avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj dupa concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj dupa concediu crestere copil

Pe data de 12 03.2011 imi termin concediul de crestere copil si trebuie sa ma reintorc la vechiul loc de munca. Intrebarile mele sunt:
1. mai este valabila legea prin care angajatorul este obligat sa ma primeasca inapoi si minim 6 luni nu are voie sa imi desfaca contractul de munca? (stiu ca se discuta anularea acestei legi). Precizez ca firma in care am lucrat a trecut printr-o perioada de reorganizare (stiu ca a apelat la procedura de concordat preventiv) si au facut restructurari de personal.
2. Pot intra solicita sa intru direct somaj? In acest caz trebuie sa efectuez preaviz 20 zile lucratoare? Pentru a intra in somaj sub ce forma trebuie sa inchei CIM?(stiu ca daca imi dau demisia nu beneficiez de somaj).
3. Daca societatea are datorii la asigurrile sociale angajatul va fi afectat la intrarea in somaj?
4.Multumesc!!

Cel mai recent răspuns: cicidaniela , utilizator 23:40, 23 Februarie 2011
1. Cu cateva zile inainte de expirarea CCC faceti o cerere catre angajator de incetare a suspendarii CIM si reluare a activitatii in baza aceluiasi CIM.
2. Daca postul dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
3. In aceasta situatie trebuie respectate prevederile Codului muncii si va acorda preaviz.
4. Pentru a beneficia de somaj adeverinta tip a dvs. va cuprinde 12 luni lucrate si cotizate la somaj, luni formate din perioada lucrata dupa CCC si, pana la 12, lunile de dinainte de CCC.
5. Lunile in care angajatorul nu a platit contributiile la somaj nu sunt luate in calcul pentru indemnizatia de somaj decat daca angajatorul este in faliment, reorganizare judiciara etc.
Va multumesc foarte mult!!!
atentie , dvs nu faceti cerere de intrare somaj . acest lucru il poate face doar angajatorul. atenti incetrea doar cu art 65.
cicidaniela a scris:

atentie , dvs nu faceti cerere de intrare somaj . acest lucru il poate face doar angajatorul. atenti incetrea doar cu art 65.

1. Nici angajatorul nici salariatul nu face "cerere de intrare in somaj".
2. Salaritul beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplineste conditiile legale.
3. La AJOFM va completa salariatul o cerere pentru indemnizatia de somaj.
aveti dreptate ,
am vrut sa o sfatuiesc sa astepte ca initiativa sa vina din partea angajatorului si sa fie atenta ce articol foloseste acesta ptr incetarea contractului .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa cic si concediu medical annapop111 annapop111 Buna ziua, Sunt in concediu de ingrijire copil pe perioada de 2 ani, concediu care expira in 22 februarie 2014; firma la care sunt angajata este in ... (vezi toată discuția)
Reluare activitate dupa concediu crestere copil irinalucaci irinalucaci Buna. Momentan sunt in concediu crestere copil si pe data de 28 Dec 2012 ar trebui sa reincep activitatea ( mentionez faptul ca in momentul intrarii in ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa terminarea indemnizatiei de crestere a copilului LORINTZ LORINTZ buna ziua.va rog sa-mi spuneti daca pot beneficia de somaj dupa terminarea indemnizatiei de crestere a copilului...precizez ca am fost in somaj,apoi am lucrat ... (vezi toată discuția)