avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de intretinere.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de intretinere.

Depinde si cand s-a incheiat, pe baza caror acte...
Daca e constructie sau teren...
Ce ma impiedica sa cumpar o constructie prin act sub semnatura privata? Actul e perfect valabil dar nu e opozabil tertilor fiindca nu e inscrisa vanzarea in CF.

Conditia de validitate este doar pt terenuri:
"Terenurile cu sau fără construcţii, situate în intravilan şi extravilan, indiferent de destinaţia sau de întinderea lor, pot fi înstrăinate şi dobândite prin acte juridice între vii, încheiate în formă autentică, sub sancţiunea nulităţii absolute."

Dar in speta de fata actul nu e opozabil creditorului celui care instraineaza, fiindca nu a fost inscris in CF. Basca daca e facuta in scopul fraudarii intereselor acestui creditor din executarea silita, in cazul in care acesta nu s-ar putea indestula.
Nu este chiar asa... legislatia din tara asta nu e o plantatie cu randuri-randuri de legi ordonate... este o jungla.
Ia vezi daca e intocmit actul dupe ce legea cere tuturor imobilelor, ca o conditie de valabilitate, extras pentru autentificare... are acest act acest extras la baza? :-/ Atunci, nu prea e valabil, caci e o norma imperativa. La fel cu adeverinta de la asociatie... taxele platite la impozit...
:(
corect, comentariul facut de Ariam se referea la situatiile instrainarii unui teren, cu sau fara constructii (asta a si scris)
O constructie poate fi instrainata prin act sub semnatura privata, cu exceptia situatiilor in care prin acelasi act (contract de vanzare cumparare) se instraineaza si un drept real cu privire la terenul aferent.
Astazi, conform prevederilor referitoare la CF, o constructie nu se poate instraina decat avand la baza, ca o conditie de valabilitate, un extras de carte funciara pentru informare. Tot conform legii, acestea se pot obtine numai de catre notari.
Asa incta, daca nu a pus un notar sa scoata asa ceva si apoi nu i l-a luat, folosindu-l ca sa incheie acel contract sub semnatura privata, acel contract nu e valabil.

La fel si cu adeverinta de la asociatia de proprietari...

Crede-ma, stiu in ce masura pot incheia acte certificate si, din pacate, de la modificarea legislatiei privitoare la forma si conditiile contractelor de vanzare imobile, nu mai e valabil un contract fara aceste documente la baza.

Daca vii, Ramona, si-mi arati cum anume poti ocoli acele prevederi clare, exprese si imperative ale legii speciale, care se aplica prioritar, derogand de la Codul civil, atunci mai discutam despre cata dreptate ai putea sa ai.
Acel contract nu e valabil nici cat o ceapa degerata. Nu are extras la baza.
Nu e vorba despre forma lui, ci despre lipsa unor proceduri si acte necesare valabilitatii acelui act.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Mai 2008
Liliana Gradinaru, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura vanzare imobil Ion Monica Ion Monica Pot sa vand un imobil de pe persoana juridica pe persoana fizica numai pe baza de factura fiscala, fara sa fac contract notarial? Ce TVA se aplica ? Imobilul ... (vezi toată discuția)
Mostenitori luciano72 luciano72 un act de vanzare cumparare facut de mana din care un cumparator este si martor si fara a fi prezent un notar ,este valabil? (vezi toată discuția)
Intabulare transfer constructie fara contract autentic ContSters20980 ContSters20980 Dragi colegi, Ce parere aveti despre posibilitatea transferului dreptului de proprietate asupra unei constructii in felul urmator: contract autentic numai ... (vezi toată discuția)