avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Promisiune de cesiune parti sociale
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Promisiune de cesiune parti sociale

buna ziua,
am o situatie delicata: sotul meu este administrator si asociat cu 20 % parti sociale intr-un srl. 70% le detine o persoana fizica din strainatate si inca 10% un tip din Romania. din cauza unor neintelegeri, sotul meu vrea sa se retraga din srl. el vrea sa ceara in instanta retragerea, dar acum a aparut un act care pare sa fie semnat de sotul meu, datat din 2009, o promisiune irevocabila de cesiune a partilor sociale catre asociatul cu 70%. prin acest act se obliga sotul meu sa cesioneze la valoarea nominala a fiecarei parti sociale. Din pacate sotul meu nu stie sa fi semnat acest act; apare o semnatura care pare a fi a lui, si zice ca e posibil sa-i fi fost dat la semnat impreuna cu alte acte de catre avocata. Acum am primit o copie xerox dupa act......nu avem originalul, nu am stiut de existenta lui. Putem sa nu resptectam aceasta promisiune, chiar cu plata unor daune, cum sunt prevazute in act? daca solicita asociatul cu 70% executarea in instanta are sanse de castig?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Mariana Dumitrescu , Avocat 11:21, 24 Februarie 2011
Daca nu recunoaste semnatura sotul dumneavoastra se poate inscris in fals in cadrul procesului civil sau poate formula o plangere penala pentru fals. In ceea ce priveste executarea obligatiei asociatul cu 70% are dreptul fie la dezdaunari fie la obligarea dmneavoastra prin hotarare judecatoreasca sa va executati obligatia.
E destul de greu cu falsul...e posibil sa il fi semnat impreuna cu alte hartii care i s-au dat la semnat...dintr-o eroare.
in cuprinsul actului se face mentiune ca daca va refuza semnarea cesiunii, sotul va trebui sa achite daune de 5000 euro pe langa faptul ca beneficiarul promisiune se va adresa instantelor. sa inteleg ca daca ii achitam 5000 Euro, el nu se mai poate adresa instantei si aceasta promisiune nu va mai exista?
va multumesc din suflet!
Din pacate nu. Promitentul cumparator are dreptul de optiune in a solicita dezdaunare sau executarea obligatiei. Daca va solicita executarea obligatiei atunci degeaba ii achitati cei 5000 euro. Este bine de verificat insa si daca el si-a indeplinit obligatiile adica daca v-a achitat pretul in termenul stabilit sau depinde ce alte obligatii avea. In caz contrar puteti dumneavoastra solicita rezolutiunea antecontractului. Mergeti pe instanta pe retragere si daca va opune acest act va completati actiunea cu rezolutiunea antecontractului. E bine sa consultati totusi un avocat sa vada toate inscrisurile.
Succes

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promisiune vinzare a unei constructii noi ce urmeaza a se intabula furgim furgim Ce sanse sunt sa se anuleze o promisiune de vinzare a unei constructii care nu a fost intabulata in momentul in care s-a facut promisiunea bilaterala de ... (vezi toată discuția)
Reziliere promisiune vanzare cumparare Mery2404 Mery2404 Buna ziua, Am si eu nevoie de mai multe info in ceea ce priveste drepturile cumparatorului, va rog. In martie 2019 am semnat promisiune v-c cu ... (vezi toată discuția)
Un sfat va rog lils lils buna ziua, situatie concreta am cumparat o casa de la niste cunostiinte in martie 2010, am semnat la notar un antecontract cu legalizare de semnatura si am ... (vezi toată discuția)