avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

buna ziua!sunt ramona,am 19 ani si sunt la faculatate.acum locuiesc doar cu tatal meu,mama fiind plecata in italia de 4 ani.acum un an am dat-o in judecata pentru platirea pensie alimentare,dar nu mi-a trimis.as vrea sa merg mai departe,pentru a obliga sa o trimita.parinti mei acum au divortat si nu vreau sa raman pe drumuri.va rog sa imi spuneti ce pot face.va multumesc.
Poti face o plangere penala pentru savarsirea infrcatiunii de abandon de familie, potrivit art.305 alin.1 lit.c din c.pen. sau se poate face o cerere de obtinerea pensiei alimentare in strainatate, potrivit Conventiei de la New York din 20 iunie 1956.
Important este sa cunoasteti resedinta mamei din Italia, pentru ca lucrurile sa se desfasoare mai rapid.
stiu resedinta mamei din italia si am depus o plangere la parchet.deci mai multe nu pot face,nu
?
si ce repercusiuni are infractiunea de abandon de familie,poate decadea din toate drepturile?
Chiar daca mama ta are resedinta in Italia, poti obtine pensia alimentara potrivit Conventiei de la New York din 1956 privind obtinerea pensiei de intretinere in strainatate.
Pentru detalii cum poti obtine aceasta pensie din Italia, vezi discutiile purtate pe topicul www.avocatnet.ro/content/for...

Părintele minorului poate fi decăzut din drepturile părinteşti numai în cazurile limitativ prevăzute în art. 109 C. fam. care constau în greşita exercitare a drepturilor şi îndatoririlor, iar nu şi la neexercitarea acestor drepturi şi îndatoriri.
Decaderea din drepturile parintesti conform Art. 109 din Codul Familiei poate aparea doar in urmatoarele cazuri: “Daca sanatatea sau dezvoltarea fizica a copilului este primejduita prin felul de exercitare a drepturilor parintesti, prin purtarea abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea indatoririlor parintesti, ori daca educarea, invatatura sau pregatirea profesionala a copilului nu se face in spirit de devotament fata de Romania.”
In aceste cazuri, instanta judecatoreasca, la cererea autoritatii tutelare, va pronunta decaderea parintelui din drepturile parintesti. Citarea parintilor si a autoritatii tutelare este obligatorie.
In acelasi timp, decaderea din drepturile parintesti nu il scuteste pe parinte de indatorirea de a da intretinere copilului.
Ultima modificare: Duminică, 18 Mai 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Renuntare la drepturile parintesti anca_florina anca_florina Buna ziua, Sunt mama unei fetite de 4 ani si 8 luni. In urma unui proces am obtinut custodia copilului, tatal urmand a plati o pensie alimentara in cuantum de ... (vezi toată discuția)
Adoptie minor numai ca mama Celicia Celicia BUNA ZIUA, Sunt casatorita si totul meu are o fetita din prima casatorie. Tutela este a tatalui, mama platind doar pensia alimentara.Deoarece mama ei nu are ... (vezi toată discuția)
Ajutor in privinta custodiei maria.cimpeanu maria.cimpeanu Buna! As avea si eu o intrebare. Care sunt sansele de primire a custodiei unui minor in varsta de 3 ani de catre tata in conditiile in care mama a parasit tara ... (vezi toată discuția)