avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas

Mama mea are pensie de boala gradul II, tatal a decedat in 2001. Eu primesc pensie de urmas dar as dori sa stiu daca mama ar putea beneficia de acest drept. Se poate cumula pensia de boala cu pensia de urmas in cazul mamei? Au fost casatoriti 20 de ani.
De la regula de mai sus exista si situatii de exceptie:
"Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel puţin 1 an. "
Conform acestui articol ar trebuii sa beneficieze. As dori un sfat. Multumesc

Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:30, 22 Februarie 2010
Mama dvs. nu poate primi si pensie de invaliditate si pensie de urmas intrucat in sistemul public de pensii nicio persoana nu poate beneficia de doua categorii de pensie.

Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face in raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca. Un beneficiar de pensie de invaliditate nu este invalid, el doar si-a pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Luni, 22 Februarie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas copil cu handicap dennys dennys Intrebare In cazul in care sotul este decedat ,iar sotia a beneficiat de pensia sotului de urmas, si aceasta a decedat in urma cu doi ani si a ramas un copil ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de pensie de la sot sau de boala? alexandru andra alexandru andra Am o verisoara care este bolanava. I s-a depistat anul trecut tumoare maligna la san. Este pensionara cu o pensie pentru limita de varsta, in cuantum de 505 ... (vezi toată discuția)
Un pensionar de invaliditate gradul ii poate beneficia de pensie de urmas? luli_alina luli_alina Buna ziua. Mama prietenei mele este primeste o pensie pentru invaliditate gradul II(probleme psihice) de 400 lei pe luna.Sotul ei a decedat in decembrie ... (vezi toată discuția)