Buna ziua tuturor. Sunt avocat stagiar si ma confrunt cu o problema. Am de formulat o intampinare, intr-un dosar avand ca obiect "fond funciar", cauza fiind in judecata de fond, la Jud. Buftea. Nu prea stiu ce sa scriu, in sensul ca, reclamantul solicita urmatoarele: 1) respectarea dreptului sau de proprietate conf. vechilor masuratori, pe vechiul amplasament, respectiv modificarea coordonatelor cadastrale; 2) obligarea Comunei la plata lipsei de folosinta a terenului pe ultimii 3 ani; 3) obligarea paratilor Comuna si Comisia Locala la plata daunelor; 4) obligarea paratelor la cheltuieli de judecata. Fac precizarea ca pe langa paratele amintite, este introdusa in cauza ca si parata si Min. Adm. si Internelor - Ag. Nat. de Cadastru si Publi. Imob. - O.C.P.I. IF. In primul rand, as dori sa stiu daca pot invoca exceptia nulitatii contractului de vanzare-cumparare, reclamantul fiind nepotul persoanei careia i-a fost reconstituit dreptul de proprietate in 29.12.1997, contractul de v.-c. fiind incheiat in 19.10.2006, iar conform "Art. 32. - (1) Terenul atribuit conform art. 19 alin. (1), art. 21 si art. 43 nu poate fi instrainat prin acte intre vii timp de 10 ani, socotiti de la inceputul anului urmator celui in care s-a facut inscrierea proprietatii, sub sanctiunea nulitatii absolute a actului de instrainare".. In al doilea rand, din cate cunosc, atunci cand se solicita plata lipsei de folosinta, trebuie cuantificata si datata, in sensul precizarii de la ce data incepe aceasta lipsa de folosinta, pana la introducerea cererii de chemare in judecata sau pana la plata efectiva. Pot invoca vreo exceptie in acest sens? In al treilea rand, la capatul 3 de cerere, se solicita plata daunelor. Acestea nu trebuie specificate, in sensul ca sunt daune cominatorii sau moratorii si cuantificate? Pot, de asemenea, in acest caz, sa invoc vreo exceptie? Iar, nu in ultimul rand, din moment ce, in urma vechilor masuratori, reiese o suprafata de 5000 mp, iar conform titlului de proprietate acordat in urma reconstituirii, proprietarul (vanzatorul reclamantului) primeste o suprafata de 5004 mp, de ce solicita reclamantul respectarea dreptului sau de proprietate? Daca puteti sa ma ajutati, v-as fi recunoscator. Sunt nou in meserie, si maine este termenul de judecata si imi este teama sa nu cumva sa raman fara job :). Va multumesc anticipat
Domnule avocat, reclamantul dvs. bate campii, si o sa va spun si de ce:
- conform legii 18/1991, in zona de campie nu este obligatorie restituirea dreptului de proprietate pe vechile amplasamente, ci pe sole stabilite de comisie; ori, judetul Ilfov, din cate cunosc eu, este campie in intregimea lui. Deci, solicitarea de despagubiri pentru lipsa de folosinta a vechiului amplasament nu este justificata: legea 185/1991, Art. 14
(1) Terenurile cooperativelor agricole de productie situate in extravilanul localitatilor devin proprietatea cooperatorilor sau, dupa caz, a mostenitorilor acestora, corespunzator suprafetelor aduse sau preluate in orice mod in patrimoniul cooperativei.
(2) Atribuirea efectiva a terenurilor se face, in zona colinara, de regula, pe vechile amplasamente, iar in zonele de campie, pe sole stabilite de comisie si nu neaparat pe vechile amplasamente ale proprietatii, in cadrul perimetrelor actuale ale cooperativelor agricole de productie.
- articolul 19 din lege, precum si interdictia de instrainare de 10 ani se aplica doar constituirii dreptului de proprietate, nu si reconstituirii acestuia (mai pe romaneste, celor care nu au adus nici un fel de pamant in CAP dar, pentru ca a fost excedent de suprafata, li s-au atribuit in proprietate loturi de pana la 5000 mp, si intra in vigoare de la data inscrierii terenului fie in cartea funciara, fie in registrul de transcriptiuni-inscriptiuni, fie la fisc si registrul agricol.
- nu inteleg de ce vrea reclamantul vechiul amplasament, daca a primit 5000 mp in baza art. 19 (adica nu a adus niciodata teren in CAP);
- daca pe TP scrie "constituirea dreptului de proprietate" si este emis in 1997, se poate invoca cu succes nulitatea absoluta a contractului de CV din 2006 si, pe cale de consecinta, lipsa calitatii procesuale active a reclamantului;
- comuna nu are calitate procesuala pasiva in litigiile de fond funciar, doar comisia locala;
- solicitati introducerea in cauza a comisiei judetene Ilfov, pentru ca, daca prin vreo intamplare, instanta admite vreo modificare de TP, comisia judeteana, care emite TP-urile, o sa se spele pe maini zicand ca hotararea nu-i este opozabila;
Am si eu o nedumerire: pana la urma, care-i supararea cetateanului cu pricina? S-a modificat amplasamentul terenului de la emiterea TP pana in prezent, sau ce?
Multumesc pentru raspuns. Din pacate, nu inteleg pe deplin ce trebuie facut. Reclamantul a cumparat de la bunica dansului, o parcela de 5000 (5000,84 din masuratori) mp si solicita modificarea coordonatelor cadastrale, intrucat s-au gresit masuratorile in cazul unuia dintre vecini si, in loc sa se modifice documentatia vecinului in cauza, el considera ca este obligat sa "mute" granitele hotarului proprietatii, astfel, apreciind ca i se incalca "in mod flagrant" dreptul de proprietate. Astfel, cum as putea sa combat cele 4 capete de cerere, in asa fel incat, sa i se respinga actiunea, pentru ca, dupa cum am mentionat mai sus, sunt incepator si, datorita unor neglijente, m-am pricopsit cu o asemenea actiune pe cap, pe care trebuie sa o lucrez. De asemenea, reclamantul nu isi intemeiaza in mod clar actiunea, citez "in baza dispozitiilor art. 15 alin. 1, art. 16 alin. 1 si 2, art. 20, art. 44, art. 52 din Constitutie; art. 480-482, art. 1075 si urm. Cod Civil; prevederile Legii 18/1991; prevederile Legii 7/1996; art. 1 din Protocolul la Conventie". Totodata, solicita probatoriu absurd, in sensul ca, pe langa inscrisuri si expertiza tehnica judiciara, doreste martori, interogatoriu si cercetare la fata locului. Mai mult, considera actiunea ca scutita de plata de taxa de timbru, in baza Legii 117/1999, art. 3 lit. m), dispozitie pe care eu nu o gasesc nicicum, ci mai degraba in Legea 167 privind taxele de timbru, unde spune la lit. m ca trebuie taxat 10% din valoarea daunelor solicitate. Multumesc anticipat.