avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 357 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... dreptul muncii- timpul de lucru de 12 ore
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

dreptul muncii- timpul de lucru de 12 ore

sunt asist medicala si de 23 ani lucrez in 3 ture, cu durata zilnica de 8 ore. Acum , pentru a face economie si pt ca nu se mai fac angajari nu putem acoperi timpul de lucru decat daca lucram in ture de 12 ore.Este infernal sa stai 12 ore intr-o sectie grea de spital(nu spun care), cu un specific deosebit si mai ales ca este si lipsa acuta de personal. Intrebare: ne poate obliga sa lucram in ture de 12 ore daca noi nu suntem de acord? Ce putem face? Va rog un raspuns urgent pt ca vor sa incepem de la 1 martie.
Cel mai recent răspuns: ilinico , utilizator 16:15, 24 Februarie 2011
Modificarea duratei timpului de munca se poate modifica doar cu acordul partilor, deci nu poate fi modificat unilateral. Nu se prevede sanctiune legala pentru refuzul de a modifica clauzele contractuale, asadar nu au ce sa va facav, dar probabil ca va vor sicana si va vor forta mana prin diverse forme de intimidare.
problema e ca am colege care vor sa lucreze 12 ore si cateva suntem in minoritate. Poate conducerea sa spuna ca suntem si noi obligate, ca se face cu acordul majoritatii salariatilor?
Fara acordul dvs nu se oate modifica durata timpului de munca, chiar daca sunteti in minoritate.
Daca intram putin in detalii, situatia se arata putin diferita. In acest sens, codul muncii, prevede urmatoarele:

Legea 53/2003 – Codul Muncii
ART. 112
(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.

Pentru sectorul sanitar in special, exista acele acte normative specifice amintite de Codul muncii, si anume:

LEGE-CADRU nr. 284 din 28 decembrie 2010
privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice

ART. 8
Regulamentul privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sistemul sanitar se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii, cu consultarea organizaţiilor sindicale semnatare ale contractului colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară.

Acest regulament exista deja, el a suferit modificari dealungul timpului, dar forma lui actualizata prevede:

ORDIN nr. 870 din 1 iulie 2004
pentru aprobarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar

ART. 13
(1) În unităţile publice din sectorul sanitar personalul de la locurile de muncă în care activitatea se desfăşoară fără întrerupere - 3 ture - şi care are program de 8 ore zilnic, în raport cu necesităţile asistenţei medicale, poate lucra prin rotaţie în ture de 8 ore cu 16 ore libere sau 12 ore cu 24 de ore libere.
(4) Prin graficele lunare de activitate întocmite anticipat pentru o lună, pe locuri de muncă, se stabileşte:
a) numărul de personal pe fiecare tură în raport cu nevoile asistenţei medicale;
b) rotaţia pe ture a personalului;
c) intervalul legal dintre două zile consecutive de lucru.
(5) Graficele lunare de activitate, pe locuri de muncă, se întocmesc de şeful de compartiment şi se aprobă de conducerea unităţii.
(6) Modificarea graficelor lunare se poate face de către conducerea unităţii, la propunerea şefului de compartiment.

In concluzie, ceea ce puteti face este sa verificati daca s-a respectat procedura de stabilire a turelor de 12 ore. In fond, masura este legala, chiar si fara consimtamantul dumneavoastra.

ilinico a scris:

sunt asist medicala si de 23 ani lucrez in 3 ture, cu durata zilnica de 8 ore. Acum , pentru a face economie si pt ca nu se mai fac angajari nu putem acoperi timpul de lucru decat daca lucram in ture de 12 ore.Este infernal sa stai 12 ore intr-o sectie grea de spital(nu spun care), cu un specific deosebit si mai ales ca este si lipsa acuta de personal. Intrebare: ne poate obliga sa lucram in ture de 12 ore daca noi nu suntem de acord? Ce putem face? Va rog un raspuns urgent pt ca vor sa incepem de la 1 martie.


Nu veti putea acoperi timpul de lucru nici daca lucrati 12 ore decat in cazul in care veti lucra ore suplimentare, ore suplimentare care nu vi se vor plati. Explicati-le si colegelor.

Alte discuții în legătură

Program ture radiologie padurean irina padurean irina vreau sa va intreb daca e legal sa se lucreze 12 ore in lab radiologie? mai nou ni se impune un program 12 cu 24.....??? multumesc! lucram in 3 ture! (vezi toată discuția)
Ce drepturi are o proaspata mama care incepe serviciul dupa ce a nascut si este salariata bugetara ionescumaria13 ionescumaria13 Buna ziua De curand am nascut,si vreau sa va intreb:vreau sa solocit de la locul de munca reducerea programului de lucru cu o patrime fara afectarea ... (vezi toată discuția)
Solicit sprijin urgent ContSters23466 ContSters23466 In data de 5 martie 2010 seful mi-a comunciat ca in perioada 8 - 12 martie 2010 voi veni la munca tot schimbul 2 ca si in perioada 1 - 5 martie 2010. I-am ... (vezi toată discuția)