in urma decesului lui M>A intervenit la data de 29 dec.1998 au ramas ca mostenitori sotia acestuia M.N si 4 descendenti ( copii dintr-o casatorie anterioara a defunctului M.A)
cei doi soti impreuna nu au avut copii.
la data decesului nu s-a facut dezbaterea succesorala.
casasi terenul a fost folosit de catre sotia supravietuitoare M. pana in anul 1994 cand a intervenit decesul acesteia.
M.N.a lasat prin testament lui R.F. cota de 1/2 din terenul si casa in cauza.
R.F. a folosit pana in anul 2004 nestingerita aceasta proprietate.
in luna feb.ac. R.F. actioneaxza in instanta descendentii lui M.A. solicitand atribuirea in intregime a imobilului in cauza (casa si teren) si constatrea faptului ca dreptul descendentiilor aeste prescris - neacceptarea succesiunii in termen de 6 luni de la data decesului lui M.A.
fac precizarea ca in cartea funciara apar ca proprietari atat defunctul M.A cat si R.F , in cote de 1/2, aceasta din urma inscriindu-si dreptul in baza testamentului lasat de M.N.
poate R.F sa aiba castig de cauza in detrimentul descendentiilor?
...in primul rind testamentul de care se face vorbire este un testament particular daca ceea ce s-a testat este o cota parte dintr-un bun determinat i9n speta casa...astfel incit legatarul nu poate solicita decit cel mult ceea ce i s-a testat...situatia ar fi stat altfel daca ar fi fost legatar universal...
...in al doilea rind descendentii fac parte din categoria mostenitorilor sezinari...ei intra in posesia mostenirii fara nici o alta formalitate...in concluzie, este foarte greu de demonstrat ca in perioada de 6 luni nu au facut nici un act de acceptare chiar tacita a mostenirii...prin preluare de bunuri mobile...
...este imposibil ca sa nu se fi facut succesiune dupa m.a....altfel, nu am fi avut cum sa ajungem la cota de 1/2 din c.f....pentru ca fie imobilul a apartinut in totaliate lui m.a si nedezbatindu-se mostenirea sotia nu ar fi putut ajunge la cota de 1/2 pe care ulterior sa o testeze pentru ca legatarul sa se intabuleze...sau bunul era pe amindoi in devalmasie si atunci ar fi trebuit sa se sisteze comunitatea de bunuri pentru a ajunge la cote indivize...mai multe detalii n-ar strica...
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Testamente reciproce
jeana
Stimati forumisti
acum 3 ani am facut doua testamente reciproce pt toate bunurile comune facute in timpul casatoriei precum si pt bunurile obtinute din ... (vezi toată discuția)
Testament
Nedelea-Eugen
Sotul decedat.Sotia in viata.Fara copii.Sotul a lasat sotiei testament cu toata averea lui mobila si imobila nespecificand care sunt acestea.Cine beneficieaza ... (vezi toată discuția)