avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Acþiune în contencios administrativ a HCL; ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Acþiune în contencios administrativ a HCL; pârâþi; plângere prealabilã

În data de 16.02.2011 am fost nevoit sa platesc o "taxa de deblocare", taxa impusa prin "Proces verbal constatator", act întocmit de agentii Politiei Locale Bacau, acest act fiind întocmit "având în vedere prevederile H.G. nr. 147/1992,.....HCL Bacău nr. 352/2009 care modifică şi completează HCL nr.233/2006 privind blocarea autovehiculelor sau remorcilor staţionate neregulamentar pe drumurile publice ori pe domeniul public sau privat al Municipiului Bacău”.....

Acum, consultand jurisprudenta in materie, am ajuns la doua concluzii:

1 - as avea posibilitatea introducerii unei plangeri la Judecatorie, unde, punand in discutie "natura juridica" a actului contestat (acesta nu nu are forma unui proces-verbal de contraventie, ci este doar un proces verbal constatator....) sa aprecieze instanta ca acesta se constituie a veritabila sactiune complemetara aplicabila in cazul savarsirii contraventiei de oprire sau stationare neregulamentara, putand astfel fi supusa conditiilor de atac prevazute de OG 2/2001(Decizia Nr. 370/R/2010 Dosar Nr. 3313/221/2009-Sectia comerciala si de contencios administrativ si fiscal--Tribunalul Hunedoara), sau

2 - sa formulez o actiune la Tribunal in contencios administrativ impotriva HCL in baza caruia a fost intocmit procesul verbal constatator, cerand ca in functie de cum va fi rezolvata aceasta sa se pronunte instanta si in anularea procesului verbal si restabilirea situatiei anterioare intocmirii acestuia, in sensul obligarii paratei la restituirea sumei achitate.

Pentru a nu avea surpriza ca actiunea introdusa la judecatorie va fi respinsa sau instanta isi va declina competenta, m-am hotarat sa procedez prin introducerea actiunii la Tribunal, asa cum am aratat la puncul 2.
Rugamintea mea catre cei care vor binevoi a citi este a-mi da raspunsurile la urmatoarele nelamuriri:
1-- Procedura prealabila care va trebui sa o indeplinesc conform Legii 554/2004, care cine ar trebui sa o indrept, si unde o inregistrez? In mod sigur la serviciul registratura al Primariei, dar catre cine a adresez? Doar Primariei (prin Primar..), doar Consiliului Local, sau si atat Primarului cat si Consiliului local?
2--Actiunea in contencios, depusa la Tribunal dupa indeplinirea procedurii prealabile, conta cui o indrept? Dupa mine parati ar fi: Primaria -prin Primar, Consiliul local, Politia locala..Corect...sau....?
3--care este suma pe care trebuie sa o platesc "taxa de timbru" si ce timbru judiciar trebuie anexat in cazul acestei actiuni?
Va multumesc din suflet si astept raspunsurile dumneavostra, alaturi de eventuale pareri si sugestii

Ultima modificare: Marți, 22 Februarie 2011
stefan_dumitru_m, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cabinet avocat Eugen Titoiu , Avocat 15:35, 12 Martie 2011
Eu v-as recomanda sa mergeti pe ambele variante. Pe de o parte sa introduceti plangerea la Judecatoriei iar pe de alta parte, fata de nelegalitatea HCL sa invocati exceptia de nelegalitate, parat in cauza fiind emitentul actului, respectiv Consiliul Local. Exceptia de nelegalitate poate fi invocata numai in situatia in care de acest act administrativ depinde solutionarea litigiului pe fond .
Le puteti face in acelasi dosar. Parati in cauza vor fi IPJ ca organ constatator si Consiliul Local ca emitent al actului.
Nu este necesara procedura prealabila. Judecatorulul fondului va pune in discutie admisibilitatea si va trimite cauza spre solutionare instantei de contencios. Pana la solutionarea exceptiei dosarul de fond va fi suspendat.
Succes
Intrucat inteleg ca ati fost sanctionat de catre politia locala (nu de un politist rutier, subordonat IPJ) si in baza unui hcl emis (ilegal) de consiliul local - ramane sa va indreptati actiunea impotriva consiliului local si impotriva politiei locale, daca apreciati ca prin hotararea ilegala a acestuia, indeplinita (corect sau defectuos) de politia locala, ati suferit o vatamare.

