avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Decizie de reluare a platii pensiei de invaliditate - ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Decizie de reluare a platii pensiei de invaliditate - GRESITA?

Buna seara.Va rog sa ma ajutati in elucidarea urmatoarelor probleme:
1.Mama mea a fost pensionata pe caz de boala (schizofrenie- diagnostic definitiv) in anul 1994. In tot acest timp,pensia ei a fost ridicata de tatal meu. In 2007,tatal meu a decedat, nu a avut cine sa ii mai ia pensia (ea fiind internata intr-un azil),prin urmare pensia i-a fost sistata. In decembrie 2010 am facut o cerere de repunere in plata in numele ei,iar raspunsul cu decizia de repunere in plata a fost : "... se stabilesc urmatoarele drepturi de pensie in sistemul public - Total drepturi : 178 lei".
Intrebarea mea este: Cum este posibil sa primeasca pensie 178 lei in 2011, daca pe ultimul talon de pensie din 02/2007 avea 255 lei?
De precizat ar fi faptul ca aceasta decizie de repunere in plata a fost luata in conformitate cu situatia pensiei din sistemul public la 31.08.2005. De ce 2005, si nu 2007,cand pensia ei era de 255 lei?

2.Ultima problema ar fi pensia de urmas.Intrebarea mea este : Mama mea beneficiaza in situatia mai sus expusa, de pensie de urmas dupa tatal meu?
De mentionat faptul ca eu primesc deja pensie de urmas,fiind student.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:38, 22 Februarie 2011
1. Da, este posibil. Mamei dvs. nu i-a fost recalculata pensia conform OUG nr. 4/2005 si i-au recalculat-o acum (procesul de recalculare a pensiilor a avut loc in 2005, dar au mai fost dosare recalculate mai tarziu).

Asta nu inseamna ca va primi 178 lei / lunar. Mama dvs. va ramane in plata cu 255 lei si va primi si diferenta pana la 350 lei (care este pensia sociala minima garantata).

2. Dca este incadrata in grad de invaliditate I sau II (n-ati precizat), mama dvs. are dreptul la pensie de urmas. Insa, avand pensie proprie, trebuie sa opteze pentru pensia cea mai avantajoasa, potrivit art. 92 din Legea nr. 263/2010.
Va multumesc pentru raspuns.Mama mea este incadrata in gradul II de invaliditate,dar as dori sa o duc la comisia de expertiza pentru a o incadra in gradul I de invaliditate.Am inteles de la un medic psihiatru ca pentru incadrare in gradul I, pentru cei cu schizofrenie, trebuie facuta dovada ca boala a aparut inaintea varstei de 26 de ani.Este adevarat?
V-as raspunde cu cea mai mare placere dar la afectiuni medicale nu ma pricep. Oricum, in legislatia specifica nu am intalnit o asemenea prevedere.
Dar daca asa spune medicul, probabil ca asa este.

Ultima modificare: Miercuri, 23 Februarie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua!tatal meu a decedat acum 2 ani si mama a optat pentru ... Cami1313 Cami1313 Buna ziua!Tatal meu a decedat acum 2 ani si mama a optat pentru pensia ei..nu cea de urmas.Intrebarea mea este daca se poate recalcula pensia tatalui meu dupa ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru bolnavii psihic AdrianBOA AdrianBOA Am auzit de cazul unui colonel in rezerva in varsta de 85 de ani care a [b]adoptat legal[/b] un fiu in varsta de 30 de ani cu probleme psihice. La moartea lui, ... (vezi toată discuția)
Un pensionar de invaliditate gradul ii poate beneficia de pensie de urmas? luli_alina luli_alina Buna ziua. Mama prietenei mele este primeste o pensie pentru invaliditate gradul II(probleme psihice) de 400 lei pe luna.Sotul ei a decedat in decembrie ... (vezi toată discuția)