avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

va rog un sfat: sunt maritata de 5 ani, am un copil de 2 ani, un baietel si am hotarat cu sotul sa divortam; suntem de acord, numai ca nu stim cum sa procedam; sotul imi va lasa mie copilul si casa, cumparata impreuna si el va lua masina. putem rezolva totul impreuna, ca am auzit ca trebuie sa facem 2 procese, unul pentru divort si unul pentru bunuri. cum ar trebuie sa procedam?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:29, 16 Mai 2008
Cu privire la pensie, iar nu vad nevoia trecerii in actiune, caci vreti sau nu instanta se va pronunta pe aceasta, indiferent cat de "uituci" sunt partile sau avocatii lor in acest sens.
Mai mult, de regula va si intreaba daca va puneti de acord privitor la o suma, ca sa nu mai ceara ei adeverinte etc.
Sunt destul de bune dispozitiile legale in domeniu si instantele coopereazza bine cu partile cand vad ca lucrurile sunt decente.
=D>
laura_scumpy3 a scris:

va rog un sfat: sunt maritata de 5 ani, am un copil de 2 ani, un baietel si am hotarat cu sotul sa divortam; suntem de acord, numai ca nu stim cum sa procedam; sotul imi va lasa mie copilul si casa, cumparata impreuna si el va lua masina. putem rezolva totul impreuna, ca am auzit ca trebuie sa facem 2 procese, unul pentru divort si unul pentru bunuri. cum ar trebuie sa procedam?


In primul rand ar trebui sa angajati un avocat.
Probleme din cate spuneti nu sunt.
Puteti face doar divortul si partajul alta data.
Dar, daca va intelegeti, asa cum ati zis, va recomand sa va grabiti deoarece se poate razgandi sotul si apoi va costa mai mult procesul (cu avocatii).
In 2-3 luni se pot termina ambele procese, depinde de unde sunteti si unde se vor judeca procesele.

avocat Claudiu Lascoschi
Daca aveti noroc si va grabiti un pic puteti divorta chiar la primul termen cu un martor comun, pe care e bine sa il aveti in sala de judecata la primul termen.
Mai aveti nevoie de contractul de tranzactie intocmit pentru capatul de cerere privind partajarea bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei.
Ancheta sociala sunt sanse mari sa nu mai fie dispusa de instanta daca partile se inteleg.
Conveniti cu sotul si asupra pensiei de intretinere (e mai bine acum, cand sunteti in relatii amiabile, pentru ca poate oferi mai mult copilului decat ar stabilli instanta, de aceea copilul are doar de castigat).
In legatura cu programul de vizitare, el poate fi cerut doar de sot, pentru ca el urmeaza sa aiba legaturi personale cu minorul.
Nu va sfatuiesc sa abordati acest subiect cu el, pentru ca s-ar simti limitat in drepturile sale de tata. Daca va fi cazul in viitor, daca se vor ivi neintelegeri, el va fi acela care va trebui sa depuna cerere in acest sens in instanta, nu dvs.!
Ultima modificare: Joi, 15 Mai 2008
giulieta, utilizator
Nu trebuie sa faceti doua procese, e de ajuns unul singur, cu atat mai mult daca va intelegeti si pe bunuri. E chiar stupid, in situatia data, sa afceti doua.
Oricum, daca faceti doua nu pot dure, amandoua, 2-3 luni, cum spunea un coleg, caci: o luna de la introducerea actiunii la primul termen; chiar daca, prin excelenta, ancheta sociala va fi deja la dosar (ceea ce nu e obligatoriu, cum mai spunea uun coleg ca puteti divorta la primul termen; nu e obligatoriu sa puteti si nu din vina cuiva anume), instanta va ramane in pronuntare... se pronunta si dureaza redactarea actiunii intre 2-3 saptamani si 4-8 luni, in functie de cat de incarcat e rolul instantei.
Apoi, comunicarea sentintei si apelul presupunem ca nu le mai asteptati, ca renuntati la apel, doar tot sunteti de comun acord...
Introduceti actiunea de partaj, o luna pana la primul termen. Daca o introduceti pana la redactarea actiunii si aceasta nu e definitiva pana la primul termen, dosarul se respinge in cel mai prost caz ori se suspenda in cel mai bun. Asa incat, nu prea puteti trece peste llip[sa actiunii definitive de divort.
La primul termen, faceti tranzactie. Apoi, iar, 1-3 luni pana la redactare (asta daca vorbiti cu grefierul de sedinta si-i dati tranzactia in forma electronica, asa incat sa nu dureze foarte mult redactarea, tranzactia facand cea mai mare parte a sentintei).
Asta inseamna minim 4 luni, fara sa luam in considerare orice posibila scapare in dosar, termen de impacare acordat de jude, ancheta sociala lipsa, vacanta judecatoreasca intre 01.07 - 01.09 si 21.12.2008 - 05.01.2009... Vreo problema cu martorii/martorul... Nevoie de adeverinta de venituri daca vrea musai judele ori daca nu va intelegeti cu sotul...
Consider ca numai 2-3 luni doua dosare, e un termen nerealist.

Nu exista posibilitatea ca ancheta sociala sa nu fie dispusa, caci, conform legii, Autoritatea Tutelara e obligatoriu sa fie ascultata iar acest lucru se face, conform unei decizii a ICCJ, prin aceasta ancheta sociala.
Nu cunosc dosare in care, daca e vorba de un minor, sa nu fie dispusa ancheta sociala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj prin notar sau instanta? popraz popraz Buna ziua, Eu si sotia mea vrem sa divortam cat mai repede si cat mai civilizat cu putinta. Vrem sa ne intelegem asupra custodiei copilului, program vizite, ... (vezi toată discuția)
Divort culpa comuna cu minor ContSters161228 ContSters161228 Buna ziua am mare nevoie de un sfat. Sotul meu a intentat actiune de divort din culpa comuna si a specificat ca doreste incredintarea copilului la mine ... (vezi toată discuția)
Divort stan...[cont sters la cererea utilizatorului] stan...[cont sters la cererea utilizatorului] buna seara .as dori sa stiu care sunt cheltuielile unui divort avand in vedere ca sunt dispus sa renunt la tot ce-am agonisit cu actuala sotie.m-ar interesa ... (vezi toată discuția)