contract de lucrari instalatii electrice prin contingent Germania
Lucrarile se fac de catre o PJ impozabila din Romania cu cod fiscal valid de TVA catre PJ Germana impozabila cu cod valid de Tva . Lucrarile se fac in baza unui contract la un spital in constructie de pe teritoriul Germaniei cu contingent.Lucratorii au formularul E101/A1 .Firma romaneasca nu are sediu fix declarat in Germania ci numai santierul propriu-zis.
Intrebari:
1.Cum facurez situatiile de lucrari dpdv al TVA -ului .La ce articol din CF ma incadrez? Exista obligativitatea inregistrarii pj romane in Germania atat timp cat nu-si declara acolo un sediu fix?
2.Ce drepturi salariale ar trebui sa primeasca lucratorii romani in sensul limitelor inferioare impuse de statul german la electricieni calificati,sef de santier ,maistru,muncitor necalificat etc
3. In situatia in care muncitorii romani au formularul E101/A1 ,angajatorul roman mai are vre-o obligatie de plata a unei taxe/impozit datorata/datorat autoritatilor fiscale sau de munca din Land-ul respectiv?Care este aceea?
4. Daca ANOFM a trimis informarea cu privire la contingent autoritatii de munca din Landul German ,angajatorul din Romania mai are vre-o obligatie declarativa fata de autoritatile germane ?
Stimata Doamna,
am participat in anul 2010 la mai multe santiere in Germania ca si supervizor parte electrica si va pot da informatii asupra modului cum am procedat noi pentru clientul nostru din Romania :
1. Nu aveti obligativitatea integistrarii in Germania decat daca doriti deschiderea nei filiale in Germania. Contractul de prestari(lucrari) fiind pe o perioada determinata (sub 2 ani sper) nu creaza obligativitatea de a va inregistra in Germania ca firma.
O inregistrare in scop de TVA trebuie facuta, nu costa nimic(un formular si o declaratie de inregistrare ca platitor la AdFin de care apartineti, tradusa si legalizata in germana). Facturati situatiile fara TVA.
2. Atentie la statele de plata : trebuie sa contina TOATE cheltuielile facute cu personalul trimis in delegatie (asa se considera fiscal)- ex. cazare, diurna, transport la locul de munca, telefon mobil, alte facilitati- care, adunate cu salariul din tara trebuie sa dea PE ORA (atentie, salariul se calculeaza in Germania pe ora lucrata) cel putin salariul minim pentru clasa tarifara corespunzatoare lucratorului(se poate obtine de la noi, sau din Germania). Nu aveti obligatia sa inregistrati pe cineva ca inginer,sau maistru, ci doar ca sef de echipa (altfel trebuie sa platiti ora pt. inginer)
3. Trebuie sa obtineti PERMISUL DE LUCRU(Arbeitserlaubnis) care costa ceva pe cap de delegat. Lucratorii trebuie inregistrati la Oficiul de Munca al Landului, la ZAV si, dupa caz, la Primaria unde sunt cazati
4. Vezi raspunsul la (3).
Daca doriti amanunte sau chiar asistenta pentru lucrarea Dvs. va stau la dispozitie la tel. 0729-483956