avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Conditii de munca PCTF - feroviar
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Conditii de munca PCTF - feroviar

Tatal meu a lucrat intre 1965 si 1992 ca ofiter PCTF la punctele de frontiera feroviar.14 ani si 7 luni sunt socotiti ca lucrati in conditii deosebite (spor 25%) si 12 ani si 6 luni in conditii normale.As dori sa stiu daca pot solicita reevaluarea conditiilor de munca pentru anii lucrati in conditii normale in sensul socotirii ca lucrati in conditii deosebite.Mentionez ca sunt pensionar de urmas.
Cel mai recent răspuns: cata_strophik2010 , utilizator 07:31, 13 Mai 2012
cata_strophik2010 a scris:
As dori sa stiu daca pot solicita reevaluarea conditiilor de munca pentru anii lucrati in conditii normale in sensul socotirii ca lucrati in conditii deosebite. Mentionez ca sunt pensionar de urmas.

Nu stiu daca am inteles intrebarea, dar incerc sa va raspund. Nu puteti solicita recalcularea pensiei unei persoane care a decedat (presupun ca la asta va referiti cand intrebati despre "reevaluarea conditiilor de munca"). Drepturile de pensie sunt drepturi intuitu personae, deci se exercita personal sau prin reprezentant cu procura speciala.

Puteti, in schimb, sa solicitati recalcularea drepturilor dvs. de pensie, daca aveti adeverinte din care rezulta ca perioada a fost lucrata in conditii deosebite (sincer, nu stiu cum ati putea obtine o asemenea adeverinta).

Daca sensul intrebarii este altul, va rog sa reveniti cu precizari.
Ultima modificare: Duminică, 27 Februarie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Sunt pensionar de urmas dupa tatal meu.In lege se spune ca un urmas are dreptul la 50% din pensia titularului decedat sau ar avea dreptul titularul.Desi termenul "ar avea dreptul" te duce cu gandul la cei care erau salariati in momentul decesului termenul duce la diverse interpretari..In acest moment se recalculeaza(reevalueaza) pensiile militare.HG 1294/2001 face referire la stabilirea locurilor de munca si activitatilor cu conditii deosebite,conditii speciale si alte conditii specifice pentru cadre militare.Pentru pensionarii din MAPN s-a dat Legea nr 90/2007 Aceasta prevede ca de avantajele HG 1294/2001 sa beneficieze si pensionarii militari iesiti la pensie inainte de 2001..Pentru a putea beneficia si pensionarii din politie,SRI etc s-a dat HG 136/2008 pentru abrogarea notei din anexa nr 2 si a notei din anexa nr3 la HG 1294/2001.Faza este ca anexele respective sunt secrete.Daca nu aveti alta varianta ma gandesc sa trimit o cerere catre serviciul resurse umane din cadrul IJPF Suceava in care le voi explica situatia.
Da, asta n-am spus in mesajul anterior: recalcularea pensiei de urmas se face, de fapt, recalculandu-se punctajul mediu anual al sustinatorului decedat.

Daca anexele sunt secrete, chiar nu stiu cum ati putea sa aflati ceva. Ramane sa trimiteti cerere serviciului Resurse Umane din cadrul IJPF, eu nu vad nicio alta varianta.
Dupa 3 luni de asteptare a sosit si raspunsul favorabil,din cei 34 ani si 8 luni lucrati,33 ani si 9 luni sunt socotiti ca lucrati in conditii speciale si restul de 11 luni in conditii normale(participari la cursuri de limbi straine).Va multumesc pentru sfat.
Astazi mi-a sosit decizia de pensie de urmas revizuita de CSP a MAI dar fara a fi luata in considerare adeverinta emisa de DG Pasapoarte care preciza cele spuse de mine la comentariul din 12 iunie.In cazul in care s-ar fi tinut cont de date pensia ar fi fost mai mare cu 19%.As dori ca cererea pe care o voi intocmi sa se bazeze pe art. 2 alin.1 din OUG 1/2011.Astept sfat.

Alte discuții în legătură

Recalcularea pensiilor - valorificarea stagiilor de cotizare realizate dupa pensionare Danila_Lucian Danila_Lucian Sunt nascut la 02.01.1961, pensionar militar din 31.10.2002 . Am stagiu de cotizare ca militar 21 ani 4 luni si 6 zile( include armata si scoala militara ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas. rusu apostu camelia rusu apostu camelia Tatal decedat cu zece ani vechime in munca,mama salariata,bugetara,copilul elev.Copilul beneficiaza de pensie urmas?Multumesc. (vezi toată discuția)
Adeverinta grupe de munca pentru persoane decedate giurgea giurgea Tatal meu, pensionar militar, a decedat. Mama, 83 de ani, este benficiara pensiei de urmas. In procesul revizuirii pensiei militare, mama a primit o decizie in ... (vezi toată discuția)