Explicatia legala este alta .
Aceasta litera c) de la art 103 alin 1 , a fot introdusa prin Ordonanţa Guvernului nr. 69/2007 care a modificat Codul Rutier si suna cam asa :
Art.103. - (1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se dispune:
[...]
c) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, / ( de aici urmeaza alte situatii ptr care se poate dispune suspendarea dreptului de conducere ) precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi penale, dacă pentru regula de circulaţie încălcată prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce.
In cazul dvs intereseaza doar ca fapta dvs a fost urmarita ca infractiune , iar dovada este dosarul penal in care ati fost cercetat . Este legala sanctiunea aplicata .
Aveti partial dreptate, pt ca ati citat incomplet. Se retine permisul daca accidentul a fost urmare a nerespectarii unei reguli de circulatie pentru care se prevede sanctiunea complementara a suspendarii dreptului de conducere.
Eu nu ma fost cercetat pt o infractiune prevazuta in OUG 195, ci pentru una prevazuta in codul penal(art 184-vat corp din culpa).
Mai explic o data. Procurorul a dat incetare a urmaririi penale pentru ca s-au impacat partile, nu l-a interesat vinovatia sau nevinovatia. Deci rezolutia nu poate sta la baza suspendarii.
Atunci este in sarcina politiei sa probeze ca am incalcat o regula de circulatie pentru care se prevede suspendarea permisului.
Din probele din dosar rezulta urmatoarele:
1. Autoturismele nu erau in miscare atunci cand persoana s-a impiedicat de coarda de tractare. Rezulta ca nu a fost accident de circulatie pentru ca nu se intruneste una din cele patru conditii necesare(sa fie implicat un vehicul in miscare).
2. In momentul in care am intrat pe trecere cu autoturismul, persoana nu era pe sensul meu de mers(venea de pe partea opusa a strazii). Intrucat ma deplasam foarte incet, in ideea de a evita orice risc, persoana a avut timpul necesar de a parcurge distanta pana la coarda. In plus, in zona nu este marcaj longitudinal de separare a sensurilor. Daca nu exista marcaj, cine si cum stabileste unde incepe sensul meu de circulatie? Evident, din ochi, nu?. Precizez ca artera are doua benzi pe sens si o a treia banda in zona mediana, unde este linia de tramvai, iar evenimentul s-a produs pe trecerea de pietoni de la coltul unei intersectii, eu fiind pe banda unu, cu verde intermitent pt viraj la dreapta.
3. Din declaratia celui mai bine pozitionat martor(la circa 5 metri de locul evenimentului, cu fata spre trecere, rezulta ca in momentul in care persoana s-a impiedicat, semaforul pentru pietoni avea culoarea rosie. Eu nu stiu ce culoare avea, ca numai grija asta nu am avut-o, cand am vazut cum cade femeia.
Ceilalti trei martori audiati: unul a ajuns la fata locului dupa eveniment, iar ceilalti doi sunt doua vanzatoare, aflate intr-un magazin situat la circa 25 metri de locul evenimentului, care au vazut prin vitrina ca femeia a cazut si au crezut ca i s-a facut rau de la caldura... Au venit cu o sticla cu apa, sa-i dea sa bea.
Spuneti-mi dv, de unde rezulta incalcarea pt care se suspenda permisul?
Dar eu nu am postat pentru a discuta vinovatia sau alte chestii, ci pentru a rpimi un sfat referitor la ce am de facut in conditiile in care s-a luat masura suspendarii permisului fara nici o baza legala. Mai mult, daca era prin pv de contraventie, il contestam si pana la solutionare permisul nu era suspendat. Dar asa, pe 103, lit "c", am inteles ca numai in contencios, dar certificatul de grefa nu ajuta, permisul este suspendat in continuare, si pana se pronunta instanta, trec cele 30 zile. M-am dus la testare ieri, pentru a putea cere reducerea perioadei de la 90 la 30 zile si am luat-o cu 15 din 15. In mod clar stau fara permis 30 zile fara ca politia sa aiba un temei legal pentru a lua masura.
Distractiv sa traim in Romania, nu?