avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Unitatile administrativ teritoriale reprezentate prin ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Unitatile administrativ teritoriale reprezentate prin primar sunt subiect activ de raspundere contraventionala?

Unitatea administrativ teritoriala reprezentata prin Primar este sau nu subiect activ de raspundere contraventionala? daca am intocmit un proces verbal de contraventie si am scris la persoana juridica UAT oras prin primar se poate anula un PVC?
Instanta de fond a constatat ca PVC este legal intocmit iar instanta de recurs a anulat PVC motivand ca autoritatile publice locale sunt subiecte active de raspundere contraventionala. Este normal ca autoritatile publice locale sa fie subiect activ de raspundere, desi nu are personalitate juridica, avand doar functii deliberatice/ consiliile locale si executive-primarii. Decizia instantei de recurs este irevocabila, ca atare am introdus actiune de contestatie in anulare in temeiul art. 318 C.proc.civ. Este corect?
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 22:27, 28 Februarie 2011
calitate procesuala pasiva o are UAT care v-a amendat, calitate procesuala activa o aveti dvs. in proces pentru ca dvs ati formulat plangerea si dvs trebuie sa faceti demersuri in sustinerea ei. contestaţia în anulare este admisibilă în condiţiile în care instanţa de recurs avea obligaţia de a cerceta cauza sub toate aspectele potrivit prevederilor art.304 1 C.proc.civ., 304 C.proc.civ. şi OG nr.2/2001. Potrivit prevederilor art.318 C.proc.civ., hotărârile instanţelor de recurs mai pot fi atacate cu contestaţie, când dezlegarea dată este rezultatul unei greşeli materiale sau când instanţa, respingând recursul sau admiţându-l numai în parte, a omis din greşeală să cerceteze vreunul din motivele de modificare sau de casare.
@Mihai-Mihai :rofl: probabil ca n-ati citit ce scria Ungur Lucia mai sus ... nu de alta dar raspunsul d-voastra se potriveste ca nuca pe chestiile acelea orizontale pe care sta tavanul.
@ Ungur Lucia.
1. Regula. Raspunderea contraventionala a oricarei persoane juridice este in fond si la urma urmei o raspundere pentru fapta altuia pentru motivul usor observat ca persoana juridica (sau morala) este o simpla fictiune. Comuna nu are vointa proprie dupa cum nu are vointa nici SRL-ul. Oamenii care conduc comuna sau SRL-ul au vointa si ei se fac vinovati de savarsirea faptelor contraventionale.
2. Insa aceasta regula simpla are numeroase neajunsuri fapt ce a determinat legiuitorul sa uite de rigoare logica si sa instituie raspunderea contraventionala si penala pentru persoanele morale. Vox populi vox Dei. Logic sau nu persoanele morale fie ele de drept public sau privat vor raspunde contraventional daca legiuitorul a inteles sa sanctioneze persoanele juridice care "savarsesc" acea fapta. Asa stau lucrurile in ceea ce priveste produsele supuse regimului accizarii si in multe alte domenii. Mai mult, in unele domenii (produsele supuse reg. accizarii sunt numai un exemplu) NUMAI persoana juridica poate fi subiect activ al contraventiei.
3. Asadar, trebuie sa ne scrieti exact pentru care fapta ati sanctionat contraventional u.a.t. pentru ca daca municipiul Bucuresti nu poate fi sanctionat contraventional pentru ca a traversat pe culoarea rosie a semaforului, aceeiasi persoana juridica de drept public poate fi sanctionata pentru - exempli gratia - modul in care au fost depozitate gunoaiele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz de drept,art.723 cod proc.civ. danl92831 danl92831 O asociatie de proprietari cheama in judecata o persoana care detine o casa si nu are in proprietate un apartament care este in zona reclamantei, obligand ... (vezi toată discuția)
Cai de atac leusan leusan Cate cai de atac se pot exercita int-un proces civil, (anulare pr verbal de contraventie).? (vezi toată discuția)
Contestatie ContSters30487 ContSters30487 nu prea am motive de contestatie in anulare, as zice ca mai multe motive am la revizuire. Ce spuneti as putea sa ma folosesc la contestatie , de aplicarea ... (vezi toată discuția)