Parintii mei, prin anul 1978 au cumparat o casa cu chiitanta de mana. Ulterior, parintii mei au divortat, partajul facandu-l instata tot in baza chitantei. Acum , parintii ar dori sa devin eu proprietara. Avand in vedere ca nu exista un contract de vanzare cuparare pe nuimele parintilor mei ci numai acea chitanta de mana, cum se procedeaza?
ca sa deveniti proprietara, parintii dvs ar trebui sa incheie cu dvs una din urmatoarele modalitati:
donatie,contract de renta viagera;contract de intretinere;contract de v/c.
dupa acest prim demers,va trebui sa faceti demersurile necesare intabularii.
desigur,nefiind pana in prezent antabulat,ar trebui urmati mai multi pasi.
in principiu,prin instanta se invocati uzucapiunea(dc sunt indeplinite conditiile,etc)
Parerea colegului gabriel z este discutabila sub aspectul valabilitatii in situatia in care una sau mai multe persoane ar pretinde un drept asupra respectivei case, sub orice forma ar fi avut conservat acest drept. Este adevarat ca se poate invoca uzucapiunea, in situatia indeplinirii tuturor conditiilor cerute de lege posesiei si mai ales trecerea termenului legal (cel putin 10 ani sau 20 de ani in fct. de situatiile posibile). Pentru situatia in care insa, cineva ar avea un drept asupra imobilului, poate invoca nulitatea actului de vanzare incheiat fara respectarea conditiilor cerute de lege pentru situattia imobilelor (inclusiv conditia obligatorie a formei autentice). Este bine sa contactati un avocat pentru rezolvarea situatiei.
multumesc pentru promptitudine. fac urmatoarele precizari: sunt singurul lor copil. mama a parasit imobilul si dupa catva timp s-a recasatorit in alta localitate. tata, la randul lui, s-a recasatorit si el, mutandu-se la noua lui sotie. acum in casa sta copilul sotiei lui tata. nu am frati vitregi
"casa" este un TEREN si o CONSTRUCTIE :
- daca va aflati intr-o zona in care nu a functionat Cartea Funciara si au "functionat" legile postdecembriste a proprietatii atunci #-o... toate cererile de retrocedare ale TERENULUI au expirat. CONSTRUCTIA se inscrie in CF in urma unui Certificat de atestare a edificarii constructiei emis de primarie cu conditia ca terenul sa fie inscris in CF...
- daca va aflati intr-o zona in care a functionat Cartea Funciara (Transilvania)atunci acel TEREN pe care este edificata constructia are un proprietar.
in ambele cazuri doar prin instanta puteti obtine inscrierea in CF a imobilului TEREN+Constructie fara de care nu puteti face transferul de proprietate de la parinti printr-un act notarial.