avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... reducere pedeapsa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

reducere pedeapsa

buna seara,
va rog sa-mi spuneti daca este o lege care spune ca daca imi recunosc fapta pedeapsa se reduce la o treime.
multumesc
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 01:01, 20 Februarie 2011
recunoasterea faptei, in anumite situatii, este privita in penal ca si circumstanta atenuanta.daca este coroborata si cu alte elemente(in functie de natura infractiunii savarsite), de exemplu-recuperarea integrala a prejudiciului;buna colaborare cu organele de ancheta;gravitatea faptei,etc, pedeapsa va fi redusa.
daca fapta a fost comisa in timpul minoratului, ea va fi redusa prin efectul c pen la jumatate.
Da,este vorba despre Legea nr.202/2010,care introduce in Codul de Procedura Penala,art.320 ind.1,prin art.XVIII/43 din legea mentionata.
In situatia in care recunoasteti fapta comisa atat la cercetari si in instanta,cuantumul pedepsei vi se reduce in baza prevederilor mentionate cu 1/3
este vorba de cineva care a fost eliberat din inchisoare conditionat avand de efectuat inca doi ani. in acest interval a mai batutu pe cineva si a plecat din tara . A fost condamnat in lipsa la 6 luni plus cei doi ani pe care ii mai avea de facut. Acum a fost extradat si a cerut rejudecarea art 522. Din inchisoare suna la telefon pe cel pe care la batut sa se impace . La refuzul acestuia a spus ca va recunoast e fapta si va fi eliberat in octombrie ? si va vedea el pe urma ce va pati. Intrebarea este : se va reduce si cei doi ani pe care ii mai avea de efectuat?
Cei doi ani pentru care a fost condamnat anterior prin vechea hotarare definitiva de condamnare nu se pot reduce.
Se va reduce doar pedeapsa pentru infractiunea cu agresiunea intrucat cererea de rejudecare dupa extradare doar aceasta condamnare vizeaza.
Sa isi angajeze avocat si poate reuseste sa iasa bine din situatia aceasta.Daca a fost liberat conditionat si nu este vorba de o pedeapsa cu suspendare poate avea sanse si mai bune.
Pentru ce infractiune de agresiune a fost condamnat?Ce articol?

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Februarie 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Da, daca sunteti deja condamnat, nu se aplica. In acelasi timp, Legea nr.202/2010 introduce reducerea limitelor de pedeapsa cu o treime, nu exista o garantie certa ca pedeapsa va fi mai mica cu fix o treime.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rejudecare dupa extradare.majorarea pedepsei in caz de rejudecare. CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Nu am intalnit nicio speta in care, in ipoteza rejudecarii cauzei dupa extradare in conditiile art. 522 indice 1 C. pr. pen., unui condamnat sa ii fie majorata ... (vezi toată discuția)
Reducerea pedepsei cu o treime juganaru75 juganaru75 Am pe cineva condamnat pentru ucidere din culpa la trei ani cu executare. A recunoscut fapta dar nu a beneficiat decat de circumstante atenuante. Sentinta sa ... (vezi toată discuția)
Redeschidere dosar penal marcusel marcusel Buna ziua. Am o cunostiinta ce se afla in executarea pedepsei in cadrul penitenciarului, pedeapsa de executat este de 3 ani, inceperea pedepsei a fost facuta ... (vezi toată discuția)