avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Traducerea cãrþilor de cãtre studenþi - Pot sã ...
Discuție deschisă în Traduceri

Traducerea cãrþilor de cãtre studenþi - Pot sã dau în judecatã profesorul care îmi impune activitãþi ce nu sunt cuprinse în atribuþiile studentului?

BUNA ZIUA, AM O DILEMA MARE! STUSIEZ LA O FACULTATE TEHNICA DIN IASI, MASTERAND IN ANUL 2, PROFESORUL DE LA O ANUME DISCIPLINA MI-A IMPUS CA PENTRU A PROMOVA DISCIPLINA SA TRADUC DIN LIMBA ENGLEZA IN LIMBA ROMANA CARTI INTREGI CU NUMAR DE PAGINI CUPRINSE INTRE 200 SI 400. PENTRU MINE ESTE IMPOSIBIL ACEST LUCRU DEOARECE SUNT CARTI TEHNICE, ENGLEZA TEHNICA ESTE DEOSEBIT DE GREA SI IN PRIMUL RAND NU SUNT TRADUCATOR. CUNOSTINTELE DE LIMBA ENGLEZA SUNT MINIME IN CONDITIILE IN CARE AM AVUT CURSURI DE ENLGEZA PE PARCURSUL ANILOR DE STUDII DAR AU FOST PENTRU INCEPATORI SI INTERMEDIARI. MIE IMI ESTE IMPOSIBIL SA FAC ACELE TRADUCERI, E FOARTE GREU, NU SUNT TRADUCATOR DE SPECIALITATE, AM SI ALTE CURSURI DE PARCURS, SI PLUS DE ASTA TREBUIE SA SI LUCREZ PENTRU A MA INTRETINE. DACA AVETI PARERI VA ROG SA RASPUNDETI. MULTUMESC MULT! PROFESORUL DACA VREA SA SCOATA CARTI DIN TRADUCERI SA NU O FACA PE SPINAREA STUDENTILOR!!! ASTEPT PARERI.
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 21:31, 7 Martie 2011
Raspunsul este foarte scurt si la obiect..Ceea ce face profesorul cu D-voastra se cheama "abuz in serviciul contra persoanelor', Va sfatui aranjatii un flagrant... Dupa care profesorul D-voastra va vinde seminte la colt de strada.
Este interzis asa ceva prin lege. Obtinerea de foloase necuvenite ca si fapta aratata mai sus sunt fapte condamnate de legea penala. D-voastra mergeti la facultate ca student masterant nu ca traducatorul lui X sau Y. D-nul profesor prin ceea ce face doreste de fapt foloase necuvenite, adica prin munca ta sa-i traduci fara bani carti tehnice. Ca la un traducator l-ar costa ceva bani. El stie bine ca nu poti sa-i satisfaci cererea, si tot el stie ca tu vei scoate niste bani si vei merge la un traducator autorizat. Si ce crezi ca la examen te va menaja..Nici intr-un caz,, pentru ca sa-i fii mereu supusul lui.. Este ffff. mult de spus pe aceasta tema...
Iti doresc succes sa poti sa-l pui la punct pe D-l profesor.X-(#-o#-o#-o
D-le Masterand (si D-lor Consilieri de pe acest Forum),
Eu le-am recomandat elevilor mei ca la sfarsitul ciclului liceal sa atinga urmatoarele
nivele de cunoastere :
1. Utilizare avansata a computerului si, in mod special a laptopului ;
2. Permis de conducere auto, min. cat. B ;
3. Cunoasterea buna a unei limbi de circulatie europeana, recomandabil engleza, conversatie si scris .
Nu stiu cat de obiectiv sunteti in prezentarea cazului Dvs., cat au durat studiile politehnice ale Domniei-Voastre, si cu cata seriozitate le-ati abordat, dar in anul II de Maserat ar trebui sa cunoasteti la un asemenea nivel limba engleza, incat traducerile in cauza (ajutate de Google translate si de un dictionar tehnic bilingv) NU AR TREBUI SA RIDICE O PROBLEMA !!!
Sa nu va imaginati nicio clipa ca Decanul, Prodecanul si alti Profesori din facultatea respectiva sau din lumea profesorilor universitari, va vor privi cu simpatie dupa ce vor afla ca sunteti un reclamagiu impotriva unui coleg de-al lor si nici sa nu va imaginati ca vor sari (dezinteresati) in ajutorul Dvs. Pe ce lume traiti?
Dar ...omul cat traieste invata !
Domnule Schneider,

