Ca mai toate blocurile din capitala si al nostru are consumul de energie termica calculat la nivel de apartament de o firma autorizata pe baza repartitoarelor de cost, instalate pe fiecare radiator din fiecare apartament.
In ultimul timp se realizeaza faptul ca aceste repartitoare nu ne aduc doar economie de pret in ceea ce priveste consumul de caldura, dar si diferenduri intre locatari cum ca unii ar demonta aceste aparate de pe radiatoare, dar si degradarea imobilului prin neasigurarea unei temperaturi cat de cat pozitive la nivelul spatiilor comune, care prin natura lor de cota parte indiviza din suprafata comuna, ne aduc cheltuieli suplimentare pentru administrarea acestora.
In concluzie ar fi de preferat sa se renunte la aceasta contorizare si trecerea la sistemul "pausal" de calcul, care se pare ca nu e mai costisitor decat acesta.
Ca orice companie care stie ce vrea si cea care ne calculeeaza noua cotele de caldura ne-a oferit un contract direct pe 10 ani, din care s-au scurs cam 5. La insistentele Asociatiei de proprietari, firma care se ocupa de acest serviciu, ne raspunde sec: avem contract 10 ani ne platiti 10 ani si dupa aceea discutam.
Intrebarea mea e: avem noi vreun cadru legal sa ne lepadam de acest cotract? Sau trebuie sa ducem aceasta firma in spate inca 5 ani de acum in colo?
Aveti o posibilitate de a actiona firma in judecata cu sanse destul de reduse de a va "lepada" de ea :)
Care sa fie motivul?
Ca se cearta vecinii intre ei? E vina firmei de calcul?
Ca asociatia a hotarat deconectarea caloriferelor din spatiile comune si se degradeaza cladirea? E vina firmei de calcul? Si daca veti calcula la pausal o sa dea drumul la caloriferele de pe hol? Si in acest caz nu creste factura la caldura?
Ca vi se pare ca la "pausal" sunt aceleasi costuri? E vina firmei de calcul?
Eu va sugerez altceva.
Sa nu atacati firma, treceti sub tacere contractul,
.....sa va calculati la pausal caldura pana la sfarsitul anului.
.....daca veti ajunge la concluzia ca e mai bine fara repartitoare
.....va calculati caldura la pausal fara a rezilia niciun contract.
De ce? Pentru ca mentinerea contractului cu firma respectiva nu va costa nimic. Ei percep comisionul numai daca va si calculeaza caldura, or daca nu v-o calculeaza, asociatia nu plateste nimic.
In cazul in care ajungeti la concluzia ca totusi o sa va intoarceti la repartitoare, o faceti discret, dand la calcul in continuare.
Este situatie delicata
Si asociatia noastra a trecut prin tentativa de a nu achita obligatii financiare catre unitatea care calcula contravaloare caldura si ,la un interval scurt de timp de neplata,aceasta a actionat in instanta asociatia de proprietari pentru incalcarea prevederilor contractuale
S-a invocat ca unitatea care preia si calculeaza index consum lunar nu a incalcat obligatiile asumate ,nu si-a exprimat intentia sa rezilieze contractul
In final,s-a ajuns la concluzia ca pentru a indeparta obligatia platilor contractual prevazute in caz de reziliere unilaterala,s-a mentinut colaborarea cu respectiva unitate pana la termenul din contract,dupa care toti proprietarii au renuntat la repartitoare
Si lumea este multumita atat de caldura din casa cat si de valorile lunare de caldura platite
Va sfatuiesc sa consultati art. 6 litera f din Ordinul 233 din 2004 modificat şi completat de Ordinul 255 din 2006, Anexa 3 - Normativul tehnic din 30/08/2004 publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 862 din 21/09/2004, care spune citez: „Art. 6. - Sistemele de repartizare a costurilor pentru încălzire pot fi utilizate numai în cazul în care: f) încălzirea incintei nu se realizează: prin pardoseală, prin plafon, cu aer cald, cu aeroterme, agentul termic utilizat nu este aburul, precum şi în toate cazurile stabilite de standardele SR-EN 834, respectiv SR-EN 835, identice cu normele europene EN 834 şi EN 835." In conditiile in care declarati ca folositi si alte