Stie cineva,daca in cazul unui proces de partaj,daca reclamantul a apreciat apartamentul partajabil la 100.000 lei(sa spunem) solicitand sulta pt partea sa,paratul ramanand in apartament.Paratul la randul sau ,daca a facut imbunatatiri majore,dupa divort (dovedind cu chitante,facturi) poate sa ceara scaderea sumei respective,(alocata imbunatatirilor: parchet in toata casa,ferestre termopan,zugravit,izolatie exterioara,etc)din sulta datorata reclamantului?
Adica in loc de jumatate din 100.000 ron pt.reclamant sa se scada toate imbunatatirile fara de care la acest moment,apartamentul partajabil nu ar avea aceasta valoare?
Multumesc si sper din suflet ca ma poate ajuta cineva!
paratul, care a ramas in acel apartament si care i-a adus imbunatatiri de natura a-i spori valoarea, poate pretinde ca drept de creanta suma reprezentata de acele modernizari, dar trebuie sa si faca dovada lor, prin documente justificative, care vor fi datate ulterior datei de pronuntare a sentintei definitive de divort. in mod normal, instanta ii va atribui, daca considera just, un procent mai mare din acel imobil.
problema ridicata de dvs,daca am inteles eu corect se prezinta in felul urmator:
se pronunta divortul si in acelasi timp se solicita si partajul bunurilor(in speta imobilul).
daca la data respectiva apartamentul era evaluat la 100 000 lei,este mai mult decat evident ca dupa imbunatatiri,apartamentul are in prezent un alt pret(superior).
astfel, ceea cea condus la sporul de valoare va aprtine practic dvs,ex sotul nebucurandu-se nici un moment de respectivele imbunatatiri.teoretic, instanta va acorda sulta in cuantum de 50% raportat la valoarea apartamentului asupra acreia s-a cazut de acord.
Altfel,dvs puteati sa ii dublati valoarea..si inacest mod,ex sotul nu mai avea teoretic vorbind,nici un drept asupra apartamentului.
mai ales ca dvs ati efectuat respectivele imbunatatiri stiind valoarea apartamentului de dinainte de a afectua respectivele imbunatatiri,va apartin si nu ;e puteti imputa celeilate parti.
oricum,in cazul in care nu va intelegeti amiabil,cu siguranta ca se va dispune o expertiza care sa evalueze val;oarea apartamentului de dinainte de respectivele imbunatatiri efectuate;mai trebuie sa tineti cont ca nu orice imbunatatire i se poate imputa celeilate parti(cele voluptuarii va apartin,de ex)
Problema este de fapt aceasta: divortul a fost in 2002,partajul incepe in iunie,pe 01,anul acesta.
Reclamantul a depus taxa de timbru pt suma minima data de un notar,in fct de oras,la care a adaugat el una pentru imbunatatiri facute,pe care le si enumera in cerere.
-imbunatatirile enumerate,sunt false si pot dovedi(ex.a spus ca a schimbat 2 usi lemn in casa,iar eu am doua usi obisnuite cele vechi din '77 ale apartamentului,doar ca au folie) iar pt. alte imbunatatiri care spune el ca el le-a facut,nu are acte,pt ca nu este adevarat ca el le-a facut.
Asa ca la final a estimat casa ,cu imbunatatirile enumerate,la 120.000lei.
Intrebarea mea era daca valoarea apartamentului,la expertiza se calculeaza doar in fct de zona,nr.camere si nu mai stiu ce,sau conteaza imbunatatirile facute dupa divort de mine?
Pt ca daca se face evaluare si se gaseste o suma mai mica,este ok,mai mare nu imi convine pt ca nu este dreptul lui,mai ales ca ap. este cumparat in rate de la fostul ICRAL in 1999-2001,iar in 2002 am divortat,adica el nu a facut nimic in casa,tot ce exista sunt facute de mine dupa 2003(da am acte doveditoare).
Asadar nu pot solicita sa se scada sulta in acest caz,nu?
dar pot solicita sa se scada din sulta cheltuilile (jumatate evident) cu impozitul,intretinere si cadastru si intabularea casei(intabularea am facut-o eu anul trecut cand el a fost de acord pt. o sapt. sa donam casa fetitei noastre de 19 ani)?
Deasemenea as dori sa stiu daca cererea lui de chemare in judecata,daca nu este semnata de el,ar trebui sa fie formulata cu: prin reprezentant legal X,cu sediul in Y,in calitate de avocat?Daca nu este asa si totusi este semnata doar de avocat,pot face ceva? are vreo importanta?Plus ca numele de pe chemarea in judecata este numele meu de dinaintea casatoriei cu el,iar eu in acte acum alt nume,fiind recasatorita.Pot sa intarzii cumva procesul bazandu-ma pe aceste aspecte(este important sa aman cat mai mult,fetita noastra avand exam pt facultate si nu am banii toti,pt sulta)