Eu fiind cetatean al Republicii Moldova beneficiez de dreptul de redobandire a cetateniei romane (pierduta inainte de 22 decembrie 1989) in temeiul Legii Nr. 21/1991 art. 10 alin.1 si 10/1 ce specifica: Cetăţenia română se poate acorda şi persoanei care a pierdut-o din motive neimputabile această cetăţenie şi care cere redobândirea ei, dacă îndeplineşte condiţiile prevăzute de art. 8 lit. b), c), d), şi e) adică: dovedeşte prin comportarea şi atitudinea sa loialitate fata de statul şi de poporul roman;a împlinit varsta de 18 ani; are asigurate mijloacele legale de existenta; este cunoscut cu o buna comportare şi nu a fost condamnat în ţara sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean roman (art.10 alin.1 din Legea nr. 21/1991). Cetăţenia română se va acorda, la cerere, cu păstrarea cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în ţară sau menţinerea acestuia în străinătate.
Conform informatiilor prezentate pe pagina web a Ministerului Justitiei www.just.ro cererea de redobândire a cetăţeniei române se depune personal la sediul Direcţiei de Cetăţenie, din str. Petofi ªandor, nr. 47, sector 1, Bucureşti.
Persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot depune cererea de redobândire a cetăţeniei române, însoţită de actele care dovedesc îndeplinirea condiţiilor prevăzute de Legea nr. 21/1991, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare competente ale României.
Insa aici si apare problema. Directia de Cetatenie refuza sa primeasca cererea de redobandire a cetateniei si directioneaza solicitantii la sectia consulara a ambasadei romane la Chisinau si aici surpriza - solicitantii sunt obligati sa expedieze prin posta cu scrisoare recomandata o cerere prin care se solicita "programarea in vederea depunerii cererii de redobandire a cetateniei romane". Unele persoane asteapta chite 4-5 ani pentru a fi invitate la ambasada sa depuna cererea de redobandire a ceateniei. Sectia consulara refuza sa primeasca direct cererea de redobandire a cetateniei, necatand la faptul ca pe pagina web a ambasadei
[ link extern ] ..."
Cine a inventat aceasta "procedura prealabila"? Este ea oare prevazuta de vreo lege, hotarare/ordonanta a guvernului, ministerului de externe? Pot sa ma adresez in justitie pentru a obliga consulatul sa primeasca cererea mea de redobandire a ceateniei? Din chate inteleg, eu sunt subiect al Legii Nr. 21/1991 si in temeiul art. 18 si 21 din Constitutia Romaniei, respectiv dispun de dreptul de a actiona in justitie o autoritate publica in cazul in care imi ingradeste dreptul de redobandire a cetateniei prin impunerea unor proceduri birocratice ilegale.
Va multumesc anticipat.