Buna seara. M-am hotarat sa va scriu in urma afisarii intretinerii pe luna ianuarie, in valoare de 300,50 lei. Locuiesc la parter. Ca si vecinul meu, suntem 3 persoane luate in evidenta la intretinere. Numai k la cheltuielile pe persoana, noi tot timpul avem mai mult de plata. La modul cativa lei in plus. Precizez ca locuim cu chirie. Ni s-a spus ca diferenta provine din faptul ca proprietarul plateste si el ceva, si anume liftul. I-am spus ca din cunostintele mele, se platesc doar reparatiile pentru lift la parter, nu si intretinerea liftului. Asta in primul rand. In al doilea rand, n-am auzit pe nicaieri ca proprietarul, nelocuind acolo, sa plateasca ceva. L-am intrebat unde pot gasi asta, si mi-a spus ca in lege. La intrebarea ''care lege?'' mi s-a raspuns cu ''nu mai stiu''. Sper ca am fost suficient de explicita. Exista asha ceva?
Legile in domeniu sunt: legea care reglementeaza organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari nr. 230/2007, legea 114/1996-Legea locuintei si Normele metodologice de aplicare a legii 230/2007
Prevederile legii 114/1996 aferente asociatiilor de proprietari au fost transferate in legea 230/2007, astfel incat legile care reglementeaza functionarea asociatiilor de proprietari sunt:
- legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari
si foarte important
- HG 1588/2007 cu normele de aplicare a legii 230/2007/
Deci in niciun caz proprietarul care nu locuieste in apartament, inchiriindu-si-l, nu plateste nimic in plus. Nu exista asemenea prevedere in nicio lege.
Ascensorul se plateste pe cota-parte indiviza, nu pe persoane, atat la reparatii, cat si la intretinere (abonamentul de service).
Persoanele care locuiesc la P si et.1 (daca liftul este incuiat la acest etaj) pot fi scutite de plata curentului electric aferent liftului, cu conditia sa existe contor separat pentru lift, iar persoanele sa declare pe proprie raspundere ca nu folosesc liftul pentru folosirea uscatoriei de la ultimul etaj (daca aceasta este functionala).
Acum ca v-am raspuns la intrebare dv. puteti sa lamuriti problema cu administratorul care, daca tot va pune niste cheltuieli pe lista, trebuie musai sa stie si in baza carei legi socoteste el acolo banii pe care trebuie sa-i plateasca oamenii, proprietari si chiriasi deopotriva.
Legea lifturilor
ianniglx
Cea mai stupida lege din cate exista in romania legea privind lifturile: este normal sa platesti intretinere lift atata vreme cat stai la parter sau demisol ... (vezi toată discuția)