avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Refuzul de a da declaratie la politie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Refuzul de a da declaratie la politie

Am fost citata intr-un un dosar penal si refuz sa ma prezint sa dau declaratie la politie. Care ar putea fi urmarile?
Cel mai recent răspuns: badboy20cm , utilizator 14:05, 3 Martie 2014
Aveti dreptate. Doar ca politistii nu prea agreeaza audierea unui "martor" asistat de avocat. Sau cel putin (?) "martorului" citat nu-i trece prin minte sa solicite un avocat, mai ales ca este neclar in ce calitate este citat si care este obiectul cercetarii. De obicei citatia omite aceste detalii esentiale (la motivul citarii apare doar... un nr. de dosar). Am recomandat prezentarea, astfel nu se mai poate pune problema lipsei cu rea credinta a persoanei citate (art.198 c.pen).
Teoretic, persoanei citate i se aduce la cunostinta dreptul de a nu face nici o declaratie si posibilitatea de a fi folosite cele declarate impotriva sa.
Inclusiv dreptul de a fi asistat de un avocat.
Asta daca e citat ca faptuitor, nu si ca "no name", pentru "acte premergatoare", martor...
Dar unii politisti "omit" si acest mic detaliu de procedura verbala.:) Il omit chiar si procurorii, cava mai "scolati" decat simplii politisti.
Ca asa e (uneori) drept pe la noi.
La urma urmelor sarcina politistului de cercetari penale este aceea de a obtine probe, nu de a fi fair-play, neaparat. Depinde ce instructiuni are de la procuror, de orgoliul propriu si de ambitia sa de putere. De obicei enorme. Gresesc?#-o
Ultima modificare: Joi, 24 Februarie 2011
ContSters184021, utilizator
Buna ziua ,fiind un topic legat de refuzul de a da declaratie am si eu o mica intrebare.


Eu am o plangere penala pt vatamare impotriva la 2 insi , am depus plangere penala ,dupa ceva timp am fost chemat sa dau declaratie ,am dat detailat,a venit dupa o perioada 2 politisti au facut poze la usa care ma lovit .....au trimis la procuror ,...Dupa 3 luni vrea iar o declaratie ca nu prea a inteles procurul nu stiu ce ...Eu m-am saturat sa dau declaratie iar la ce s-a intamplat,am spus clar cum si ce ma lovit.

Am avocat dar vreau si o perere de la voi ,am fost invatat acum sa spun ca este dreptul meu de a da o declaratie cum ca imi sustin cele scrise in declaratia anterioara....si nimic mai mult..

POt sa ii spun ca daca vrea procurolul sa vin sa dau la el declaratia ?sau ce ma sfatuiti ,sa ma repet iar intr-o declaratie la politie.
Ultima modificare: Luni, 3 Martie 2014
badboy20cm, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mandat de aducere ?! francisca_maria francisca_maria Buna ziua, intr-o seara pe la ora 21 suna la usa parintilor mei un politist foarte nervos si suparat ca \"vin pe timpul meu si cu masina mea si sunt ... (vezi toată discuția)
Audiere martor. iup? valyd11 valyd11 Un martor a primit citatie de la politie pentru audiere. Acest lucru inseamna ca a inceput urmarirea penala? Partea vatamata nu a primit nici un raspuns, ... (vezi toată discuția)
Martor suspect.dreptul avocatului martorului de a depune cereri in faza de urmarire penala CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Ce parere aveti,avocatul martorului suspect are dreptul de a-si apara clientul care are calitatea de martor dar este suspectat in mod evident ca a comis ... (vezi toată discuția)