avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere

Va rog sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari :
Daca un act de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere incheiat de ambii soti in timpul vietii cu nepoata fiului decedat poate fi atacat de copii celuilalt fiu decedat, acest act fiind facut cu scopul de a-i indeparta de la mostenire pe ceilalti nepoti ?
Succesiunea fiind deschisa acum dupa decesul ambilor bunici pe langa celelalte terenuri care sunt revendicate putem cere sa adaugam la masa succesorala si drepturile din acea casa la care este facut actul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere ?
va rog sa imi raspundeti si sa ma invatati daca se poate ce pot face pentru a cere dreptul copiilor mei (majori) .
Va multumesc .
EnacheSilvia a scris:

Nepoata locuieste impreuna cu mama ei intr-o casa cu teren mostenire de la tatal iei acesta primind-o mostenire la randul lui de la parintii lui.

Daca iau ad literam fraza asta, eu inteleg ca mostenirea celor 2 bunici s-a dezbatut deja, de vreme ce nepoata lor stapaneste deja ceva mostenit de la tatal ei si pe care tatal ei il primi se DEJA prin mostenire de la parintii lui.

Ne puteti lamuri macar asupra ordinii deceselor din speta asta? Care si cand a murit (bunica, bunicul, fiul 1, fiul 2) si ce succesiuni s-au finalizat cu un certificat de mostenitor. Nu e lipsita de relevanta distanta in timp pentru ca mai sunt si termene de prescriptie in acesta materie. (6 luni pentru exercitarea dreptului de optiune succesorala, 3 ani pentru reductiunea liberatitatilor excesive).

Pe de alta parte, daca a existat un proces cu privire la un contract de intretinere nu se poate aprecia asupra cauzei (reale sau false) din al doilea contract fara sa se studieze si dosarul din precedenta cauza. Acolo pot sa fie lucruri interesante. Nu conteaza cati bani aveau sau nu aveau acei bunici. Intretinerea se presteaza in natura. Puteau sa-i dea banii afar din casa, dar cana cu apa tot nu se muta singura de la fantana pana la patul in care stateau/simteau/credeau ca vor ajunge - si care putea sa constituie si motivul determinant al celui de-al doilea contract de intretinere.
Ne cereti sa apreciem ceva fara cunoasterea detaliilor. Nu putem. Nu suntem ghicitori in stele; studiem inscrisuri, incercam sa intelegem intreaga situatia de fapt si apoi emitem concluzii.
Ultima modificare: Luni, 19 Mai 2008
romascanu, moderator
Buna ziua,

Va rog sa ma consiliati intr-o problema. Parintii au un apartament pe care doresc sa il treaca pe numele meu. Proprietar este tatal meu. Sora si mama sunt de acord cu aceasta tranzactie. Am inteles ca un act de vanzare cumparare implica si evaluarea apartamentului si plata diferitelor taxe (nu stiu exact, poate imi puteti detalia dvs.). Cineva ne-a recomandat varianta aceasta de act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere. Cum se procedeaza in acest caz? Ce varianta imi recomandati? Daca este necesar, pot veni sa imi acordati consultanta si sa alegem varianta cea mai putin costisitoare.

Multumesc anticipat!
"Parintii au un apartament pe care doresc sa il treaca pe numele meu. Proprietar este tatal meu.Sora si mama sunt de acord cu aceasta tranzactie"

Va contraziceti. Este proprietar numai tatal sau ambii parintii? E bunul propriu al tatalui sau e un bun dobandit de cei 2 in comun in timpul casatoriei?
Taxele se calculeaza in acest caz in functie de valoarea estimata a intretinerii prestate - de obicei intretinerea pe 10 ani.
Instrainatorul plateste un impozit de 2 sau 3% din pret ( intretinerea estimata in acest caz): 2% pentru instrainari de imobile dobandite de mai mult de 3 ani, si 3 % pentru cele dobandite in ultimii 3 ani.
Mai exact, conform Codului fiscal, impozitarea se face astfel:

Art. 771. - (1) La transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datoreaza un impozit care se calculeaza astfel:

a) pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobandite intr-un termen de pana la 3 ani inclusiv:

- 3% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;

- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv;

b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobandite la o data mai mare de 3 ani:

- 2% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;

- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv.

(2) Impozitul prevazut la alin. (1) nu se datoreaza in urmatoarele cazuri:

a) la dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor si constructiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate in temeiul legilor speciale;

b) la dobandirea dreptului de proprietate cu titlul de donatie intre rude si afini pana la gradul al III-lea inclusiv, precum si intre soti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ctr mostenire sau ctr vanzare-cum cu clauza de intretinere ? jery jery Buna ziua Ma confrunt cu o problema si v-as fii tare recunoscatoare daca m-ati putea ajuta . Problema sta in felul urm : tatal si bunicul meu ( tatal ... (vezi toată discuția)
Apartament mostenire Stefan Anamaria Stefan Anamaria dupa moartea tatalui, succesiunea este in favoarea mamei cu 75%, eu si sora mea 25%. mama a decis sa-mi dea apartamentul dar nu stiu prin ce act (ex: ... (vezi toată discuția)
Care este ce a mai buna varianta pentru dezbaterea mostenirii? burdusel liviu burdusel liviu Tatal meu a avut doua casatorii.Cu prima sotie a cumparat terenul de casa in 1952 si au construi 1 camera si o bucatarie . Nu au avut copii.Nu stiu in ce an au ... (vezi toată discuția)