Buna ziua la toti. Sunt nou pe aici si nu sunt sigur ca postez unde trebuie. Cer intelegerea dvs. daca postarea mea era mai potrivita in alta sectiune.
Am un bun prieten intr-o situatie foarte dificila. A avut o mica firma acum 5 ani care a intrat in insolventa, la cererea finantelor. A ramas cu niste datorii la stat care se ridica acum cu penalizari la circa 40.000 lei. Lichidatorul a cerut si a obtinut in instanta ca aceste datorii sa i se impute lui personal.
Omul e somer de mai bine de un an de zile si acum a reusit sa se angajeze ca taximetrist. Are in proprietate doua apartamente. Unul e detinut impreuna cu sotia si locuieste in el impreuna cu copiii. Al doilea e donat de mama lui, care a avut grija sa-si treaca (in momentul donatiei) in cartea funciara un drept de domiciliu viager.
Cei 40.000 lei reprezinta o suma enorma pentru el, pe care nu are cum sa o plateasca. As vrea sa va intreb daca e posibil ca una dintre aceste proprietati sa fie executata silit de finante si daca ar putea face ceva sa impiedice asta. Nu are bani de avocat. Si in procesele cu finantele si lichidatorul, l-au dus de nas cum au vrut si dintr-o datorie reala de 10.000 lei s-a ajuns la o suma de 4 ori mai mare.
Colac peste pupaza, sotia i-a intentat divort, facandu-l raspunzator de toate. Si i-a cerut sa renunte la partea lui din apartament si sa plece la maica-sa.
Va rog, o sugestie, ce ar putea face. Multumesc.
Da.Din pacate pentru prietenul dvs., creditorul poate solicita partajul bunurilor comune iar...aceste imobile (unul dintre ele) sa fie scos la vanzare prin licitatie publica...pentru recuperarea debitului si a cheltuielilor de executare-dupa caz.
Daca prietenul dvs. va renunta la partea sa de apartament iar creditorul nu-si va putea "indestula creanta" din vanzarea celuilalt imobil (desi...nu stim ce preferinte va avea creditorul in momentul inceperii executarii silite)...va putea anula acea tranzactie prin care prietenul dvs. renunta la partea sa din dreptul de proprietate la imobil, ca fiind facuta in frauda creditorilor sai.
Sarcina/existenta unui uzufruct viager asupra unuia dintre imobile, nu poate impiedica o eventuala executare silita asupra acestui imobil.
Prietenul dvs. pare a fi raspunzator de existenta acestei situatii...nu sunt in masura sa judec pe nimeni dar...pare ca sotia acestuia ar avea motive de suparare.
Nu cred ca divortul ar putea fi o solutie pentru evitarea platii datoriilor, in acest moment.Nici macar o revocare a donatiei, nu stiu in ce masura ar fi utila...
Multumesc pentru raspuns. Am banuit eu ca asa stau lucrurile.
Intr-adevar, el e raspunzator pentru situatia asta. Dar din prostie. Nu a bagat bani in buzunar. Si-a platit angajatii la negru si a incasat niste amenzi enorme. Nici macar nu a incercat sa se protejeze cumva si nu si-a dat seama de consecinte.
Divortul e real. Adica nevasta i-a facut bagajele si l-a aruncat pe usa afara. Nu e o stratagema sa scape. El nu ar vrea sa divorteze.
Problema e daca acum se mai poate face ceva.