avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Incalca oare sectia consulara a ambasadei Romaniei la ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Incalca oare sectia consulara a ambasadei Romaniei la Chisinau legea?

Eu fiind cetatean al Republicii Moldova beneficiez de dreptul de redobandire a cetateniei romane (pierduta inainte de 22 decembrie 1989) in temeiul Legii Nr. 21/1991 art. 10 alin.1 si 10/1 ce specifica: Cetăţenia română se poate acorda şi persoanei care a pierdut-o din motive neimputabile această cetăţenie şi care cere redobândirea ei, dacă îndeplineşte condiţiile prevăzute de art. 8 lit. b), c), d), şi e) adică: dovedeşte prin comportarea şi atitudinea sa loialitate fata de statul şi de poporul roman;a împlinit varsta de 18 ani; are asigurate mijloacele legale de existenta; este cunoscut cu o buna comportare şi nu a fost condamnat în ţara sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean roman (art.10 alin.1 din Legea nr. 21/1991). Cetăţenia română se va acorda, la cerere, cu păstrarea cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în ţară sau menţinerea acestuia în străinătate.
Conform informatiilor prezentate pe pagina web a Ministerului Justitiei www.just.ro cererea de redobândire a cetăţeniei române se depune personal la sediul Direcţiei de Cetăţenie, din str. Petofi ªandor, nr. 47, sector 1, Bucureşti.
Persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot depune cererea de redobândire a cetăţeniei române, însoţită de actele care dovedesc îndeplinirea condiţiilor prevăzute de Legea nr. 21/1991, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare competente ale României.
Insa aici si apare problema. Directia de Cetatenie refuza sa primeasca cererea de redobandire a cetateniei si directioneaza solicitantii la sectia consulara a ambasadei romane la Chisinau si aici surpriza - solicitantii sunt obligati sa expedieze prin posta cu scrisoare recomandata o cerere prin care se solicita "programarea in vederea depunerii cererii de redobandire a cetateniei romane". Unele persoane asteapta chite 4-5 ani pentru a fi invitate la ambasada sa depuna cererea de redobandire a ceateniei. Sectia consulara refuza sa primeasca direct cererea de redobandire a cetateniei, necatand la faptul ca pe pagina web a ambasadei [ link extern ] ..."
Cine a inventat aceasta "procedura prealabila"? Este ea oare prevazuta de vreo lege, hotarare/ordonanta a guvernului, ministerului de externe? Pot sa ma adresez in justitie pentru a obliga consulatul sa primeasca cererea mea de redobandire a ceateniei? Din chate inteleg, eu sunt subiect al Legii Nr. 21/1991 si in temeiul art. 18 si 21 din Constitutia Romaniei, respectiv dispun de dreptul de a actiona in justitie o autoritate publica in cazul in care imi ingradeste dreptul de redobandire a cetateniei prin impunerea unor proceduri birocratice ilegale.
Va multumesc anticipat.





Ultima modificare: Vineri, 16 Mai 2008
apleshca, utilizator
Cel mai recent răspuns: apleshca , utilizator 02:01, 17 Mai 2008
In beneficiul fostilor cetateni romani sau descendentilor acestora, cu domiciliul sau resedinta in strainatate, in Legea nr.21/1991 este prevazuta posibilitatea de a depune cererile de redobandire, respectiv dobandire a cetateniei romane si la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei din strainatate.
Cererea se depune personal. Numai in cazuri temeinic justificate (dovedite cu inscris oficial) cererea se poate depune prin mandatar cu procura speciala si autentificata.
Cererea se poate depune prin mandatar direct la Bucuresti , daca intampinati greutati la Ambasadei Romaniei din Chisinau.

De asemenea, potrivit Constitutiei si Legii nr.554/2004 va puteti adresa instantei de contencios administrativ daca va considerati vatamat într-un drept al sau ori într-un interes legitim, de catre o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea în termenul legal a unei cereri.

Ultima modificare: Vineri, 16 Mai 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc frumos pentru consultanta oferita.
I-mi puteti recomanda pe cineva care ar putea face acest lucru calitativ?
Parerea mea este sa apelati la ajutorul unui avocat :)
Puteti cauta in lista consultantilor de pe acest forum. Acolo gasiti detalii cum il puteti contacta.
Inainte de a face acest lucru, totusi as vrea sa clarific un moment. Esti informat - inseamna ca esti protejat :)
Art. 12 alin. 3 din Legea nr. 21/1991 prevede urmatoarele:
"Persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot depune cererea de acordare, întemeiată pe dispoziţiile art. 10/1, sau de redobândire a cetăţeniei române, însoţită de actele care dovedesc îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare competente ale României. Cererile vor fi înaintate de îndată Comisiei pentru cetăţenie.
Imi este teama ca angajatii Directiei pentru Cetatenie MJ ar putea face referire la acest aliniat in coraport cu alin. 2 art. 12 din Legea nr. 21/1991ce spune "cererea de acordare a cetăţeniei române întemeiată pe dispoziţiile art. 8 se adresează Comisiei pentru cetăţenie şi se depune personal la sediul Ministerului Justiţiei - Direcţia cetăţenie" si sa ma expedieze la sectia consulara a ambasadei Romane la Chisinau, motivandu-si aceasta decizie prin prevederile art. 10/2 din Lege spune ca "Persoanele prevăzute la art. 10/1 (adica acele persoane care au prierdut cetatenia inainte de 22.12.1989) care au domiciliul sau reşedinţa în România pot depune la Ministerul Justiţiei o cerere de redobândire a cetăţeniei române după împlinirea unui termen de 4 ani de la momentul obţinerii dreptului de şedere, respectiv al stabilirii domiciliului în România".
Deci, in concluzie, acest pot din articolele sus mentionate este cam ambiguu, lasand un spatiu de manevra pentru functionarii Directiei pentru Cetatenie.
In final, acest "pot" in situatia in care nu am resedinta in Romania (nici 4 ani de sedere legala) ci in Republica Moldova, imi ofera un drept de alegere intre depunerea actelor la DIrectia pentru Cetatenie si misiunea diplomatica?
Cum se interpreteaza corect legea in acest caz?
Multumesc anticipat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depunerea cererii pentru redobandirea cetateniei romane sandrew sandrew Sunt cetatean Republica Moldova, am depus cerere pentru programarea datei pentru depunerea cererii de redobandire la consulatul romaniei in chisinau in ... (vezi toată discuția)
Cazier juridic Olga Dretcaru Olga Dretcaru Buna ziua! Am o intrebare. Eu sunt cetateanca Republicii Moldova si am vaza de resedinta in Chisinau. Am nevoie de cazier juridic din Romania pentru ... (vezi toată discuția)
Cetatenie pierduta myno myno Buna ziua ! Cu 27 ani in urma,pe vremea comunismului, sotul meu a fugit in America. Statul roman i-a consficat jumate din avere ( cealalta jumatate ... (vezi toată discuția)