avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Exceptie de nelegalitate
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Exceptie de nelegalitate

Ce e de facut cand judecatorul imi sugereaza sa ridic o exceptie de nelegalitate, nu accept, iar judecatorul se supara ca nu ma supun vointei lui?
Adica cand imi pastrez liberul arbitru?
Ultima modificare: Miercuri, 11 Mai 2011
ContSters184021, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters184021 , utilizator 19:30, 12 Mai 2011
Ar fi bine sa detaliati despre ce este vorba pentru a putea sa va oferim ,in mod concret informatiile despre care aveti nevoie.
In general , judecatorul daca nu ridicati dvs acea exceptie , in baza rolului activ , conferit prin prevederile art.130 c.pr.civ , poate pune in discutia partilor respectiva exceptie(daca este vorba despre judecarea unei plangeri contraventionale).
Ca parte in proces , va veti expune punctul de vedere , care va fi consemnat.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Mai 2011
Radu Gabrian, Mediator
Multumesc.
Detaliez: Am formulat o plangere contraventionala la judecatorie si separat o actiune de anulare a unui act administrativ (HCL) la tribunal, in contencios administrativ (e vorba despre ridicarea si blocarea autoturismelor de catre politia locala in baza unui HCL declarat deja partial nul in 2008 in Timisoara) - lipsind actul de constatare legal, respectiv lipsind un p-v intocmit de politia rutiera din MAI - singura autoritate legal abilitata, dupa lege, nu dupa HCL..
Autoturismul era oprit cu doua roti pe trotuar + 1 metru spatiu asigurat pentru pietoni, deci perfect legal raportat la OUG 195/2002 art, 142 lit.n) din RA, dar ilegal raportat la HCL 371/2007 art. 28 lit.b) si m), ultima (litera m) introdusa in 2009 (prin HCL206) cu text aproape identic.
Deosebirea? lit.b (din 2007) sanctiona oprirea pe trotuar (voluntara sau involuntara), lit. m (introdusa in 2009) - oprirea voluntara pe trotuar.

Judecatoarea (la judecatorie) mi-a sugerat sa ridic exceptia de nelegalitate. Am refuzat, pentru ca era deja ridicata in alt dosar (tribunal), ca actiune principala.
Logica mea este ca nu se poate judeca acelasi obiect (actiunea si exceptia) de doua ori la acelasi tribunal.
Judecatoarea s-a suparat ca nu cer ce si cum vrea ea. Indrazneala mea de a avea liber-arbitru in cererea proprie. Culmea!
Detaliu procedural:
Desi cauza era lasata ultima si nu mai era nimeni in sala exceptand reprezentantul politiei locale, a aparat brusc si fix atunci si reprezentantul ADP-ului. :tooth:
Manarie cu aranjament intre ADP si judecatoare?
Curioasa coincidenta...B-)

P.S. Dispozitiile cu ridicarea si blocarea pe trotuare, au fost (chipurile) anulate in dos. 3704/30/2008 (contencios administrativ, tribunalul TM) la actiunea Prefecturii Timis, sentinta definitiva si irevocabila, care insa a "transpirat" public in presa. Nu a fost comunicata oficial decat prefecturii si primariei #-o
Strict secret, doar e afacerea ADP-ului cu primarul (concesiune servicii).X-(

Teoretic, legile si ordonantele guvernului au prioritate fata de HCL-uri.
Practic... e o manarie locala, incluzind si persoane din cinstita si onorabila justitie.
Gresesc?

P.S. 2 - Sper sa nu mai stearga doamna Gabriela Pintea si acest mesaj.
Ultima modificare: Vineri, 13 Mai 2011
ContSters184021, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hcl 206/2009, hcl 371/2007, art. 28 lit. b) - lit. m) incalca oug 195/2002, art. 142, lit. n) ContSters184021 ContSters184021 Ce este de facut atunci cand guvernul stabileste ceva, parlamentul aproba, iar un consiliu local stabileste exact invers, pentru a incasa bani ilegal? ... (vezi toată discuția)
Dura lex... ContSters184021 ContSters184021 Consiliul local Timisoara, printre altele, in HCL nr. 371/2007, art.21, lit.n) a decis ca politistul local (ex-comunitar) sa sanctioneze contraventional ... (vezi toată discuția)
Acþiune în contencios administrativ a hcl; pârâþi; plângere prealabilã stefan_dumitru_m stefan_dumitru_m În data de 16.02.2011 am fost nevoit sa platesc o \"[b]taxa de deblocare[/b]\", taxa impusa prin \"[b]Proces verbal constatator[/b]\", act întocmit de ... (vezi toată discuția)