avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Vanzarea produsului, impozite, taxe.
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Vanzarea produsului, impozite, taxe.

Vreau sa ma informez in legatura cu unele chestii.

Vreau sa creez un produs care sa il vand online si sa il trimit prin posta
Un DVD, film, creat acasa (adica non-profesional)

Si sunt curios cum se procedeaza, care sunt aspectele legale pe care trebuie sa le iau il calcul

Trebuie sa am o firma ca sa imi vand produsul online?
Trebuie sa emit facturi ? garantii ?

Si cum se procedeaza cu taxele, impozitul ? Trebuie platit, nu trebuie platit ? Nu stiu nimic in legatura cu asta, o descriere mai detaliata ar fii apreciata.

Metodele de plata pentru produs m-am gandit ca ar fii sau ramburs la posta sau plata in avans prin intermediul PayPal, iar apoi sa transfer pe card.
Vanzarile se fac pe teritoriul Romaniei.

Un raspuns la intrebari ar fii apreciat.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 10:08, 28 Mai 2008
antipot a scris:
Pai atunci cum se afla daca banii primiti prin PayPal sunt din vanzari sau altceva ca sa imi poata lua impozit?, pentru ca prin PayPal, cand trec banii in cont nu spune asa ceva.

E responsabilitatea dvs sa declarati veniturile profesionale, indiferent de unde provin. Apoi, dvs trebuie sa emiteti factura pentru suma respectiva, care se inregistreaza, iar daca cealalta parte e o PJ, va inregistra si ea factura. Un control la persoana respectiva incrucisat cu unul la dvs v-ar putea atrage direct sancituni penale pentru evaziune fiscala daca nu procedati legal de la bun inceput. Nici nu mai spun ca orice client nesatisfacut sau "prieten binevoitor" poate face o sesizare in acest sens.

Si ce s-ar putea intampla, daca totusi as vinde prin curier sau posta-ramburs fara firma sau PFA ?

Infractiunea de evaziune fiscala, cu consecintele de rigoare.

Si cum ajung PFA ? Ce conditii trebuie sa indeplinesc, etc. ?

Nu multe. [ link extern ]

Iar daca ajung PFA si nu fac profit, presupun ca taxe sau impozit nu trebuie sa platesc ?

Daca nu aveti "profit" nu platiti nimic. Am pus ghilimele pentru ca se numeste tot venit, dar net.

Cum pot altii sa vanda fara sa aibe firma sau fara sa fie PFA ?

Tot asa cum unii pot fura. Adica ilegal.

Iar daca produsul are 2 autori, amandoi trebuie sa fie PFA ?
In caz ca e vandut doar de 1 persoana.

Nu, dar cel care vinde trebuie sa aiba acest drept conferit si de celalalt autor.

Ce implicatii ar avea Protectia Consumatorului pentru un DVD vandut online, in caz ca sunt PFA? Trebuie sa emit garantii sau ceva? Sadisfacere garantata pentru DVD sau banii inapoi ?

Depinde ce contine dvd-ul. Trebuie sa garantati functionarea programului respectiv (banuiesc ca de asta e vorba), dar nu stiu sa existe detalieri in legislatia romana despre asta. De exemplu la programele legislative furnizorul nu isi asuma raspunderea pentru prejudicii cauzate de actualizarea necorespunzatoare sau greselile din textul actelor normative.
Multumesc pentru raspunsuri!

=D>
defapt mai am 2 intrebari daca se poate

Ca PFA pot sa am alt nume decat cel legal ? Pot sa distribui, sau sa pun alt nume pe produs, decat numele legal ? Adica sa fac afaceri sub un alt nume, decat numele adevarat vreau sa spun.

Iar impozitul si TVA-ul sunt aceleasi chestii ? sau amandoua trebuie platite ? sau cum ?

Multumesc!
antipot a scris:

defapt mai am 2 intrebari daca se poate

Ca PFA pot sa am alt nume decat cel legal ?

Nu.

Adica sa fac afaceri sub un alt nume, decat numele adevarat vreau sa spun.

Nu.

Iar impozitul si TVA-ul sunt aceleasi chestii ?

Nu

sau amandoua trebuie platite ?

Platesti TVA daca declarari ca doresti sa fii platitoar de TVA
Pai cum sa nu platesc TVA daca vand un produs ? la persoane fizice ?

si am inteles ca trebuie sa am facultate sau experienta in domeniu ca sa devin PFA ? sau diploma sau ceva...

si la treaba cu numele diferit, pai eu ma refer la exemplu ca un autor isi pune alt nume pe carte, desi nu cel legal, si e cunoscut prin numele acela, nu e posibil ?

Alte discuții în legătură

Vreau sa vand programe facute de mine Lorant Lorant Buna. Sunt un programator din Romania si as dorii sa imi vand produsele pe internet. As avea nevoie de niste informatii daca ma poate ajuta cineva. Am fost la ... (vezi toată discuția)
Caut raspuns de un an: impozitul se plateste doar cand banii ajung in contul bancar? raduma raduma Am o intrebare la care nu am primit inca un raspuns definitiv. Am intrebat mai multi contabili. Sunt PFA, si in 2010 am primit bani pe contul meu Skrill. ... (vezi toată discuția)
Venit din activitati independente gtht90 gtht90 Bună ziua, mă numesc Mihai şi am 23 de ani. ªtiu PHP la nivel mediu şi de câteva luni bune am început sa vând un script făcut de mine. Banii au ... (vezi toată discuția)