Am 6 parcele de teren de vanzare pt. constructie casa iar drumul de acces la parcele are 2 proprietari (EU si o alta PERSOANA) adica 50% de fiiecare. INTREBARE:
- daca vand parcelele la diferite persoane pot sa vand cota parte din cei 50% unde sunt proprietar ca DREPT de SERVITUTE , sau
-trebuie sa vindem cota parte din intregul drum ca DREPT de SERVITUTE
Multumesc
deci intregul drum se impart la cele 6 parcele si vindem cota parte din intregul drum sau numai jumatatea de drum la care sunt proprietara se imparte si se vinde cota parte,
multumesc
nu e clar... sunteti proprietar pe 1/2 din drum si aveti drept de servitute pe intregul drum?(sunt doua lucruri diferite: proprietatea si servitutea). Notarul la care faceti tranzactiia ar trebui sa va consilieze. in principiu:
1. vindeti cota de 1/12 din proprietatea dvs drum fiecaruia din cei 6;
2. se noteaza servitutea de trecere pe parcela drum in favoarea celor viitorilor proprietari ai celor 6 parcele.
(deci pe drum vor fi 7 proprietari : 6 cu 1/12 si unul cu 1/2 , iar servitute de trecere vor avea toti 7 - servitutea e un drept de trecere si nu inseamna ca cel cu 1/12 are derprul sa treaca mai putin dacat cel cu 1/2:stunned:)
puteti sa constituiti, impreuna cu coproprietarul asupra drumului de acces, o servitute de trecere pe acest drum de acces.
o alta varianta este sa vindeti odata cu parcelele si o cota parte din drum, chiar si mai mica decat 1/12, poate sa fie 1/100 sau 1/1000, acest aspect nu intereseaza, orice cota confera titularului dreptul de a trece peste acel teren,, daca alegeti aceasta varianta din urma, trebuie mentional clar in contractul de vanzare cumparare ca vindeti cota indiviza, perpetua si fortata.
Speþa
cristi7777
Buna ziua,
Am incercat sa reproduc intr-un desen parcelarea terenului.
Parcela B nu o sa aiba iesire la drum public-acesta parcela vreau sa o vand. ... (vezi toată discuția)