avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Redobandirea unui teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Redobandirea unui teren

Va rog sa imi spuneti daca as putea redobandi un teren ce a apartinut familiei ,dar care a fost expropriat prin Decretul nr. 95/1978(in acest Decret se specifica cu totul altceva).Este vorba despre o supr. de teren intrav. de 2968mp,care a fost exprop. prin Decretul sus amintit si transcris in favoarea Statului Roman.
Primaria concesioneaza o parte din supr. unor pers fizice pt ridicare de garaje ,iar pe restul supr. doreste in acest an sa construiasca blocuri.
Intrebarile mele sunt:
-pot redobandi intraga suprafata de teren inapoi ,iar cei ce si-au constr. garaje sa-mi plateasca chirie,sau macar partea care nu este afectata de constructii???
Bineinteles ca pe mine ma intereseaza intreaga suprafata,dar nu stiu cum as putea intra in posesie.
V a rog lamuriti-ma si daca se poate face ceva , ce??
Va multumesc si va doresc o zi placuta.
Cel mai recent răspuns: Maarria35 , utilizator 17:05, 2 Martie 2011
Din pacate a expirat termenul prin care trebuia sa solicitati restituirea pe cat posibil in natuira a imobilului teren si despagubiri pentru diferenta imposibil de restituit .Daca ati depus deja notificare in baza Legii 10/2001 insistati in solutionarea ei.
Din pacate nu am depus nici o notificare pana in prezent,insa am o nedumerire totusi ,de aceea am apelat si pe acest forum.Eu am luat legatura cu un av si mi-a spus ca se poate redobandi mergand pe uzucapiune.Spunandu-mi acest lucru eu merg cu gandul ca doreste doar sa incaseze banii ,sau gresesc...
Chiar nu mai exista o alta posibilitate?
Oricum va multumesc foarte mult pt raspuns si va doresc o seara placuta.
Din moment ce dvs. sunteti fostul proprietar, uzucapiunea nu are cum sa curga impotriva dvs. insiva... De asemenea, pentru uzucapiune, se impune ca dvs. sa si stapaniti acel teren neintrerupt in ultimii 30 de ani (ceea ce este imposibil, din moment ce pana la Revolutie era expropriat prin acel decret), public, sub nume de proprietar... (inclusiv plata impozitelor...).
De asemenea, eu as merge, inainte de toate, la primarie, sa verific regimul juridic al terenului: domeniu public sau privat al localitatii respective...pentru ca daca este domeniu public, chiar nu se mai poate face nimic.
Singura idee care imi vine in minte este, eventual, o actiune in vederea repunerii in termenul de depunere a cererii de retrocedare, in baza legii 247/2005, dar va trebuie o motivatie "beton" (va trebui sa dovediti instantei ca, din motive obiective si dincolo de puterea dvs, nu ati putut formula cerere in termenul legal - 30.11.2005)
Sincer, sansele sunt foarte putine, depinde de dvs. cat de dispusa sunteti sa riscati prin instante si cati bani aveti de cheltuit...:(
In cazul dvs. nu opereaza uzucapiunea pt. ca nu ati pastrat posesia terenului , e ocupat de altcineva .Nu mai aveti nimic de facut .
Daca ati facut notificare pe Legea 10/2001 puteti dobandi intreg terenul daca nu este ocupat de alte constructii sau o parte din acesta si pentru restul despagubiri. Daca este ocupat in totaliitate veti obtine numai niste despagubiri. Daca nu ati formulat notificare in baza Legii 10/2001 nu mai puteti face nimic.

Alte discuții în legătură

Redobandirea unui teren luat abuziv Maarria35 Maarria35 Buna seara,am si eu o problema si as dori sa ma lamuriti putin.Este vorba despre un teren din spatele casei de 8.000 m/p care mi-a fost luat abuziv in 1975.A ... (vezi toată discuția)
Prescriere decret neaplicat luminita -severa luminita -severa prin decret nr. 493/1954 se prevede exproprierea proprietarului, apoi prin alt decret din 1955, alocarea lotului expropriat ca loc de casa unui alt cetatean. ... (vezi toată discuția)
Se aplica sau nu legea 10 in speta urmatoare???? dannezu dannezu In anul 1983 printr-un decret se expropriaza suprafata de 254 mp (pentru cauza de utilitate publica) dintr-un teren de 1250 mp, suprafata ramasa libera adica ... (vezi toată discuția)