=D>
Va multumesc pentru imaginea echilibrata pe care ati creat-o in raspunsul dvs si va urez mult succes in continuare. Sper sa ajungem intr-adevar la momentul in care a avea o diploma de invatamant superior nu va mai fi o generalitate, ci va reflecta intr-adevar nivelul de cunostinte al persoanei.
Pentru ca in viziunea mea atunci si studentii, dar si profesorii, vor fi numai cei care au cunostintele si calificarile necesare. Si poate ca atunci si salariile vor fi mai echilibrate. Dar atata timp cat "se lanseaza la apa" generatii de licentiati care nu au unde practica, sau si mai rau slab pregatiti, suntem toti la munca de echipa - aia prost inteleasa - unde se impart egal beneficiile, nu si efortul...
Dar asta e doar opinia mea...
Oricum, dl. masterand are in acest moment de unde sa aleaga. Si cred ca cel mai bun sfat ar fi ca intotdeauna cand are o problema sa incerce abordarea cea mai putin riscanta intai. Mai ales ca fiecare gest are consecintele lui...
Sper sa ajungem intr-adevar la momentul in care a avea o diploma de invatamant superior nu va mai fi o generalitate

:) Viitorul este totusi fiecare persoana - un absolvent. Doar ca notele obtinute in obtinerea diplomei impreuna cu numele institutiei care o elibereaza vor conta mult mai mult in distingerea capacitatilor academice. Adica cei mai slab pregatiti vor lua note mici, cei excelent pregatiti vor lua cum laudae samd.

In tot cazul, nu consider ca este inerent ilegal/incorect ca profesorul sa ceara studentilor sa traduca lucrari stiintifice, daca urmeaza sa le mentioneze numele la publicare. Trebuie sa fim constienti ca suntem in urma, exista o cantitate imensa de literatura academica absolut necesara excelentei in domeniu care nu exista in limba romana si nu exista bani (pt ca nu exista piata suficient de mare) pentru traduceri academice.

Daca masteratul respectiv prevede ceva de genul "cercetare independenta / proiect", este legitima cerinta de a traduce (sub nume propriu) cele 200 de pagini. In definitiv, masteratul nu trebuie sa fie usor de luat si capacitatea de a traduce, in loc de a compila din surse romanesti poate fi un bun indicator al capacitatii academice.

Sfaturile elenei138 imi par cel mai potrivit de urmat, daca nu doriti sa va supuneti (desi poate ar trebui).

Alte discuții în legătură

Este legal ca un elev sa fie obligat sa invete la scoala dupa o carte care nu e avizata de minister? ziarediverse ziarediverse E legal sa fi obligat sa inveti la scoala o limba straina ( franceza , engleza , germana ) dupa o carte care nu e avizata de minister , fara vreo traducere ... (vezi toată discuția)
Sfat legat de masterat amitza amitza as dori si eu un sfat, va roooooooooooog!!!!!!!!!! sunt proaspat absolventa de drept, si as dori sa urmez unul sau doua programe de master , dar nu ma ... (vezi toată discuția)
Masterat in drept la universitatea titu maiorescu vella85 vella85 Buna ziua.Sunt si eu o proaspat absolventa a facultatii de Drept, si intentionez sa urmez un master.Problema e k dupa ce am cantarit toate optiunile oferite de ... (vezi toată discuția)