mijloace de incalzire decat caloriferele, nu mai au voie sa va ia in calcul repartitoarele. Din pacate vor trebui sa faca toti vecinii la fel. Dar daca sunteti mai multi proprietari care fac acelasi lucru atunci conform art 6 litera i, din Ordinul 255 din 2006, care modifică şi completează Ordinul 233 din 2004, citez "i) cel puţin 80% din proprietarii spaţiilor cu destinaţie de locuinţă au montate sisteme de repartizare a costurilor pe toate corpurile de încălzire racordate la instalaţia interioară de distribuţie a energiei termice din condominiu, condiţie ce trebuie respectată şi în cazul imobilelor tip condominiu în care sunt constituite mai multe asociaţii de proprietari/locatari, din care numai unul are calitatea de titular de contract de furnizare a energiei termice.", si atunci conform legii serviciul devine invalid conform art. 23 aliniatul (2) din Ordinul 233 din 2004 modificat şi completat de Ordinul 255 din 2006, Anexa 3 - Normativul tehnic din 30/08/2004 publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 862 din 21/09/2004, citez „(2) Se interzic montarea, punerea în funcţiune, utilizarea şi exploatarea sistemelor de repartizare a costurilor care nu îndeplinesc condiţiile tehnice impuse în prezentul normativ tehnic sau în cazul în care condiţiile de furnizare a agentului termic nu îndeplinesc condiţiile specifice cerute de normele tehnice în vigoare. “
Pentru rezilierea contractului inainte de termen exista legi ale OPC. Va aduc ca exemplu legea 363 din 2007, unde la art. 9 scrie ca: " Art. 9. - Pentru a determina dacă o practică comercială recurge la hărţuire, constrângere, inclusiv la forţa fizică sau la influenţa nejustificată, se iau în considerare următoarele elemente: d) orice obstacol oneros sau disproporţionat, neprevăzut în contract, impus de comerciant, atunci când consumatorul doreşte să îşi exercite drepturile contractuale, inclusiv dreptul de a înceta contractul sau de a schimba produsul ori de a se adresa unui alt comerciant; ". Indiferent cum e scris contractul trebuie sa existe o metoda de a fi incheiat inainte de termen, alta decat forta majora. E drept ca nu e problema firmei de calcul ca va certati intre dvs, dar nici nu va pot obliga sa acceptati acest serviciu daca el nu va mai este folositor. De obicei, insa exista penalitati pentru intreruperea contractului inainte de termen. Daca acestea nu exista si nu se prevede o modalitate de incetarea a contractului va puteti adresa OPC pentru practici comerciale agresive sau puteti avea o discutie cu firma in legatura cu aceasta problema.
De asemenea tot in Normativul tehnic veti gasi si faptul ca repartitoarele de caldura nu sunt mijloace omologate metrologic, si va pot spune ca din ce am vazut pe niste site-uri europene ele nu au fost omologate nicaieri metrologic. Biroul de Metrologie nu le va omologa niciodata pentru ca erorile care le dau sunt prea mari pentru mijloacele de masurare.
Toate aceste informatii le-am strans acum 1 an de pe internet din acelasi motiv ca dvs: renuntarea la firma de calcul si am reusit. Dar va atrag atentia sa verificati daca intre timp nu au mai aparut si alte legi. Sper sa va fie de ajutor. ;)
@rateodoru
Iar pe dv. am sa va rog sa verificati daca actele normative pe care le invocati mai sunt in vigoare.
Va ajut eu: Ordinul 233/2004 nu mai este!
De asemenea am rugamintea sa verificati de ce din punct de vedere tehnic repartitoarele nu pot fi verificate metrologic.
Presupunem ca contractul dv semnat pe 10 ani se plateste in functie de numarulde repartitoare.
Puteti sa anuntati firma ca unii s-au debransat sau asa cum ati spus si-au scos repartitoarele si ca au mai ramas doar 2 apartamente sau cite credeti dumneavoastra.
Fiind platiti la numarul de repartitoare citite x pretul pe repartitor o sa vedeti ca nu le mai convina sa se deplaseze pana la dumneavoastra si o sa anunte ca si pe altii ca nu o sa mai vina si rezilieaza ei .