENGLEZA IN LIMBA ROMANA CARTI INTREGI CU NUMAR DE PAGINI CUPRINSE INTRE 200 SI 400. PENTRU MINE ESTE IMPOSIBIL ACEST LUCRU DEOARECE SUNT CARTI TEHNICE, ENGLEZA TEHNICA ESTE DEOSEBIT DE GREA SI IN PRIMUL RAND NU SUNT TRADUCATOR. CUNOSTINTELE DE LIMBA ENGLEZA SUNT MINIME IN CONDITIILE IN CARE AM AVUT CURSURI DE ENLGEZA PE PARCURSUL ANILOR DE STUDII DAR AU FOST PENTRU INCEPATORI SI INTERMEDIARI. MIE IMI ESTE IMPOSIBIL SA FAC ACELE TRADUCERI, E FOARTE GREU, NU SUNT TRADUCATOR DE SPECIALITATE, AM SI ALTE CURSURI DE PARCURS, SI PLUS DE ASTA TREBUIE SA SI LUCREZ PENTRU A MA INTRETINE. DACA AVETI PARERI VA ROG SA RASPUNDETI. MULTUMESC MULT! PROFESORUL DACA VREA SA SCOATA CARTI DIN TRADUCERI SA NU O FACA PE SPINAREA STUDENTILOR!!! ASTEPT PARERI.
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 21:31, 7 Martie 2011
Multumesc, mi-ai vorbit foarte frumos. Ca si ceilalti care au comentat la problema mea. Ceea ce a dat profesorul de tradus nu are nici in clin nici in maneca cu profilul urmat, nici nu face parte din partea de cercetare a lucrarii de disertatie. Am vorbit cu profesorul, dar este absurd si nu intelege. Sigur, nu e nimeni de acord cu el. Voi/vom astepta sa isi schimbe ideile. Multumesc tuturor pentru raspunsuri, mi-au fost de folos. Multumesc!
indian a scris:

Eu am avut la un master un profesor care si-a dat doctoratul pe munca noastra......X-(


Ciudat, deoarece pentru a putea preda la master trebuia sa aiba doctoratul...
eumarian a scris:


In tot cazul, nu consider ca este inerent ilegal/incorect ca profesorul sa ceara studentilor sa traduca lucrari stiintifice, daca urmeaza sa le mentioneze numele la publicare.


atunci cind profesorul conditioneaza trecerea examenului tehnic - care nu are in barem cunoasterea unei limbi straine la nivel de traducator autorizat - de traducerea unor lucrari din limbi straine, mie mi se pare inerent ilegal.incorect.
am mai spus mai devreme, mi se pare corect ca profesorul sa ceara o lucrare bazata pe acele carti dintr-o limba straina, insa recunosc ca nu vad ce legatura ar putea avea traducerea unor carti de specialitate cu trecerea unui examen tehnic.

poate altii au alta masura de evaluare, poate poporul roman a ajuns intr-atat de plecat "stapanirii" (prin care se intelege cei care "ne au la mana", fie ei sefi sau conducatori de lucrari), incat am ajuns sa acceptam santajul ca metoda pentru trecerea unor examene sau obtinerea unor foloase CUVENITE. este tipic pentru acest scarbavnic popor roman, care duce la extrem zicala "capul plecat, sabia nu-l taie"

in opinia mea, daca masterandul cunoaste materia de examen, este DREPTUL sau legal de a trece examenul cu nota cuvenita, nicidecum ca lipsa prezentarii unor traduceri sa ii conditioneze evaluarea cunostintelor intr-un domeniu tehnic.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Martie 2011
hector2010, utilizator
monitox a scris:

indian a scris:

Eu am avut la un master un profesor care si-a dat doctoratul pe munca noastra......X-(

Nu e singurul lucru "ciudat " de aici .=D>
Ciudat, deoarece pentru a putea preda la master trebuia sa aiba doctoratul...
Cele de mai sus duc la concluzia ca unii nu stiu, sau nu inteleg, ce inseamna un DOCTORAT !!! Vorbesc de un DOCTORAT pentru care se munceste serios, nu unul pe care il iei pentru titlul in cauza, si te intereseaza doar rezultatul in sine ...Pacat !

Alte discuții în legătură

Este legal ca un elev sa fie obligat sa invete la scoala dupa o carte care nu e avizata de minister? ziarediverse ziarediverse E legal sa fi obligat sa inveti la scoala o limba straina ( franceza , engleza , germana ) dupa o carte care nu e avizata de minister , fara vreo traducere ... (vezi toată discuția)
Sfat legat de masterat amitza amitza as dori si eu un sfat, va roooooooooooog!!!!!!!!!! sunt proaspat absolventa de drept, si as dori sa urmez unul sau doua programe de master , dar nu ma ... (vezi toată discuția)
Masterat in drept la universitatea titu maiorescu vella85 vella85 Buna ziua.Sunt si eu o proaspat absolventa a facultatii de Drept, si intentionez sa urmez un master.Problema e k dupa ce am cantarit toate optiunile oferite de ... (vezi toată discuția)