avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... carte funciara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

carte funciara

Buna ziua,

Am o problema la care nu am primit pina acum o solutie. In Ardeal exista la primarii un registru vechi si carti funduare cadastrale care sint deschise pe familii in care sint insirate proprietatile identificate cu nr. top.( cadastrale) dar care de regula nu corespund cu nr. top. din cartile funciare. Intrebarea este cind au aparut aceste carti funduare cadastrale si ce valabilitate pot sa aiba?
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 17:59, 21 Mai 2008
Sistemul Cartilor funciare a fost infiintat de Imperiul Austro-Ungar in secolul al XIX -lea si este un sistem foarte bun de evidenta a imobilelor, in sensul ca evidenta proprietatii si a altor drepturi reale se tine pe imobil si nu pe persoana. Astfel, din Cartea Funciara se pot afla toti proprietarii anteriori ai imobilului. Lucrarile cadastrale s-au facut in cateva luni la acea vreme.
Pentru terenuri, inscrierile din cartea funciara au caracter constitutiv al dreptului de proprietate. (Exista opinii ale Scolilor de Drept de la Cluj, sau Bucuresti care sunt diferite in acest sens). In opiniile de Bucuresti se sustine ca aceste inscrieri din Cartea Funcaira au caracter de opozabilitate...
La noi, s-a dat Legea nr. 7/1996 privind publicitatea imobiliara si inca nu s-au finalizat lucrarile cadastrale in nici un judet.
Inscrierile din registrele de la primarii au caracter declarativ, in sensul ca persoana declara cat teren foloseste si in functie de declaratia pe proprie raspundere plateste imozit.
Colegul u.b.i.k., care studiaza problema mult mai in amanuntime decat noi, va poate lamuri mai bine.
Multumesc mult pentru raspuns, dar pe mine ma intereseaza tocmai aceste carti funduare cadastrale care au existat doar la nivel de primarii, un fel de registru agricol, in care s-au trecut diferite operatiuni care au intervenit in timp, respectiv schimbare de proprietari, dezmembrari. Aceste operatiuni nu s-au operat in schimb in cartile funciare tinute la nivel de judecatorii, pe atunci. Exemplul care ma intereseaza este faptul ca in cartile funduare cadastrale s-a operat reforma agrara de dupa primul razboi mondial, iar in cartea funciara apare ca proprietar tabular tot vechiul mosier.
nu stiu ce zona va intereseaza,dar in legatura cu improprietaririle...ele sunt la cadastru sub forma de tabel..se spune numele persoanei si loc,e inreg.doar suprafata cu care a fost improp.,se mai gasesc si la arhivele nationale...si eu am avut nevoie de asa ceva.Intabulari am gasit din 1926,dar nu terenuri din improprietariri,cartile funciare sunt incepute in maghiara,la fel si hartile...in zonele colectivizate la primarii spun ca ei nu au nr.topo,desi eu nu cred...destul de greu am gasit extrase de carte funciara de la acea vreme..
iuliurs a scris:

Buna ziua,

Am o problema la care nu am primit pina acum o solutie. In Ardeal exista la primarii un registru vechi si carti funduare cadastrale care sint deschise pe familii in care sint insirate proprietatile identificate cu nr. top.( cadastrale) dar care de regula nu corespund cu nr. top. din cartile funciare. Intrebarea este cind au aparut aceste carti funduare cadastrale si ce valabilitate pot sa aiba?
Va multumesc,

1) Cate rubrici contin cartile funduare de la primarie ? Cinci sau sase rubrici?
2) Cand s-au facut ultimele inregistrari in aceste carti ?
de acest subiect sunt interesata si eu.La primaria unde am intrebat au spus ca ei nu au asa ceva,desi nu i-am crezut...In 1952,am gasit intocmit registru agricol,dar numai cu suprafata totala,nu si cu denumirea loturilor.Dar totusi de unde stiau ce teren le apartine?In cazul meu exista un interes din partea lor sa nu primesc toate informatiile pe care le cer.E foarte greu de obtinut niste date ,cand niste simpli functinari(de la primarii)confunda fondul funciar al primariei cu mosia lor...

Alte discuții în legătură

Recuperare teren olghi olghi va rog sa-mi răspundeți la întrebare: am cumpărat un teren de la unchiul meu cu suprafața de 400mp iar în realitate sunt750mp, (stăpânit în ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! În urma programului național de cadastrare, locația ... Urs Grigore Urs Grigore Bună ziua!În urma programului național de cadastrare locația parcelor a fost făcută greșit.(astfel au fost decalate cu aprox 200ml) bucata de pământ ... (vezi toată discuția)
Diferenta intre carte funciara si funduara gabriella1065 gabriella1065 Va rog sa ma lamuriti si pe mine care este diferenta intre carte funciara si carte funduara ! (vezi toată discuția)