Da, trebuie sa va prezentati la data si ora inscrise pe citatie.
Legea prevede ca o persoana poate fi adusa in fata organului de urmarire penala sau a instantei de judecata, pe baza unui mandat de aducere, daca, fiind anterior citata, nu s-a prezentat, iar ascultarea ori prezenta ei este necesara.Presupun ca aveti calitatea de faptuitor...
Invinuitul (inculpatul) poate fi adus cu mandat, chiar daca nu a fost chemat prin citatie, in situatia in care organele judiciare constata motivat ca, in interesul rezolvarii cauzei, se impune aceasta masura.
Ati putea fi chiar si amendat daca refuzati sa prezentati,in afara de aceasta, este si in interesul dvs. sa cooperati, sa dati dovada de buna credinta, pentru a obtine o pedeapsa minima, daca se va constata, in urma cercetarilor ca intr-adevar, va faceti culpabil de incalcarea legii penale.
va multumesc pentru informatii.
oare pot afla cumva despre ce este vorba in acel dosar penal ?
va spun ca nu stiu sa fi facut ceva rau-grav niciodata. doar cateva amenzi de circulatie pe care le-am platit mereu. e posibil sa fiu citat poate in calitate de martor ?
Acum , in stadiul de cercetare penala, nu aveti cum sa aflati din alte surse, decat cand va veti prezenta acolo.
Este posibil sa fiti citat in calitate de martor sau de invinuit..cine stie. Cu siguranta veti afla. Daca aveti calitatea de invinuit, totusi, nu dati declaratii fara a fi asitat de un avocat.
va sugerez sa va prezentati in fata organelor de politie.altfel ati putea fi acuzat si de sustragerea de la urmarirea penala daca s-a dispus cumva in cauza.
De cand constituie sustragerea de la urmarire penala ( evident ptr invinuit ) infractiune , ptr a putea fi acuzata persoana de savarsirea acestei fapte ? Daca da , va rog si eu tare mult sa imi indicati o baza legala ... :)
Ptr ca eu nu stiu sa existe o astfel de infractiune ...
@francisca_maria
In locul dvs , as suna la politie , si as intreba care este calitatea in care sunteti citata . Obligatia organului de politie este sa va comunice calitatea in care sunteti citat , conform dispozitiilor procesual penale , de la art 176 cod pr. pen.
In caz de neprezentare , puteti fi dusa in fata organului judiciar cu mandat de aducere , care este valabil pe durata audierii , insa aveti dreptul sa va prezentati si sa nu declarati nimic , daca sunteti invinuit , dar daca sunteti martor , aveti obligatia legala de a declara tot ce stiti cu privire la aspectele despre care sunteti intrebata . Sanctionarea cu amenda judiciara nu este posibila daca sunteti invinuit in cauza , asa cum reiese din art 198 cod pr. pen.