Extras din RA OUG 195/2002:
§ 4. Imobilizarea vehiculului
Art. 216. – (1) Imobilizarea unui vehicul se dispune şi se
efectuează de către poliţia rutieră, în cazurile şi în condiţiile
prevăzute de lege.
(2) Imobilizarea se face, în prezenţa unui martor asistent, prin
folosirea, în interiorul sau în exteriorul vehiculului, a unor dispozitive
tehnice sau a altor mijloace de blocare, care se consemnează
în procesul-verbal de constatare a faptei pentru care s-a dispus
măsura.
(3) În lipsa unui martor asistent poliţistul rutier precizează motivele
care au condus la încheierea procesului-verbal în acest mod.
(4) Imobilizarea unui vehicul este interzisă în toate locurile unde
oprirea sau staţionarea sunt interzise.

Deci: procesul-verbal poate fi atacat cu plangere la Judecatorie in termen de 15 zile de la comunicare.
HCL-ul consiliului local poate fi atacat la Tribunal cu actiune in contencios administrativ in termen de 30 de zile, dupa ce in prealabil v-ati adresat acestuia (consiliului local).
Desi, practic, este putin probabil ca un consiliu local (cu bun simt) sa-si anuleze propria hotarare doar pentru ca a vatamat pe cineva - procedura de posibila conciliere amiabila este obligatorie inainte de judecata.
Primarul pune in executare hotararile Consiliului Local, si poate propune proiecte de hotarari, spre aprobare, consiliului local.
Recomand sa atacati pv-ul la Judecatorie si HCL-ul la Tribunal.
Taxa de timbru apare odata cu citatia, fiind stabilita de Tribunal. Contestatiile contraventionale la Judecatorie sunt scutite de taxa de timbru si timbru judiciar.
Asta daca cei la Bacau nu au si alte "idei" :)
Ultima modificare: Miercuri, 23 Februarie 2011
ContSters184021, utilizator
Va salut! Ar fi bine daca am putea vedea procesul - verbal, pentru ca dupa cum acesta poate fi contestat potrivit O.G. 2/2001 la Judecatorie sau nu, veti putea formula sau nu o plangere impotriva acestuia . Daca puteti formula o plangere ,in cadrul acesteia puteti, fie ridica exceptia de nelegalitate a H.C.L., iar instanta de judecata, dupa ce constata ca de solutia data in cadrul exceptiei de nelegalitate depinde solutia data in plangere, va suspenda cauza si va inainta exceptia de nelegalitate la Tribunal competent sa o solutioneze, fie puteti ataca pe cale principala H.C.L. la Tribunal, luati certificat, il depuneti la Judecatorie care suspenda dosarul . Dar asta, inca o data, daca puteti formula plangere pe O.G. 2/2001 . Am avut situatia in care s-a eliberat numai o factura si bon fiscal pentru ridicare si depozitare, dar fara proces - verbal de constatare a stationarii neregulamentare prin care sa fie dispusa de catre politia rutiera si masura complementara a ridicari si depozitarii autovehicului, dar in aceasta situatie am formulat actiune pe impogatire fara justa cauza care a fost admisa fiind indeplinite conditiile de la aceasta, intrucat nu mai aveam alta cale, fara a mai ataca actul administrativ de autoritate al consiliului local .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hcl 206/2009, hcl 371/2007, art. 28 lit. b) - lit. m) incalca oug 195/2002, art. 142, lit. n) ContSters184021 ContSters184021 Ce este de facut atunci cand guvernul stabileste ceva, parlamentul aproba, iar un consiliu local stabileste exact invers, pentru a incasa bani ilegal? ... (vezi toată discuția)
Cum este cu interesul in cazul incercarii de anulare a unui act normativ ? LuchianSeb LuchianSeb Buna seara. Mai multe persoane am fost amendate in baza unei hotarari de consiliu local care este nelegala. Am depus contestatii si am castigat. Dar vrem sa ... (vezi toată discuția)
Exceptie de nelegalitate ContSters184021 ContSters184021 Ce e de facut cand judecatorul imi sugereaza sa ridic o exceptie de nelegalitate, nu accept, iar judecatorul se supara ca nu ma supun vointei lui? Adica cand ... (vezi toată discuția)