Sper sa ma poata ajuta cineva in legatura cu intrebarea mea.
Un sportiv semneaza un mandat exclusiv cu un reprezentant al unei agentii sportive din strainatate, prin care confera acelei persoane exclusivitate in reprezentarea lui in relatii cu cluburi sportive. Nu se specifica in mandat daca se poate rupe in orice moment ci doar ca expira in 2 ani.
Intrabrile sunt:
1. daca nu scrie in ce conditii se poate rupe mandatul, se poate face acest lucru?
2. carei legislatii se supune mandatul respectiv? celei a forului sportiv corespunzator?
Eu cred ca nefiind stipulata vreo clauza ,mandatul poate fi revocat,mandantul avand obligatia sa-l anunte pe mandatar despre acest lucru.
De preferat revocarea , sa se faca la locul intocmirii contractului de mandat.
Poate daca ne spuneti mai multe despre natura actului incheiat si de locul incheieri putem vorbi si despre legislatia aplicabila.In principiu eu m-am referit la codul civil ,dreptul comun in materie.
Este vorba despre un contract de impresariat sportiv (fotbal). Sportivul il mandateaza pe agent/impresar sa-l reprezinte. Banuiesc ca se supune legilor Federatie Internationale de Fotbal. Dar intrebarea care ma macina este legata de incetarea acestui mandat avand in vedere ca se specifica ca expira in 2 ani, dar nu si in ce alte conditii poate inceta.
Chiar daca nu se specifica in contract, se aplica clauzele generale de incetare ( prin executare, expirarea termenului, realizarea conditiei rezolutorii, imposibilitatea fortuita de executare, pieirea bunului etc.) respectiv clauzele speciale de incetare ale mandatului:
- revocarea mandatului*;
- renuntarea mandatarului;
- decesul, falimentul, insolvabilitatea, punerea sub interdictie a mandantului/mandatarului.
Mandatul este supus dispozitiilor Codului Civil ... Ca orice obligaţie civilă contractuală, obligaţiile izvorăte din contractul de mandat încetează prin cauzele generale de încetare a obligaţiilor care sunt cauze din dreptul comun: executarea, imposibilitatea fortuită de executare, împlinirea termenului extinctiv ori a condiţiei rezolutorii, rezoluţiunea juridică pentru neîndeplinirea culpabilă a obligaţiei uneia dintre părţi, etc.
Pe lângă aceste cauze generale, art. 1552 C. civ. prevede şi cauze speciale de încetare a contractului de mandat. Astfel de cazuri de încetare sunt: revocarea, renunţarea mandatarului, moartea, interdicţia, insolvabilitatea sau falimentul unei dintre părţi.
Banuim in speta pusa in discutie de dvs ,ca contractul de mandat nu s-a derulat in mod just si ca mandantul are sa-i reproseze anumite aspecte mandatarului.
Nefiind stipulate anumite clauze restrictive ,printr-o simpla notificare insotita de declaratia data la notar de revocare a mandatului s-a rezolvat problema.Oricum contractul de mandat este guvernat de dreptul comun.