Discutam teoretic? Se poate orice!
Daca doriti sa discutam aplicat si intr-o speta concreta atunci ne trebuiesc si aspectele concrete ale situatiei de fapt.
Contractul de intretinere este un contract aleatoriu si cu titlu oneros al carui scop/cauza nu e inlaturarea de la mostenire a cuiva, ci asigurarea intretinerii. Iar "cauza este prezumata pana la dovada contrara" (art. 976 c. civ).
Daca nepoata avea vreo 2 anisori si nu se putea ingriji nici pe ea, daramite bunicii, putem dicuta despre cauze false. Daca nepoata avea ceva mai multi ani...spre maturitate si putea sa reprezinte spijinul la batrinete a doi bunici ramasi fara copii (pentru ca inteleg ca ambii lor fii erau decedati) e greu de presupus ca n-au avut intentia de a-si asigura un sprijin real din partea nepoatei.
Pe scurt: Nu exista retete general valabile. Exista solutii juridice aplicate situatiei de fapt.
Bunicii nu erau lipsiti de mijloace materiale. Bunicul avea o pensie buna + pensie de veteran a mai vandut doua terenuri unul de 5000 metri patrati (teren agricol), 800 metri patrati loc de casa ( intravilan). Nepoata avea la data incheierii actului 30 de ani. Anterior acestui act a fost alt act de vanzare-cumparare tot cu clauza de intretinere incheiat cu celalalt fiu, acesta avand 5 copii, bunicii nu au vrut sa lase mostenire acestor copii, acesta este motivul pentru care va intreb daca se poate face ceva, si ce...cum ??
Orice contract de vânzare cu clauză de întreţinere poate fi atacat, iar partea care solicită anularea acestuia trebuie să dovedească faptul că acel contract este un contract deghizat într-o donaţie.
Astfel, dacă se dovedeşte că, deşi nepoata avea 30 de ani, locuia în alt oraş, nu se poate pune problema unei întreţineri a bunicilor, pentru că întreţinerea presupune o prestaţie în natură zilnică, cu caracter regulat...
Astfel, contractul este deghizat şi poate fi anulat, iar bunul asupra căruia poartă, va fi inclus în masa succesorală.
Dacă nu se poate dovedi că întreţinerea a fost prestată zilnic cu caracter regulat, în natură, nu sub formă bănească atunci, contractul va rămâne valabil, şi bunul ce face obiectul vânzării nu va fi adus în masa succesorală.;)
In anul 1992 socrii mei au incheiat un act de vanzare cumparare cu sotul me, fiul lor . Eu nu am fost intrebata atunci daca sunt de acord cu acesta. In anul 1997 sotul meu a ramas somer si noi avand 4 copii minori nu am mai avut posibilitati sa ai ajutam prea mult financiar dar sotul meu s-a mutat efectiv la iei ajutandu-i la treburile gospodaresti, la munca campului si tot ce trebuia facut in gospodarie. Parintii lui nu erau lipsiti de mijloace financiare avand pensie substantiala. In anul 1993 am fauct schimb de locuinta de la un apartament de 4 camere la 2 camere din diferenta obtinuta i-am ajutat pe socrii sa faca instalatia de gaze la casa pe care acestia o aveau, urmand ca si noi sa ne mutam pe parcurs acolo. Intre mine si sotul meu au intervenit neintelegeri deoarece el fiind somer si refuzand sa mai lucreze toate obligatiile femiliei mele compusa din mine si cei 4 copii minori, el si socrii, eu avand servici si locuind in oras in bucuresti iar socrii in chitila nu aveam timpul necesar sa ma ocup si de socrii. In intelegere cu fiul lor au hotarat sa strice actul de vanzare-cumparare, procesul s-a judecat numai la prima instanta. Am declarat recurs dar nu m-am prezentat la recurs deoarece sotul meu intre timp a decedat. Dupa decesul sotului meu, socrii mei au incheiat alt act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere cu nepoata lor diica celuilalt copil decedat.Nepoata locuieste impreuna cu mama ei intr-o casa cu teren mostenire de la tatal iei acesta primind-o mostenire la randul lui de la parintii lui. Vreau sa stiu daca se mai poate ataca actul iei de vanzare-cumparare avand in vedere ca procesul pe care l-am avut cu socrii mei nu sa judecat pana la capat ?? va multumesc.
In primul rand trebuie vazut ce solutie s-a dat in primul proces ( s-a suspendat, s-a perimat, ati pierdut, ati castigat), deoarece asa cum am retinut, dvoastra ati facut recurs deci ati pierdut fondul.
Apoi in cel mai rau caz daca ati pierdut si primul contract de intretinere s-a desfiintat, nu aveti calitate ( de fapt copii dvoastra) sa atacati contractul decat dupa moartea socrilor (fiul fiind predecedat poate veni la mostenirea parintilor prin reprezentare, care e pe tulpini in speta de fata) apoi se pot face alte discutii ca nu s-a respectat contractul de intretinere sau e donatie deghizata si s-a depasit cotitatea disponibila.