avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1380 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... renuntare la dreptul subiectiv
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

renuntare la dreptul subiectiv

ce inseamna renuntarea la dreptul subiectiv? poate cine va sa renunte la dreptul sau de a solicita anularea unui act? daca aceasta renuntare se face la notar, cel care o face se mai poate razgandi?
Cel mai recent răspuns: eugen05 , utilizator 12:03, 27 Februarie 2011
Renunţarea la dreptul subiectiv dedus judecăţii este definită în doctrină ca fiind actul procesual prin care reclamantul, abandonându-şi dreptul subiectiv pretins, înţelege ca astfel să stingă procesul în mod irevocabil, pierzând posibilitatea de a se mai adresa instanţei cu o nouă cerere de chemare în judecată pentru apărarea sau valorificarea dreptului respectiv .

Renunţarea la dreptul subiectiv se poate face oricând în cursul judecăţii, fie în faţa instanţelor de fond, fie în faţa instanţei de recurs .

Renunţarea se poate face verbal în şedinţă sau prin înscris autentic, însă se admite că sunt opozabile părţilor şi renunţările extrajudiciare rezultând dintr-un înscris sub semnătură privată, recunoscut de către reclamant .
cel care renunta la un drept, poate face acest lucru doar in timpul unui proces, proces in care in prealabil a solicitat acest drept? sau poate renunta la dreptul lui fara sa-si fi solicitat acest drept in instanta, pentru a asigura pe cineva ca este neutru fata de acel drept, adica pentru a asigura pe cineva ca nu va ajunge niciodata in instanta?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la proces. interpretarea art. 247 c.p.c pop sorin pop sorin ''Renuntarea se poate face in sedinta sau prin inscris autentic'' Practic o declaratie din partea reclamantului (inafara instantei) sub semnatura privata, ... (vezi toată discuția)
Cerere de renuntare la judecata ! tudor9 tudor9 Am o nelamurire referitoare la transmiterea intentiei mele de a renunta la judecata. Astfel. aceasta cerere se poate transmite si prin posta sau trebuie facuta ... (vezi toată discuția)
Renuntare proces aaae aaae Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca este necesara sau obligatorie prezenta mea in sala de judecata in cazul in care am renuntat la procesul privind ... (vezi toată discuția)