avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare

Buna ziua,
Vreau sa stiu cate ore suplimentare (lucrate peste programul legal de lucru si sambata) poate fi obligat angajatul sa presteze saptamanal si cum trebuie sa fie platite. Se poate refuza efectuarea lor?
De asemenea, ma intereseaza daca pauza de masa e inclusa in programul de lucru si durata acesteia.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:55, 20 Februarie 2011
Angajatul nu poate presta munca suplimentara decat cu acordul sau, sau in cazuri de forta majora.
Orele suplimentare sunt de maxim 48 pe saptamana, sau prin exceptie poate fi prelungite si peste, cu conditia ca media orelor calculata pe o perioada de 3 luni sa nu depaseasca 48 ore saptamanal.
Orele suplimentare se platesc dublu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Februarie 2011
Popa Adrian, Contabil
Multumesc pentru raspuns. Inseamna ca un angajat poate lucra 16 ore, 6 zile pe saptamana, cu conditia ca jumatate dintre ele sa-i fie platite dublu? Cine si cum se decide daca e forta majora?
Apropo de cazuri de forta majora ca si reper:
Conform codului muncii - pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.

Se tine cont de incadrarea in ore suplimentare, la finanul lunii se scad din totalul orelor lucrate, orele efectiv lucratoare in luna, si restul sunt considerate ca suplimentare.
cristina_alx a scris:

Buna ziua,
Vreau sa stiu cate ore suplimentare (lucrate peste programul legal de lucru si sambata) poate fi obligat angajatul sa presteze saptamanal si cum trebuie sa fie platite. Se poate refuza efectuarea lor?
De asemenea, ma intereseaza daca pauza de masa e inclusa in programul de lucru si durata acesteia.
Multumesc.


1. Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 30 de zile după efectuarea acesteia. În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 30 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.

Sporul pentru muncă suplimentară se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

2. În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauza de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Pauzele, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.

In CCMN 2007/2010 (art.54 alin.2) se prevedea ca, repausul pentru luarea mesei nu poate fi mai mic de 15 minute. Repausul pentru luarea mesei, cu o durata de 15 minute, se include în programul de lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul muncii mihaela tm mihaela tm sunt ingrijitoare la o gradinita cu program prelungit la 8 ore,cu doua educatoare pe tura la 5 ore program de lucru..intrebarea mea este daca ele au dreptul ... (vezi toată discuția)
Pauza de masa simona.elisa simona.elisa pauza de masa la un program de 8 ore este obligatorie sa fie de 30 de mine. Pe langa aceasta pauza si in aceleasi conditii , angajatorul este obligat sa acorde ... (vezi toată discuția)
Pauza de masa-obligatoriu sau nu andreea.dragan andreea.dragan Buna dimineata! Lucrez de aproximativ 1 an de zile in cadrul unei firme, iar programul de lucru a fost de 8 ore, de la 8-16.00. Saptamana trecut, m-au ... (vezi toată discuția)