avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cerere schimbare organ cercetare penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cerere schimbare organ cercetare penala

Care este procedura pt schimbarea organului de cercetare penala?
Cerere catre Parchetul de pe langa Judecatoria unde s-a deschis dosarul sau este o alta procedura?

In speta , este vorba de o localitate mica unde este doar un singur lucrator la Cercetari Penale din cadrul MAI in acea localitate.

Cu stima
Cel mai recent răspuns: Schroder , utilizator 18:00, 30 Ianuarie 2022
Mihai S.R. a scris:

Se zice ca atunci cand sunt 4 avocati , sunt 5 pareri=D> .In functie de motive aveti optiunile:
1. plangere la procuror sau prim- procuror
2.stramutare doar in instanta
3.iar in cazul dvs daca aveti motive temeinice pentru "trimiterea cauzei la alt Parchet " conform codului de proc.penala, faceti cerere la Parchetul de pe ICCJ
-procurorul general
Si pentru ca multi isi dau cu parerea si m-am indignat, iata si temeiul de drept art 217 ind 1 c.proc.pen (( Legea 202/2010) #-o

Aveti dreptate,este culpa mea,pentru ca am omis-o :sorry::sorry:
Ultima modificare: Miercuri, 23 Februarie 2011
Radu Gabrian, Mediator
La cat tam-tam e in MAI mai ales de acum incolo...e un fleac sa se transfere dosarul catre alt lucrator CP.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Februarie 2011
pop sorin, utilizator
ART. 50 CPP Abtinerea si ART. 51 Recuzarea.
Potrivit normelor procesual-penale modificate prin Legea nr.281/2003 lucratorii din Ministerul de Interne specializati in efectuarea activitatilor de constatare a infractiunilor, de strangere a datelor in vederea inceperii urmaririi penale si de cercetare penala prevazuti in art.201 C.pr.pen. fac parte din politia judiciara.
Acetea sunt organele de cercetare ale politiei judiciare si organele de cercetare speciala.
Organele de politie judiciara isi desfasoara activitatea in mod nemijlocit sub conducerea, supravegherea si controlul procurorului, fiind obligate sa aduca la indeplinire toate dispozitiile acestuia.
Lucratorii de politie judiciara din structurile teritoriale isi indeplinesc atributiile in mod nemijlocit, sub autoritatea si controlul prim-procurorilor parchetelor de pe langa judecatorii si tribunale, corespunzator arondarii acestora.
Procurorii generali ai parchetelor de pe langa Curtile de Apel isi exercita autoritatea si controlul nemijlocit asupra lucratorilor de politie judiciara din circumscriptia Curtii de Apel.
Procurorul General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie isi exercita autoritatea si controlul direct sau prin procurori desemnati asupra organelor de politie judiciara din Inspectoratul General al Politiei si din intregul teritoriu.
Pe de alta parte lucratorii de politie care nu fac parte din organele de politie judiciara au dreptul si obligatia de a efectua orice act de constatare a savarsirii infractiunilor, incunostintand despre aceasta, de indata, procurorul sau organele de cercetare ale politiei judiciare, cu inaintarea totodata a actelor de constatare.
Da, puteti solicita procurorului care supravegheaza urmarirea penala daca politistul judiciar nu aduce la indeplinire toate dispozitiile acestuia.
Succes!
In aceiasi situatie sunt si eu. Politistul din localitate care se ocupa de ancheta e prieten cu făptașul, fiind din aceiasi loc . . Cand mi a luat declaratia a scris cum a vrut el in doua paragrafe desi eu am spus altceva.. N=am vrut sa ma cert cu el...iar eu cand am facut plangere am indicat alt prenume din greșeală, el mi a spus ca nu se numeste asa cel la care fac referire dar nu mi a spus cum se numeste si a continuat declaratia cu acea greșeală care desigur va atrage nulitatea plangerii. Acestea sunt motive destul de puternice pt cererea schimbării organului de cercetare penală?

Mihai Costache a scris:

nu exista temei juridic ptr "schimbarea" organului de cercetare penala. daca competenta sa (materiala sau teritoriala) este corect determinata nu exista institutia "schimbarii". daca va nemultumeste modul de lucru atunci puteti depune plingere fie la IPJ / MAI sau - mai sigur si legal - la procurorul de caz.

Ultima modificare: Duminică, 30 Ianuarie 2022
Schroder, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot cere schimbarea ag de politie in cazul unei cercetari intr-un dosar penal? popisteanu popisteanu Pot cere schimbarea ag de politie in cazul unei cercetari intr-un dosar penal? Mentionez ca eu sunt partea vatamata, si ca acelasi ag de politie, care este si ... (vezi toată discuția)
Cercetare penala -recuzare si stramutare alexandra.a1404 alexandra.a1404 Intr-un dosar penal in legatura cu infractiuni economice, s-a dispus NUP de catre Parchet.Instanta a intors insa dos.pe art.278 alin .8 lit b din C.p.p. ... (vezi toată discuția)
Pot cere stramutarea unei cercetari penale? justlegal justlegal Pe siteul ICCJ am vazut ca o cerere de strămutare trebuie să se refere la o singură cauză şi trebuie să conţină: a) denumirea instanţei pe rolul ... (vezi toată discuția)