bogdanv81 a scris:
Cred că pentru orice chiriaş dreptul de folosinţă imobiliară este un bun. Toate drepturile patrimoniale sunt bunuri în sens larg.
Suntem in fata falsei dileme (tipice dreptului de tip socialist) de a face diferenta/de a pune semnul = intre posesie si proprietate.
Diferenta fiiind foarte clara in sensul in care proprietatea nu este limitata in timp decat de actul de vointa al proprietarului (vindere, donatie), sau inexistenta mostenitorilor acceptanti.sau nu, in timp ce dreptul de folosinta (usus) nu este decat o forma de detinere (posesie) care prin definitie este vremelnica ea incetand fie prin reziliere, renuntare, scurgerea termenului intelegerii etc.
Proprietatea asupra unui imobil folosit de o persoana fara ca sa se iveasca contestatari pe timp de 20 de ani, deschide drumul accesiunii la proprietatea acelui Imobil prin uzucapiune.
Vinderea unei proprietati imobile fara a se mentiona explicit in actul de vindere de unde detine vanzatorul zisul imobil, aratand temeiul si actele de dobandire, sunt elemente care pot legitima declararea nulitatii absolute a acelui act.Proprietatea nu se dobandeste prin buna credinta a cumparatorului ei. Daca unul pretinde ca e proprietar si vinde celuilalt care invoca ca a avut buna credinta si la crezut pe cuvant pe celalalt, atunci in fata unor probe contrare cumparatorul de buna credinta, eventual ignorand si necunoasterea unor legi, acte si proceduri publice, acestui ultim cumparator i se poate anula actul de dobandire pe calea justitiei.
Pe cale de consecinta, protectia chiriasilor se refera doar la ocrotirea dreptului lor vremelnic de usus, care in anumite perioade istorice (s-a intamplat in romania si in alte state -Franta- dupa al 2 lea razboi poate fi prelungita dar niciodata in scopul explicit al favorizarii accesiunii la proprietatea bunului detinut cu titlu vremelnic.