avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contractul de vinzare-cumparare cu clauza de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contractul de vinzare-cumparare cu clauza de intretinere poate fi atacat?

buna ziua . vreau sa fac cu mama un contrct de vinzare-cumparare cu clauza de intretinere pentru casa. dupa decesul ei acesta poate fi atacat de cineva? acesta poate fi facut in asa fel incit sa fie inatacabil? va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Mihail Zaharia-Ciorcila , Notar 15:42, 19 Februarie 2011
Poate fi atacat oricand. Problema este ca trebuiesc respectate clauzele contractuale, caz in care cel care ataca nu are sanse in instanta.
Banuiesc ca doriti sa incheiati un contract de intretinere, cu scopul de a exclude viitorii mostenitori legali. Cum contractul se poate ataca chiar si dupa decesul persoanei intretinute, este bine ca pe timpul vietii acesteia, periodic, aceasta sa declare in scris ca este absolut multumita de prestatie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Februarie 2011
ContSters44758, utilizator
declaratiile trebuie date in fata notarului ?
Aceste declaratii periodice (anuale) nu trebuie date neaparat in fata notarului public. Este suficienta o declaratie sub forma de inscris sub semnatura privata, scrisa de mana chiar de catre persoana intretinuta, apoi semnata si datata de aceeasi mana si semnata si de doi martori (care nu sunt rude cu persoana). Astfel puteti preintampina eventualele surprize ulterioare. Dupa caz, daca de exemplu persoana intretinuta sufera de boli neuropsihiatrice, ar fi imperios necesara obtinerea din partea medicului specialist o adeverinta din care sa reiasa ca aceasta are discernamant, etc.
Dupa cum vedeti, se pot construi elemente de siguranta, pentru ca doar corectitudinea partilor (pe moment) implicate nu intotdeauna pare a fi suficienta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Februarie 2011
ContSters44758, utilizator
contractul de intretinere nu poate fi atacat pentru acest considerent (neprestarea intretinerii) dupa decesul intretinerii, spre deosebire de contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, exista jurisprudenta in acest sens. Daca in contractul de vanzare-cumparare pretul platit nu depaseste jumatate de in valoarea imobiulului, contractul, indiferent de cum este el numit de parti, se considera contract de intretinere si este analizat ca atare. (in urma revocarii unui contract de intretinere , intretinatorul pierde dreptul de proprietate asupra imobilului si nu primeste inapoi nimic din intretinerea prestata/pretul platit, spre deosebire de contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, in cazul caruia contraprestatia se inapoiaza)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte casa damian222 damian222 cum este mai bine pentru a face niste acte pt o casa cu contract vanzare cumparare cu intretinere sau doar cu intretinere care nu poate fii atacat de nimeni? (vezi toată discuția)
Acte ce nu pot fi atacate legat de o succesiune CONSULTING TRADUCERI JURIDICE 0735643109 CONSULTING TRADUCERI JURIDICE 0735643109 speta: x are mostenitori si doreste sa imi lase mie un apartament , insa nu stiu prin ce act poate sa faca acest lucru ptr ca ulterior decesului lui x, sa nu ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere cu drept de uzufruct viager dooryn dooryn Buna ziua .Eu si sotia mea am dori sa incheiem un contract de intretinere cu drept de uzufruct viager cu parintii mei ,eu mai am 4 frati si as dori sa stiu ... (vezi toată discuția)