În data de 16.02.2011 am fost nevoit sa platesc o "taxa de deblocare", taxa impusa prin "Proces verbal constatator", act întocmit de agentii Politiei Locale Bacau, acest act fiind întocmit "având în vedere prevederile H.G. nr. 147/1992,.....HCL Bacău nr. 352/2009 care modifică şi completează HCL nr.233/2006 privind blocarea autovehiculelor sau remorcilor staţionate neregulamentar pe drumurile publice ori pe domeniul public sau privat al Municipiului Bacău”.....
Acum, consultand jurisprudenta in materie, am ajuns la doua concluzii:
1 - as avea posibilitatea introducerii unei plangeri la Judecatorie, unde, punand in discutie "natura juridica" a actului contestat (acesta nu nu are forma unui proces-verbal de contraventie, ci este doar un proces verbal constatator....) sa aprecieze instanta ca acesta se constituie a veritabila sactiune complemetara aplicabila in cazul savarsirii contraventiei de oprire sau stationare neregulamentara, putand astfel fi supusa conditiilor de atac prevazute de OG 2/2001(Decizia Nr. 370/R/2010 Dosar Nr. 3313/221/2009-Sectia comerciala si de contencios administrativ si fiscal--Tribunalul Hunedoara), sau
2 - sa formulez o actiune la Tribunal in contencios administrativ impotriva HCL in baza caruia a fost intocmit procesul verbal constatator, cerand ca in functie de cum va fi rezolvata aceasta sa se pronunte instanta si in anularea procesului verbal si restabilirea situatiei anterioare intocmirii acestuia, in sensul obligarii paratei la restituirea sumei achitate.
Pentru a nu avea surpriza ca actiunea introdusa la judecatorie va fi respinsa sau instanta isi va declina competenta, m-am hotarat sa procedez prin introducerea actiunii la Tribunal, asa cum am aratat la puncul 2.
Rugamintea mea catre cei care vor binevoi a citi este a-mi da raspunsurile la urmatoarele nelamuriri:
1-- Procedura prealabila care va trebui sa o indeplinesc conform Legii 554/2004, care cine ar trebui sa o indrept, si unde o inregistrez? In mod sigur la serviciul registratura al Primariei, dar catre cine a adresez? Doar Primariei (prin Primar..), doar Consiliului Local, sau si atat Primarului cat si Consiliului local?
2--Actiunea in contencios, depusa la Tribunal dupa indeplinirea procedurii prealabile, conta cui o indrept? Dupa mine parati ar fi: Primaria -prin Primar, Consiliul local, Politia locala..Corect...sau....?
3--care este suma pe care trebuie sa o platesc "taxa de timbru" si ce timbru judiciar trebuie anexat in cazul acestei actiuni?
Va multumesc din suflet si astept raspunsurile dumneavostra, alaturi de eventuale pareri si sugestii