avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... neindeplinirea obligatiilor in contractul de vanzare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

neindeplinirea obligatiilor in contractul de vanzare cumparae

Buna ziua,

Nu stiu daca postez la sectiunea buna, sunt noua pe acest forum.

Acum opt luni, am incheiat un contract de vanzare-cumparare, pentru un apartament ce urma sa fie construit. Am dat un avans (30%), urmand ca 30% sa fie platiti la faza "in rosu", iar restul de 40% la receptia finala. Mentionez ca receptia finala trebuia sa aiba loc cel tarziu la 1mai. Astazi, 18 mai, constructia nu e inca nici macar "in rosu". Mai mult de atat, constructorul a modificat schita initiala a apartamentului, iar suprafata actuala a acestuia este mai mica cu vreo 40% decat cea contractata. Alternativele pe care constructorul le-a propus, ca solutie sunt urmatoarele:1. rezilierea contractului, el obligandu-se sa imi restituie banii dati ca avans (fara penalitati) in 30 de zile -- solutie care nu mi se pare deloc convenabila, avand in vedere faptul ca el a primit acesti bani acum 8 luni, este in intarziere cu predarea apartamentului si, in plus, mai taraganeaza o luna; 2. o oferta de reducere a pretului, in mod proportional, impreuna cu semnarea unui alt termen de predare, solutie pe care, din nou, o consider neacceptabila , deoarece apartamentul a devenit mult prea mic pentru scopul in care a fost cumparat.

V-as ruga sa imi spuneti care ar fi solutia actuala. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: totusi , utilizator 13:52, 18 Mai 2008
Raspunsurile tin in mod esential de antecontractul pe care l-ati semnat. Daca acolo se prevede ca se poate prelungi termenul de predare fara penalitati, sau ca in cazul diferentelor fata de plan (indiferent cat) ei se obliga doar sa returneze banii primiti, atunci numai asta veti primi de la ei fara interventia instantei.

totusi a scris:
Mentionez ca receptia finala trebuia sa aiba loc cel tarziu la 1mai. Astazi, 18 mai, constructia nu e inca nici macar "in rosu".

Daca ati semnat ca ei nu datoreaza penalitati de intarziere ci doar suma primita (si am vazut multe contracte facute asa, desi nu reiesea direct), atunci nici instanta nu va poate da nimic.

Mai mult de atat, constructorul a modificat schita initiala a apartamentului, iar suprafata actuala a acestuia este mai mica cu vreo 40% decat cea contractata.

40%??? Asta e ingrozitor de mult! Aici ati putea sa cereti instantei daune-interese pentru diferenta, intrucat incalca orice limita rezonabila.

Ar trebui sa mergeti la un avocat cu antecontractul semnat. Sunt multe lucruri de discutat si depind foarte mult de actul semnat si de calitatea celor doua parti. S-ar putea pune in discutie inclusiv o relatie comerciant-consumator si deci prezenta clauzelor abuzive, insa nu fara acte.
Din cate spuneti, firma doreste modificarea contractului initial, prin introducerea unor clauze care nu sunt agreate de dvs. Pana la semnarea actului aditional la respectivul contract, cititi cu mare atentie ce scrie acolo cu privire la nerespectarea obligatiilor asumate de catre firma vanzatoare?? in baza acelor dispozitii, avand in vedere ca ei sunt cei care nu au respectat termenele convenite, va veti contura pretentiile dvs.
La intrebarea dvs. ce sa faceti in continuare, greu sa raspundem noi. Daca mai aveti incredere in acea firma si rabdare ca apartamentul mult visat va fi intr-o zi al dvs., puteti continua negocierile, in caz contrar, recuperati avansul, penalitatile, tot ce se poate ( probabil, pe cale judecatoreasca) si gasiti o alta varianta pentru a va achizitiona o locuinta.
Multumesc de raspunsuri.

Nu se mai pune problema continuarii relatiei cu firma respectiva, nici macar principial, pentru ca apartamentul nu mai poate fi modificat, iar asa cum este nu corespunde scopului in care a fost cumparat.

In antecontract se specifica faptul ca "prezentul act nu se poate desfiinta pe cale unilaterala de catre una din parti, cu exceptia situatiilor expres precizate", da' nu e nicio situatie expres precizata. Mai scrie ca "orice abatere de la acest contract va fi solutionata pe cale amiabila", dar daca nu se ajunge la ceva amiabil?

Nu e stipulat in contract ce se intampla daca predarea nu se face la timp. Dar nu e cel putin ciudat ca, in momentul acesta, constructorul vrea sa vanda ceva ce nu exista?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen antecontract depasit - ce se intampla cu obligatia de plata c_ceauca c_ceauca Buna ziua, Povestea mea suna pe scurt asa, din perspectiva cumparatorului: am semnat un antecontract si am dat un avans pentru o casa la cheie. In acesta, ... (vezi toată discuția)
Penalitati pe baza de precontract madilie madilie Buna ziua, Am cumparat un apartament intr-un imobil care abia se construieste. Deocamdata am semnat doar un precontract. Pe baza acestuia, termenul de predare ... (vezi toată discuția)
( antecontract) ma poate da in judecata constructorul ca nu mai pot sa cumpar casa mirelamaria mirelamaria Buna ziua! am incheiat un antecontract de vanzare cumparare ( am achitat avansul) pt constructie casa -in calitate de cumparator (casa ce se va construi) ... (vezi toată discuția)